spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
SEPTEMBAR 2008. PDF Štampaj E-pošta
 
PONEDELJAK, 1. SEPTEMBAR

# OTVARANJE LIKOVNOG SALONA „30x30”
Likovni salon „30 x 30” biće otvoren u ponedeljak, 1. septembra, u Savremenoj galeriji u 20 sati. Prema odluci stručnog žirija, koji su činili Slavica Popović, istoričar umetnosti, i akademski slikari mr Milutin Mićić i mr Milenko Aćimović, biće izloženo 126 radova 91 autora. Izložba predstavlja autorski koncept mr Milutina Mićića i bazirana je na ograničavajućem formatu koji, svojim umerenim dimenzijama, može da podrži najraznovrsnije umetničke ideje, a realizozovali su je Savremena galerija u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanin.

SREDA, 3. SEPTEMBAR

# CIKLUS KLASIČNIH HOROR FILMOVA
U okviru ciklusa klasičnih horor filmova, koji priprema Ljubomir Maširević, magistar filmologije, u sredu, 3. septembra, biće prikazan film „Stvor sa druge planete”. Projekcija je u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 sati, a ulaz je slobodan. Film „Stvor sa druge planete” (Thing from another world, 1951) režirali su Kristijan Nibi i Hauard Hoks, a nastao je prema pripovetci  Džona Kempbela Juniora „Ko ide tamo” (Who Goes There) objavljene 1938. godine. Film opisuje sukob pripadnika američke vojske i naučnog istraživačkog tima sa stvorom koji je doletao sa druge planete na prostor Servernog pola. Treba istaći da postoji veoma uspešan rimejk tog filma Džona Karpentrea iz 1982. godine. Većina kritičkih prikaza se slaže da je rimejk uspešniji od originalne verzije. Glavni razlog jeste to što je Karpenter vernije preneo originalnu pripovetku od Hoksa i Nibia. Originalna verzija filma nastaje u društvenom kontekstu kada je Amerika ušla u rat sa Korejom i kada je bio u porastu talas antikomunizma. Da bi pojačao horor elemente, film je sugerisao da je američka nacija napadnuta jednoumnim i nemoralnim stvorom (komunizmom). Nauka je prikazana u dosta lošem svetlu i sa skepticizmom zbog posthirošima efekta. Vera u progres nauke dovedena je u sumnju njenom zloupotrebom, a filma će se polužiti tim zlokobnim strahom.

PETAK, 5. SEPTEMBAR

# IZLOŽBA „U TRAGANJU ZA GRADSKIM VEDUTAMA”
Izložba likovnih radova pod nazivom „U traganju za gradskim vedutama” biće otvorena u petak, 5. septembra, u holu Kulturnog centra Zrenjanina u 19 sati. Na izložbi u organizaciji Kulturnog centra Zrenjanina i Otvorenog ateljea Duhovnog centra „Prepodbni Rafailo Banatski” predstaviće se 13 polaznica likovne radionice koju vodi slikar Radiša Lucić.

# HUMANITARNI KONCERT
Humanitarni koncert za izdgradnju dečjeg igrališta u porti Uspenskog hrama u organizaciji plesnog kluba „Vojvodina” biće održan u petak, 5. septembra, u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 sati. Učestvuju: plesnoi klub „Vojvodina”, plesni klub „Una”, KUD „Pionir”, baletska škola „Delfina” i plesni klub „Falkon”. Cena ulaznice je 50 dinara.

SUBOTA, 6. SEPTEMBAR

# KONCERT BENDA „SPITFAER”
Bend „Spitfaer” održaće koncert u subotu, 6. septembra, u amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina. Početak je u 22 sata, a ulaz je slobodan.

UTORAK, 9. SEPTEMBAR

# TRIBINA: NEOLIBERALIZAM – SUDBINA ILI IZBOR
Tribina Kulturnog centra Zrenjanina o temi „Neoliberalizam – sudbina ili izbor” biće održana u utorak, 9. septembra, u maloj sali u 19 sati. Uvodničar je dr Alpar Lošonc, filozof, a moderator Miroslav Samardžić, urednik programa.

SREDA, 10. SEPTEMBAR

# CIKLUS KLASIČNIH HOROR FILMOVA
U okviru ciklusa klasičnih horor filmova, koji priprema Ljubomir Maširević, magistar filmologije, u sredu, 10. septembra, biće prikazan film „Godzila”. Na početku mr Ljubomir Maširević održaće uvodno predavanje. Projekcija je u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 sati, a ulaz je slobodan. Film „Godzila” (1954) režirao je Iširo Honda kao prvi od mnogih filmova koji će uslediti o čudovištu iz okeana. Film prikazuje otkivanje Godzile, njeno nasilno ponašanje po ljudsku civilizuaciju (koje uključuje potapanje brodova i rušenje Tokija), otkrivanje uzroka njenog pojavljivanja i konačni obračun sa Godzilom. Ideja umetnika za specijalne efekte bila je da Godzila bude ogromni oktopod. Međutim ta ideja nije uslišena. Godzila je u filmu ustvari ogromni dinosaurus koji je oživljen i mutiran atomskim probama u okeanu. Ta činjenica trebalo je da u filmu bude sakrivena od javnosti. „Godzila” kao i mnogi drugi filmovi  o ogromnim čudovištima sa početka 1950-ih izažavaju nepovernje u savremenu nauku koja je dovela do razvoja atomskog naoružanja i njenih neverovatno loših posledica upotrebom u Hirošimi i Nagasakiju pred kraj Drugog svetskog rata.

PETAK, 12. SEPTEMBAR

# KONCERT BENDA „INSTANT KARMA”
Zrenjaninski ritam i bluz sastav „Instant karma” održaće koncert u petak, 12. septembra, u amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina. Kao predgrupa nastupiće „Garlik”. Početak je u 22 sata, a ulaz staje 100 dinara.

SUBOTA, 13. SEPTEMBAR

# ROK KONCERT
Bendovi „Ainnu” (Zrenjanin) i „Microsonics” (Novi Sad), održaće koncert u subotu, 13. septembra, u amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina. Početak je u 22 sata, a ulaz je slobodan.

UTORAK, 16. SEPTEMBAR

# TRIBINA: ŠKOLA ANALA - DRUŠTVENA ISTORIJA IZMEĐU STRUKTURE I POJEDINAČNIH AKTERA
Tribina Kulturnog centra Zrenjanina o temi „Škola anala - društvena istorija između strukture i pojedinačnih aktera - ” biće održana u utorak, 16. septembra, u maloj sali u 19 sati. Uvodničar je prof. dr Pavle Milenković, sociolog na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a moderator Miroslav Samardžić, urednik programa. U socijalnoistorijskom objašnjenju društvenih pojava nameću se dva protivstavljena teorijska pristupa: stukturalno-istorijski, gde se za dominantne aktere istorijskog toka uzimaju strukture i kolektivni akteri, i događajni, gde se za dominantne aktere uzimaju istaknuti pojedinci i pojedinačne neponovljive okolnosti. Za prvu orijentaciju dobar primer je sociološki orijentisana francuska istoriografska škola Anali. Za drugu konvencionalna tradicionalna pozitivistički orijentisana istoriografija. Najpoznatiji analisti su Fernan Brodel, Lisjen Fevr, Žan Delimo...

SREDA, 17. SEPTEMBAR

# CIKLUS KLASIČNIH HOROR FILMOVA
U okviru ciklusa klasičnih horor filmova, koji priprema Ljubomir Maširević, magistar filmologije, u sredu, 17. septembra, biće prikazan film „King Kong”. Projekcija je u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 sati, a ulaz je slobodan. Film „King Kong” (1931) režirali su Merian Kuper i Ernest Šoudsak. Film o ogromnom gorili po imenu Kong pikazuje kao je on otkriven u izolovanom primitvnom društvu, zatim protiv njegove volje doveden u civilizaciju i na kraju ubijen. Film je čuven u kinematografiji zbog toga što je bio jedan od prvih koje je prikazao animirano živo stvorenje – gorilu. Poslednja scena u kojoj King Kong gine na vrhu Empajer Stejt Bildinga ostala je jedna od najčuvenijih u kinematografiji. Reditelji su je snimali na maketama na, za to vreme, vrlo uverljiv način. Istorija kinematografije ima do dana današnjeg nebojene rimejkove tog filma. Poslednji u nizu je adaptacija Pitera Džeksona iz 2005, sada već slavnog i bogatog reditelja „Gospodara prstenova”.

# PROMOCIJA KNJIGE ROBERTA TAKARIČA
Knjiga dramskih tekstova Roberta Takariča „Auu, sestro, i mi se igramo pozorišta” u izdanju Kulturnog centra Zrenjanina biće predstavljena u sredu, 17. septembra, u Lazarevcu na 20. Festivalu humora za decu.

PETAK, 19. SEPTEMBAR

# IZLOŽBA „PANONSKA KUĆA – SIMBOL JEDNAKOSTI U USLOVIMA MULTIKULTURALNOSTI”
Izložba „Panonska kuća – simbol jednakosti u uslovima multikulturalnosti” biće otvorena u petak, 19. septembra, u holu Kulturnog centra Zrenjanina u 19 sati. Autor je Branislav Milić, a izložba će biti realizovana u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika u sklopu manifestacije Dani evropske baštine.

# KONCERT BENDA „ZOSTER” (MOSTAR)
Bend „Zoster” (Mostar) održaće koncert u petak, 19. septembra, u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Početak je u 21 sat, a ulaz staje 300 dinara. Popularni mostarski sastav postoji od 2000. godine i svoj uspeh duguje autentičnim, britkim tekstovima pevača i gitariste Maria Knezovića, često inspirisanim političkom i društvenom situacijom u regionu i svetu. Zvuk „Zostera” je mešavina žanrovskih uticaja regea, daba i džeza, ali neretko i mostarske izvorne muzike, kao i prizvuka eks-jugoslovenskog nju vejva. Bend je dobio ime kada se Knezović oporavio od herpesa zoster, koji je dijagnosticirao fan grupe, Dr Miško. Herpes zoster je virus koji živi u ljudskom telu i prilikom pada imuniteta javlja se u vidu osipa po koži i širi preko ramena, do struka. Tako je bend nastao kao rezultat pada imuniteta društva i želje da se o tome kaže i uradi nešto („To što živim u Banana Stejt / ne znači da sam glup i da sam strejt; Dragi moji sugrađani / ja vam uskoro odlazim/ bežim odavde, odante, i odjove / Ovo je zemlja za vas ovo je zemlja za sve vaše ljude"). Već posle prvih radijskih hit singlova sa albuma „Ojuzilo” (2005), kao što su „Majko Jamajko”, „Policija”, „Banana Stejt" i „Hercegovina”, bend je dospeo do vrha top lista u medijima u regionu, a mnogi internet portali su ga uvrstili među najznačajnije nove pojave na muzičkom nebu „na ovim prostorima”. Drugi studijski album „Festival budala” (2007) i upečatljivi animirani video spot za numeru „Ko je jamio” doneli su im brojne svirke u regionu, zatim u Sloveniji i Francuskoj. „Zosterova” numera „Hercegovina” pojavljuje se u novom bosanskom filmu „Teško je biti fin”, a svi članovi benda bave se, osim muzikom, i drugim umetničkim formama. Posle nekoliko godina traženja prave postave, „Zoster” danas, pored osnivača, Knezovića i Dražena Planinica, čine i Atila Aksoj (gitara, perkusije), Goran Rebac (bubnjevi, perkusije), Marko Jakovljević (bas, gitara) i Boris Gutić (saksofon).

UTORAK, 23. SEPTEMBAR

# TRIBINA: BALKANSKO RATIŠTE U II SVETSKOM RATU
Tribina Kulturnog centra Zrenjanina o temi „Balkansko ratište u II svetskom ratu” biće održana u utorak, 23. septembra, u maloj sali u 19 sati. Uvodničar je prof. dr Mirjana Zorić, vojni istoričar, profesor na Vojnoj akademiji, a moderator Miroslav Samardžić, urednik programa.

SREDA, 24. SEPTEMBAR

# CIKLUS KLASIČNIH HOROR FILMOVA
U okviru ciklusa klasičnih horor filmova, koji priprema Ljubomir Maširević, magistar filmologije, u sredu, 24. septembra, biće prikazan film „Dr Džekil i mister Hajd”. Projekcija je u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 sati, a ulaz je slobodan. Film „Dr Džekil i Mister Hajd” (1941) redžirao je Viktor Fleming i on je ustvari rimejk originalne verzije tog filma iz 1931. reditelja Roubena Mamoliana, koji se pojavio pod istim naslovom. Oba filma su bazirana na Robert Luis Stivensonovoj pripovedci „Čudan slučaj doktora Džekila i mistera Hajda”. Film prikazuje doktora Džekila koji je opsednut idejom da zlo i dobro postoje u svakome od nas. On eksperimentima otkriva supstancu koja pokreće njegovu lošu stranu ne znajući da se lošeg efekta kasnije neće moći osloboditi. Film ima prilično tragičnu završnicu u kojoj strada većina glavnih junaka.

ČETVRTAK, 25, I PETAK, 26. SEPTEMBAR

# FILMOVI O ŠPANSKOM GRAĐANSKOM RATU
Filmovi o španskom građanskom ratu biće prikazani u Kulturnom centru Zrenjanina u četvrtak, 25, i u petak, 26. septembra. Uvodnu reč prve večeri imaće Milo Petrović, sociolog, a biće prikazani dokumentarni filmovi Zdravka Velimirovića „Španija naše mladosti” (1967) i Ismaela Koboa (Ismael Cobo) „Drugovi, to je sve sto mogu da uradim za vas!” (Camarades, c'est tout ce que nous pouvons faire pour vous!,  2003). Druge večeri na repertoaru je dokumentarni film „Deca Rusije” (Ninos de Rusia, 2001), reditelja Haime Kamina. Film je iste godine dobio nagradu „Vreme istorije" na međunarodnom festivalu Valadoljidu. Program će biti realizovan u saradnji sa Istorijskim arhivom u Zrenajninu, gde će od 17. septembra do 1. oktobra gostovati izložba fotografija, dokumenata, plakata i reprodukcija slika pod nazivom „U čast španskih boraca”, koju je upriličio Muzej istorije Jugoslavije.

PETAK, 26. SEPTEMBAR

# IZLOŽBA FOTOGRAFIJA SA AKCIJE ČIŠĆENJA JEZERA
Izložba fotografija Zorana Orčika sa akcije čišćenja jezera biće otvorena u petak, 26. septembra, u holu Kulturnog centra Zrenjanina u 19 sati. Akciju čišćenja dna i priobalnog dela jezera kod Kulturnog centra Zrenjanina organizovana je letos na inicijativu Udruženje građana „Kormilo”. Poduhvat je sufinansirala AP Vojvodina, a pomoć je ponudilo dvadesetak institucija i organizacija u gradu.

SUBOTA, 27. SEPTEMBAR

# GRAFITIRANJE STADIONA: „KONTROLISANO LUDILO IV”
Umetnička asocijacija i Kulturni centar Zrenjanina organizovaće u subotu, 27. septembra, od 10 sati grafitiranje Gradskog stadiona u Karađorđevom parku. Konkurs za idejna rešenja grafita ne temu „Sport” otvoren je do 20. septembra, a skice se mogu dostaviti u elektronskoj formi na adresu: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.   ili doneti lično u Kulturni centar, kancelarija br. 3, svakog radnog dana od 8 do 14 sati. Od prispelih radova žiri će izabrati 10 nauspešnjih koji će 27. septembra biti realizovani. Kulturni centar Zrenjanina i Umetnička asocijacija će uz kolornu podršku Diskonta lakova i boja „Duga” obezbediti autolakove za izradu grafita.Dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona 023/ 535-482 ili na sajtu: www.kczr.org. Grafiti su uobičajena pojava u gradovima sveta; od najobičnijih potpisa, preko provokativnih poruka, do ogromnih šarenih slika koje zadivljuju blistavim bojama i virtuoznošću izrade, postali su neodvojivi deo urbanog miljea. U našem gradu međutim, ova vrsta  opstruktivno-umetničkog izražavanja se još nije ukorenila. Tome nije uzrok nedostatak kreativnih i „bezobraznih” klinaca, već razlog leži u banalnoj činjenici da je cena auto-lakova visoka, a bez nje ne možemo zamisliti iole kvalitetan grafit. Stoga smo došli na ideju da potrebe mladih i potrebe estetskog obogaćivanja javnih površina povežemo u jedan projekat. Pozivamo mlade talentovane stvaraoce da se pridruže ovoj akciji, da podnesu skice sa idejnim rešenjima i da ih u saradnji sa nama i realizuju.

# KONCERT BENDA „ONE BIG HELL”
Bend „One Big Hell” (Sremska Mitrovica) održaće koncert u subotu, 27. septembra, u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Početak je u 22 sata, a ulaz staje 100 dinara. Sastav koji čine Bane Sladić (bubnjevi), Đole Radić (bas) i Nemanja Velimirović (gitara i vokal) imao je velik broj živih nastupa po Srbiji i u Bugarskoj, a ove godine snimio je i prvi album.

UTORAK, 30. SEPTEMBAR

# TRIBINA: SAVREMENA LATINSKA AMERIKA
Tribina Kulturnog centra Zrenjanina o temi „Savremena Latinska Amerika” biće održana u utorak, 30. septembra, u maloj sali u 19 sati. Uvodničar je dr Slobodan Pajović, ekonomista, profesor Megatrend univeziteta, a moderator Miroslav Samardžić, urednik programa.


 
< Prethodno   Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB