spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
SEPTEMBAR 2009. PDF Štampaj E-poštaSREDA, 2. I ČETVRTAK, 3. SEPTEMBAR

# CIKLUS FRANCUSKOG FILMA: „GOSPOĐA BOVARI”
U okviru ciklusa francuskog filma Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom u Beogradu, u sredu, 2. septembra, i u četvrtak, 3. septembra, prikazaće film „Gospođa Bovari” (1991). Režija: Klod Šabrol, glumci: Izabel Iper, Žan Fansoa Balme, Kristof Malavua, Žan Jan... Film proslavljenog francuskog reditelja snimljen po čuvenom romanu Gistava Flobera.
Projekcije su u maloj sali (ili amfiteatru) Centra od 21 sat, a ulaz je besplatan.

PETAK, 4. SEPTEMBAR – odloženo za oktobar

# KONCERT ROMSKE REP MUZIKE
Koncert romske rep muzike biće održan u petak, 4. septembra, u velikoj sali Kultunrog centra Zrenjanina. Početak je u 18 sati, a ulaz staje 50 dinara.

UTORAK, 8. SEPTEMBAR - odloženo

# IZLOŽBA: PRESS PHOTO SRBIJA
Izložba „Press Photo Srbija”, koja će predstaviti najbolje fotografije u medijima objavljene tokom 2008. godine, biće otvorena u utorak, 8. septembra, u holu Kulturnog centra Zrenjanina u 19 sati. Izložbu čini stotinak fotografija odabranih između 1500 radova prispelih na konkurs „Press Photo Srbija 08”, u organizaciji Kulturnog centra Beograda i Asocijacije medijskih fotografa Srbije. Nagradu žirija za najbolju medijsku fotografiju objavljenu u 2008. godini dobio je Nemanja Jovanovića, reporter dnevnog lista „Pres” za fotografiju „Neredi". „Press Photo Srbija” je godišnji nacionalni konkurs, ranije poznat kao „YU Press Photo”. Asocijacija medijskih fotografa Srbije preimenovala ga je u „Press Photo Srbija”, smatrajući da je to u interesu daljeg razvoja tog konkursa i boljeg predstavljanja domaće fotografije u zemlji i svetu.

SREDA, 9. I ČETVRTAK, 10. SEPTEMBAR

# CIKLUS FRANCUSKOG FILMA: „TI I JA” - NEMA
U okviru ciklusa francuskog filma Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom u Beogradu, u sredu, 9. septembra, i u četvrtak, 10. septembra, prikazaće film „Ti i ja” (2006). Režija: Julie Lopes – Curval, uloge: Marion Cotillard, Julie Depardieu, Jonathan Zaccai. Ariana radi kao urednica ljubavnog foto romana. Inspiraciju za svoj posao pronalazi u maštanjima koje deli sa sestrom Lenom. Dok se u privatnom životu dosađuju sa svojim partnerima u romanu doživljavaju prave avanture...Ali problemi nastaju kad se stvarnost i fikcija pomešaju... Ženska komedija u kojoj briljira dobitnica oskara Marijon Kotijar...
Projekcije su u maloj sali (ili amfiteatru) Centra od 21 sat, a ulaz je besplatan.

PETAK, 11. SEPTEMBAR – NEDELJA, 13. SEPTEMBAR

# DRUGI ZRENJANINSKI ANTIFAŠISTIČKI FESTIVAL
Drugi zrenjaninski antifašistički festival biće održan od 11. do 13. septembra u Kulturnom centru Zrenjanina. Manifestacija će početi akcijom pokreta „Hrana, ne oružje!” (HNO) u 12 sati, a istog dana, od 16 sati, posetioci će imati priliku da prisustvuju diskusiji o temi „Radikalni antiautoritarni antifašizam” i predstavljanju kolektiva Antifašistička akcija Češke (AFA), Antifa BGD i Burevestnik. U 17:45 sati predviđena je projekcija filma „Belleville” autora Rena Radle i Vladana Jeremića, koji govori o aprilskom protestu protiv rušenja romskog naselja u Novom Beogradu, nakon čega će publika razgovarati na temu rasizma prema Romima u Srbiji. Za završetak prvog dana u 21 sat biće organizovan koncert domaćih i grupa iz Hrvatske i Makedonije.
Drugi dan ZAF-a počeće akcijom HNO-a, nakon čega slede tri diskusije: u 16 sati o temi „Seksizam, mizoginija i mačizam” uz predstavljanje feminističke organizacije „Žene na delu”, u 17:45 sati o temi „Nihilizam politika, etika, istorija i filozofija nihilističkog pokreta u Rusiji druge polovine XIX veka” i u 19 sati o temi „Iskustvo Grčke – anarhistički pokret između pobune i zajednice”. Na koncertu u 21 sat nastupiće izvođača iz Hrvatske, Srbije, Grčke i Italije.
Poslednjeg dana Zrenjaninskog antifašističkog festivala od 14 sati biće održana konferencija „Radničke borbe 2009”. Organizatori najavljuju da bi diskusija trebalo da doprinese većem radničkom povezivanju u zajedničku borbu i formulisanju minimuma zajedničkih ciljeva. Svoje prisustvo najavio je velik broj predstavnika štrajkačkih odbora različitih preduzeća, a u okviru diskusije predstaviće se i list „Pokret”.
Podsetimo, prvi Zrenjaninski antifašistički festival održan je prošle godine, uprkos činjenici da su pripadnici organizacija „Krv i čast" i „Nacionalni stroj" pretili njegovim prekidanjem. Festival je posetilo više stotina ljudi iz zemlje i regiona, ceo događaj obezbeđivali su pripadnici MUP-a Srbije, ali uprkos svemu tome, grupa maskiranih muškaraca ipak je prvog dana fizički napala nekoliko učesnika ZAF-a, dok je drugi dan obeležila lažna dojava o postavljenoj bombi.

UTORAK, 15. SEPTEMBAR

# POSETA: OTVARANJE BITEFA
Kulturni centar Zrenjanina organizovaće u utorak, 15. septembra, odlazak u Beograd na otvaranje Bitefa - predstavu „Sutra” iz Londona.

# TRIBINA: DEKONSTRUKCIJA
Tribina Kulturnog centra Zrenjanina o temi „Dekonstrukcija” biće održana u utorak, 15. septembra, u maloj sali u 19 sati. Uvodničar je Milorad Belančić, filozof, a moderator Miroslav Samardžić, urednik programa.

# IZLOŽBA: MOJ GRAD – MLAD GRAD- odloženo
Izložba pod nazivom „Moj grad – mlad grad” biće otvorena u utorak, 15. septembra, u 19 sati u holu ispred velike sale Kulturnog centra Zrenjanina.

SREDA, 16. SEPTEMBAR

# PREZENTACIJA REZULTATA ISTRAŽIVANJA MOBILNOSTI MLADIH U VOJVODINI
Prezentacija rezultata istraživanja mobilnosti mladih u Vojvodini biće održana u sredu, 16. septembra, u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 19 sati. Istraživanje je realizovala „BalkanIDEA” (Novi Sad) u saradnji sa Kulturnim centrom i NVO centrom Zrenjanin u okviru projekta „Da li se krećeš?“, podržanog od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Aprila i maja 2009. godine u devet gradova u Vojvodini anketirano je 1.389 mladih, srednjoškolaca, studenata, zaposlenih i nezaposlenih, koji su odgovarali na različita pitanja o putovanjima u zemlji i inostranstvu. Nakon prezentacije rezultata istraživanja planirana je i diskusija o dobijenim rezultatima i preporukama o tome kako povećati informisanost mladih o različitim programima i mogućnostima putovanja.

SREDA, 16. I ČETVRTAK, 17. SEPTEMBAR

# RETROSPEKTIVA FILMOVA MARKA CVEJIĆA- odloženo
Marko Cvejić, rođen 1978. u Zrenjaninu. Diplomirao na Akademiji umetnosti Novom Sadu, odsek filmska i pozorišna režija. Magistrirao na FDU, Beograd. Predsednik nezavisne filmske produkcije MANDRAGORA FILM. Napravio više od deset kratkih filmova. Sarađuje sa nekoliko nezavisnih produkcija u Srbiji, Sloveniji i Italiji. Montirao, snimao i asistirao u nekoliko filmova Želimira Žilnika. Kao mentor vodio preko dvadeset filmskih radionica u Sloveniji i Srbiji. Kao profesor predmeta filmski jezik i osnove montaže predavao u filmskoj školi Akademskog filmskog centra, DKSG, Beograd. Poseduje iskustvo rada u svim segmentima filmskog stvaralaštva. Aktivan na polju totalnog teatra. Napravio nekoliko pozorišnih predstava. Projekcija predstavlja odabir filmova iz nekoliko prethodih godina stvaralaštva ovog autora. Najviše zainteresovan za sinkretizam između dokumentarnog i igranog u većini filmova kao dominantan izraz upravo se ovo može primetiti. Neopterećen jezikom, prostorom ili nacionalnim identitetom njegovi filmovi predstavljaju širok dijapazon kulturološke raznolikosti Balkana.
U okviru retrospektive filmova Marka Cvejića u sredu, 16. septembra, biće prikazan film „Priča o Janu Lenhartu” (2009) - Vladimir Lenhart, mladi avangardni muzičar, nakon putovanja po svetu, vraća se u svoje rodno selo u potrazi za  umetničkim korenima svoga dede Jana Lenharta, jednog od najpoznatijih pevača narodne muzike vojvođanskih Slovaka. Na svom čudnom, svojevrsnom „road movie” istraživanju, otkriva pojedinosti i zanimljivosti o Janovom životu, nastupima, popularizaciji slovačke narodne muzike, kroz koje su prožete činjenice o istoriji i tradiciji vojvođanskih Slovaka.
U četvrtak, 17. septembra, na repertoaru su tri filma ovog autora: „Od Terazija do Triglava” (2006) - o devojci koja provodi letnji odmor na Sajeta festivalu u Sloveniji. Vraća se kući u Beograd i suočava se sa problemima životnog okruženja; „Radio Apokaliptiko” (2008) - priča o zanimljivom fenomenu okupljanja velikog broja ljudi, pripadnika jedne zanimljive subkulture čiji su osnovni principi sloboda, dobar provod, haos i blasfemija i njihov odnos sa malom, hrišćanskom, tradicionalnom sredinom u kojoj provode nedelju dana;  i „Poema za kišu suza” (2006) - portret Branke, žene koja poseduje nesvakidašnji dar naricanja, jednog zanimljivog običaja koji se očuvao od prehrišćanskog perioda a u mnogim sredinama je još uvek tabu tema. Film otkriva sve tajne koje krije ovaj čudni dar, prikazuje ga kao realnost sadašnjice, priziva duhove predaka da nam otkriju koren ove pojave i ipak ostavlja čudno, snažno osećanje onostranog u koje se ne sme dirati.
Projekcije su u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 sati, a ulaz je besplatan.

SUBOTA, 19. SEPTEMBAR

# PROMOCIJA ČASOPISA „STRIPOLIS” U SUBOTICI
Internacionalni časopis za strip Kulturnog centra Zrenjanina „Stripolis”, autorski projekt Branka Đukića, biće predstavljen u subotu, 19. septembra, u 20 sati u galeriji Radničkog univerziteta u Subotici. Promociju će pratiti izložba originalnih radova saradnika časopisa.

UTORAK, 22. SEPTEMBAR

# TRIBINA: STALJINGRADSKA BITKA
Tribina Kulturnog centra Zrenjanina o temi „Staljingradska bitka” biće održana u utorak, 22. septembra, u maloj sali u 19 sati. Uvodničar je mr Slobodan Đukić, vojni istoričar, a moderator Miroslav Samardžić, urednik programa.

SREDA, 23. SEPTEMBAR

# KONCERT KLASIČNE MUZIKE: „AMORE”
Celovečernji koncert klasične muzike pod nazivom „Amore” Tijane Đuričić, sopran, i Zorke Milivojević, klavir, biće održan u sredu, 23. septembra, u Baroknoj sali Skupštine Grada u organizaciji Kulturnog centra Zrenjanina. Na repertoaru su solo pesme i arije Italije, Nemačke, Španije i Balkana. Početak je u 20 sati, a ulaz je besplatan.

SREDA, 23. I ČETVRTAK, 24. SEPTEMBAR

# RETROSPEKTIVA FILMOVA MARKA CVEJIĆA- odloženo
U okviru retrospektive filmova Marka Cvejića u sredu, 23. septembra, biće prikazani filmovi: „Isidora Sekulić” (2005) - poetska priča  o jednoj od najvećih srpskih književnica i prvoj ženi koja je postala član Srpske akademije nauka i umetnosti; „Mosquito Hunter” (2006) - eksperimentalni film koji suprotstavlja brutalnost moderne civilizacije duhovnom miru pronađenom u prirodi; i „Slučaj Andrije E.” (2005) - priča o pobedi ljubavi. Andrija je mladi ezoterik koji je izgubljen u svom mističnom svetu nauke. Tokom nekih vrlo opasnih, radioaktivnih istraživanja ozračio se. Živeće samo još tri dana. Ikonija, umetnica, njegova bivša devojka pokušava da mu pomogne, ali ni medicina ni alhemija nemaju rešenje za njegovo stanje. Ona mu vraća izgubljenu ljubav i ozdravljuje ga za večnost.
U četvrtak, 24. septembra, biće prikazani filmovi: „Babe nisu ništa rekle samo su nam igrale” (2002) - kratki osvrt na probleme globalizacije, novog svetskog poretka i Josipa Broza Tita; „Reichenburg Brothers” (2005) - u srednjevekovnoj, feudalnoj Sloveniji bratske razmirice su se rešavale oružjem. Još od vremena Kaina i Avelja bratska mržnja je mogla da preraste sve ostale. Ovo je jedna od takvih priča; „Kako nestaju junačke pesme” (2001) - šta se sve dogodi kad političarčići počnu da ometaju stvaralački proces jedne pozorišne predstave; i „Zorica, žena koje nema” (2000).
Projekcije su u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 sati, a ulaz je besplatan.

ČETVRTAK, 24. SEPTEMBAR

# PLESNI SPEKTAKL
Plesni spektakl u organizaciji plesnog kluba „Falkon” biće održan u četvrtak, 24. septembra, od 19 sati u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

ČETVRTAK, 24., I PETAK, 25. SEPTEMBAR

# RADIONICA „SLUŠAJTE ONE KOJI NE ČUJU”
Radionica „Slušajte one koji ne čuju” autorke Slađane Šotre biće održana u četvrtak, 24., i u petak, 25. septembra, u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 9 do 17 sati. Radionica je deo međunarodnog projekta u kojem učestvuje i KZMZR, a ciljevi treninga su širenje svesti o postojanju gluvih osoba i upoznavanje sa poteškoćama sa kojima se gluve osobe susreću, razbijanje peredrasuda i stereotipa o gluvim osobama i gluvoći, poboljšanje odnosa između gluvih i čujućih osoba... Učesnici će naučiti osnove gestovnog jezika i upoznati se više sa uzrocima, posledicama i karakteristikama gluvoće. Kroz kreativan rad i druženje razbiće se predrasude, strahovi, neznanje i obogatiti ličnost učesnika.

PETAK, 25. SEPTEMBAR

# IZLOŽBA FOTOGRAFIJA DOBRIVOJA ARSENIJEVIĆA odloženo
Izložba fotografija Dobrivoja Arsenijevića pod nazivom „Geotheanum” biće otvorena u petak, 25. septembra, u holu Kulturnog centra Zrenjanina u 19 sati. Dobrivoje Arsenijević – Arsa rođen je 1962. godine u Darosavi (Aranđelovac). Studirao je elektrotehniku u Beogradu. Učestvovao je na više grupnih izložbi fotografija u Jugoslaviji, a od 1986. godine živi i radi u Francuskoj i učestvuje u tamošnjem likovnom životu. Samostalno je izlagao u Francuskoj, Nemačkoj i Monaku.

# POSETA: IZLOŽBA „DINOSAURUSI ARGENTINE”- odloženo
Kulturni centar Zrenjanina organizovaće u petak, 25. septembra, odlazak u Beograd na izložbu „Dinosaurusi Argentine”. Posle pet godina od prvog prikazivanja, izložba „Dinosaurusi Argentine”, stigla je i u Beograd, u Impuls hol hotela Kontinental na Novom Beogradu. Najatraktivniji eksponati na izložbi su celi skeleti sedam dinosaurusa, među kojima je veliki krvoločni mesojed giganotosaurus, dug preko 14 metara i veliki biljojed rebahisaurus, čija dužina prelazi 17 metara. Takođe, samo u Beogradu biće predstavljena premijera celog skeleta megaraptora, dugačkog devet metara, sa kandžom od čak pola metra.
Cena aranžmana je ??? dinara, a polazak autobusom ispred Kulturnog  centra je u ?? sati.

PETAK, 25, I SUBOTA, 26. SEPTEMBAR

# ZRENJANINSKA GITARIJADA
Zrenjaninska gitarijada u organizaciji Kancelarije za mlade i Kulturnog centra Zrenjanina biće održana u petak, 25, i u subotu, 26. septembra, u velikoj sali Centra. Obe večeri koncerti će početi u 21 sat, a ulaz je slobodan. Žiri, koji su sačinjavali Mića Fleš, DJ i radio voditelj, Nenad Božić, muzičar i urednik u Kulturnom centru Zrenajnina, Duško Jakovljević, muzičar, Ognjen Cvekić, muzičar i dizajner zvuka, i Andrej Bulovan, muzičar i radio voditelj, izabrao je 11 bendova. Prve večeri nastupiće „Kanal Tvid”, „Superconfusion”, „Maders egoista”, „Sukob interesa”, „Alter deus” i „Frontrow”, a naredne večeri „Impurita”, „Šišarke”, „Kvazar”, „All exep one” i „ Mist” uz jedan gostujući bend. Pred početak Gitarijade, u petak, 25. septembra, od 18 sati na platou ispred Kulturnog centra predstaviće se zrenjaninska parkur, skejt i roler scena.
Projekat Zrenjaninska gitarijada finasijski je podržan od Ministrstva kulture Srbije.

SUBOTA, 26. SEPTEMBAR

# PREZENTACIJA RADOVA SA KONKURSA „JEZIČKA RAZLIČITOST”
Prezentacija radova sa konkursa „Jezička različitost” u organizaciji Međuopštinskog društva za strane jezike i književnost biće održana u subotu, 26. septembra, u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 10 do 15 sati.

# POSETE: IZLOŽBA SAVE ŠUMANOVIĆA
Kulturni centar Zrenjanina organizovaće u subotu, 26. septembra, odlazak na izložbu Save Šumanovića. Cena aranžmana je 900 dinara, a polazak autobusom ispred Kulturnog  centra je u 8 sati.

PONEDELJAK, 28. SEPTEMBAR

# OTVARANJE LIKOVNOG SALONA „30x30”
Likovni salon „30 x 30” biće otvoren u ponedeljak, 28. septembra, u Savremenoj galeriji u 19 sati. Izložba obuhvata 104 rada od 85 autora prispelih na međunarodni likovni konkurs za profesionalne umetnike koji su raspisali Savremena galerija Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanina i autor projekta, akademski slikar mr Milutin Mićić. Bazirana je na ograničavajućem formatu koji, svojim umerenim dimenzijama, može da podrži najraznovrsnije umetničke ideje. Predviđene su tri nagrade: prva - samostalna izložba u Savremenoj galeriji Zrenjanin, druga - učešće u radu likovne kolonije Ečka i teća - prigodan poklon, a imena nagrađenih umetnika žiri će saopštiti na otvaranju Salona. Izložba će biti otvorena do 30. oktobra.

# PROMOCIJA: „ULAZNA VRATA”
Promocija Međunarodnog festivala umetnosti osoba sa invaliditetom u organizaciji Kamernog pozorišta muzike „Ogledalo” iz Novog Sada biće održana u ponedeljak, 28. septembra, u 20 sati u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Festival je nastao 2005. godine iz ideje da se ukaže na arhitektonske, mentalne, političke i druge barijere koje imaju osobe sa invaliditetom pri ulasku u institucije kulture i kao konzumenti kulturnih sadržaja, ali i kao njihovi stvaraoci. Kampanja koju su činile umetničke akcije polako je prerasla u festival koji je do sada prezentovao rad umetnika - osoba sa invaliditetom iz naše zemlje, Holandije i Finske, te započeo vlastitu malu produkciju. Ove godine, u susret Festivalu, kao i petnaestogodišnjici rada sa osobama sa invaliditetom Kamernog pozorišta muzike „Ogledalo”, pojaviće se knjiga mlade novinarke Mirjane Kiževski „Ulazna vrata”. Cilj ove promocije jeste pokretanje osoba sa invaliditetom da uzmu aktivno učešće u stvaranju umetnosti, da otkriju mogućnosti vlastite afirmacije kroz umetnost.

UTORAK, 29. SEPTEMBAR

# EKOLOŠKA RADIONICA „SUKOB CIVILIZACIJE I PRIRODE”
Ekološka radionica pod nazivom „Sukob civilizacije i prirode”, čiji gost je Danijela Jašin, profesor ekologije i zaštite životne sredine, biće održana u utorak, 29. septembra, od 10 sati na jezeru kod „Žitoprodukta”.

# KONCERT IVANA BOSILJČIĆA - odloženo
Koncert Ivana Bosiljčića biće održan u utorak, 29. septembra, od 20 sati u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

SREDA, 30. SEPTEMBAR I ČETVRTAK, 1. OKTOBAR

# FILMSKI CIKLUS „NORDIJSKA PANORAMA 09”
U okviru ciklusa „Nordijska panorama 09” Kulturni centar Zrenjanina u sredu, 30. septembra, i u četvrtak, 1. oktobra, prikazaće pet kratkih filmova. „Priča o malom” Lutku (Sagan om den lille Dockpojken, Švedska, 2008, 15 min), režija: Johannes Nyholm; „Tomi” (Tommy, Norveška, 2007, 12 min) režija: Ole Giæver; „Pre i posle” (PrePost, animirani, Finska, 2007, 15 min), režija: Milla Moilanen: „Dve ptičice” (Smáfuglar, Island, 2008, 15 min), režija: Rúnar Rúnarsson; „Bekstvo iz provincije” (Væk fra Spjald, Danska, 2007, 21 min), režija: Lars Wass, Thomas Glud.Izbor sa 19. Festivala nordijskih kratometražnih i dokumentarnih filmova, koji se naizmenično održava u pet gradova i svake godine u drugoj nordijskoj zemlji (Danska, Finska, Island, Norveška, Švedska) priređen je u saradnji sa „Balkankult fondacijom” iz Beograda. Projekcije su u maloj sali Kulturnog centra od 20 sati, a ulaz je besplatan. 
< Prethodno   Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB