spacer.png, 0 kB
Početak arrow Programi arrow Filmovi arrow „SRBIJA U SRBIJI” – DECEMBAR 2008.
Glavni meni
Početak
O nama
About us
Vesti
Programi
Projekti
Produkcija
Tekstovi
Forum
Galerija slika
Linkovi
Rezervacija
Marketing
Iznajmljivanje
Javne nabavke
Mapa sajta
Kontakt
LICITACIJE
Velika salaMala salaMuzički klub

Pretraga
 
Posetioci
Trenutno je 1 gost na vezi
Statistika
Članovi: 2
Vesti: 862
Veb veze: 28
Posetioci: 8076126
RSS
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
„SRBIJA U SRBIJI” – DECEMBAR 2008. PDF Štampaj E-pošta

Program filmova i filmskih izložbi „Srbija u Srbiji” u organizaciji Ministarstva kulture i Jugoslovenske kinoteke predstavljen je u Kulturnom centriu Zrenjanina 8. decembra 2008. godine. U holu Centra otvorena je izložba „Istorija srpskog filma”, a u maloj sali o značajnom kulturnom projektu govorili su Radoslav Zelenović, direktor i Saša Erdeljanović, upravnik muzeja Jugoslovenske kinoteke. Iste večeri prikazani su filmovi Koste Novakovića iz „Edicije pioniri filma”. Kosta Novaković bio je istaknuti reditelj, scenarista, vlasnik filmskog preduzeća sa studijom i laboratorijom, producent i distributer filmova, vlasnik ili zakupac nekoliko beogradskih bioskopa. Pikazani su igrani film „Grešnica bez greha” (1930, uloge: Persa Pavlović, Nikola Gošić, Ilija Dragićević, Sonja Stanisavljević), dokumentarno-igrani film „Proslava 550 godišnjice Kosovske bitke” (1939) i izabrane storije iz „Žurnala Novaković” (1926-1930). Filmovi Koste Novakovića reprizno su prikazani u Kulturnom centru Zrenjanina 10. decembra.
 
Image

U četvrtak, 18. decembra, prikazani su filmovi Josipa Novaka iz „Edicije pioniri filma”. Josip Novak (1902-1970), bio je reditelj, snimatelj scenarista i producent, pionir jugoslovenskog i bugarskog filma, jedna je od najupečatljivijih autorskih ličnosti između dva svetska rata. Prikazani su: „Rudareva sreća” (igrani, 1929, uloge: Milutin Bata Nikolić, Čedomir Penčić, Ljubica Buba Veljković), „Sve radi osmeha” (kratki igrano-reklamni, 1926), „Ženidba Kraljevića Marka” (dokumentarni, 1928), „Simfonija vode” (dokumentarni, 1931, nagrađen na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Berlinu, 1932), i „Biranje mis Jugoslavije na zabavi u auto klubu 27. januara 1932” (dokumentarni, 1932).
 
Image

Program filmova i filmskih izložbi „Srbija u Srbiji” u Kulturnom centru Zrenjanina okončan je 24. i 25. decembra prikazivanjem dva filma iz „Edicije pioniri filma”. Dokumentarni film „Krunisanje kralja Petra I i putovanje kroz Srbiju, Novi Pazar, Crnu Goru i Dalmaciju” (1904) je najstariji sačuvani film o Srbiji i srpskom narodu, a realizovali su ga Arnold Mjur Vilson i Frenk Storm Moteršo (Arnold Muir Wilson & Frank Storm Mottershaw). Nova kopija ovog filma izrađena je 2003. u laboratoriji „L’Immagine Ritrovata” iz Bolonje. Igrani film „Sa verom u Boga” (1932) smatra se najuspešnijim predratnim igranim filmom snimljenim u Kraljevini Jugoslaviji. Scenarista i režiser je Mihajlo Al. Popović, a igraju: Ljubiša Jungović, Desanka Janojlić, Jelisaveta Dimitrijević. Na osnovu sačuvanih materijala, uz pomoć autora Mihajla Al. Popovića, film je rekonstruisan 1988. godine.
 

 
< Prethodno   Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB