spacer.png, 0 kB
Početak arrow Produkcija arrow Knjige arrow Robert Takarič - IDEMO PO OLJU U ZELENU ZEMLJU NA ZELENOM MORU
Glavni meni
Početak
O nama
About us
Vesti
Programi
Projekti
Produkcija
Tekstovi
Forum
Galerija slika
Linkovi
Rezervacija
Marketing
Iznajmljivanje
Javne nabavke
Mapa sajta
Kontakt
LICITACIJE
Velika sala



Mala sala



Muzički klub





Pretraga
 
Posetioci
Statistika
Članovi: 2
Vesti: 842
Veb veze: 28
Posetioci: 6815019
RSS
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Robert Takarič - IDEMO PO OLJU U ZELENU ZEMLJU NA ZELENOM MORU PDF Štampaj E-pošta

Igrokaz za decu, Kulturni centar Zrenjanina, 2003, str. 32

„Idemo po Olju u Zelenu Zemlju na Zelenom moru” pojam pozorište pomera ka deci bliskom pojmu dvorište, dakle uvodi ih u prostor u kome se oni osećaju dobro jer je tu druženje i igra, a nema »nekog ljutog čike koji tera decu samo zato što viču«. Tako autor oslobađa publiku (decu) stege obaveznog mira i tišine dok traje predstava i daje im mogućnost da viču zajedno sa licima na sceni, da se sa njima igraju i na taj način ucestvuju u događajima na sceni (što se uvek i ostvari pri izvođenju predstave).

Poseban šarm radnji igrokaza daje osavremenjenost sveta bajkolikih likova i simpatičan spoj nestvarnog i prepoznatljivog (vila nema mobilni telefon, ali konj Mića i kralj ga imaju, takmičenje na dvoru nije nadmetanje u viteškoj veštini nego muzički festival i sl.) Autor je izbegao idealizaciju lica i time pojačao simpatije koje izazivaju kod publike i komiku scena koje se dinamično smenjuju.
Naročito simpaticno deci deluje spretnost konja Miće i detinjasta nespretnost kraljevića Pere (koji je i tvrdoglav, i naivan, i zaplače pred većom preprekom i treba mu vodič). Baš zato što ponašanjem podseća na dete, publika mu veruje i time se lakše ostvaruje identifikacija sa idejom igrokaza čiji je on nosilac. A ideja koju priča sugeriše je: ljubav nas motiviše, pokreće, daje snagu da učinimo i ono što mislimo da ne možemo i ne umemo. Radnju zaokružuje poruka da ljubav uvek pobeđuje i da čini čuda, kao u bajci.

Image

 
< Prethodno   Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB