spacer.png, 0 kB
Početak arrow Programi arrow Filmovi arrow FESTIVAL EVROPSKOG I NEZAVISNOG FILMA „EURO IN FILM”, april 2010
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
FESTIVAL EVROPSKOG I NEZAVISNOG FILMA „EURO IN FILM”, april 2010 PDF Štampaj E-pošta
 
Image

Kulturni centar Zrenjanina u aprilu 2010. godine prikazao je ostvarenja sa Festivala evropskog i nezavisnog filma „Euro in film” održanog decembra 2009. godine u Kulturnom centru Novog Sada.
31. mart i 1. aprila - Film „Evropa je tako blizu” (Germany/Serbia, 1999/2000, 45 min) režirali su Robert Krieg i Monika Nolte. Uništenje mostova u Novom Sadu 1999. godine bilo je simbol rata protiv Miloševića za nemačke TV gledaoce. Činjenicu da je većina stanovnika Novog Sada bila u opoziciji u odnosu na zvanični Beograd i da su se Novosađani osećali kao Evropljani, možda je znao manji broj ljudi u Nemačkoj, najviše u Dortmundu, bratskom gradu Novog Sada. Kada su NATO bombe pale, razočaranje je bilo veliko: „Evropa je bila tako blizu. Ako su želeli da sruše Miloševića, trebalo ga je svrgnuti, a ne rušiti naše mostove”, govorili su Novosađani, osećajući se napuštenim i izdanim. Film o susretima sa ljudima koji žive u srcu Evrope i žele da njihova zemlja bude konačno evropska. Film „Trifun bombaš” (Srbija, 2008, 12 min) u režiji Slađana Stojanovića priča o Trifunu Mitiću iz sela Binovce u južnoj Srbiji, koji već godinama pokušava da iskopa neeksplodiranu bombu u svom dvorištu, koju mu je NATO ostavio u amanet. I dok se kubici iskopane zemlje uvećavaju, a nezadovoljstvo i strah komšija kulminira, vremešni čiča Trifun nastavlja svoju bitku. Gubitak života odavno je prestao da ga brine, jer, kaže, nema više šta da izgubi.
7. i 8. april -  „Slatka Madriđanka” (Madrilena bonita, Teatro Real Madrid, 30th September 2004). Film prenosi antologijski koncert Marije Montiel, posvećen španskoj Zarzueli i Madriđankama, snimljen u Teatru Real.
14. i 15. april - Film „Kabos mora da umre” (Matando Cabos, Mexico, 2004, 94 min) koji je režirao Alejandro Lozano. Crna, nekonvencionalna komedija o grupi tinejdžera upletenu u kidnapovanje, uključujući i stare izokrenute legende i papagaja. Violentna, vulgarna, gadna i vanserijski smešna priča. Uzimajući tamu nasilja i zločina za reminisentni brzopotezni farsični nivo kao Gaj Riči u „Snatch”, film liči na staru sex-komediju sa pomerenom pravdom i političkim komentarom i bezbrojnim putevima da pokvari Kombinacija Tarantina, Preston Sturges-a, Bunuela i De Sice.
28. i 29. april - Film „Solino” (Nemačka, 2002, 120 min) koji je režirao Fatih Akin.
 

 
< Prethodno   Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB