spacer.png, 0 kB
Početak arrow Programi arrow Dramski studio arrow FETA, IX Internacionalni pozorišni FESTIVAL pod otvorenim nebom
Glavni meni
Početak
O nama
About us
Vesti
Programi
Projekti
Produkcija
Tekstovi
Forum
Galerija slika
Linkovi
Rezervacija
Marketing
Iznajmljivanje
Javne nabavke
Mapa sajta
Kontakt
LICITACIJE
Velika salaMala salaMuzički klub

Pretraga
 
Posetioci
Statistika
Članovi: 2
Vesti: 861
Veb veze: 28
Posetioci: 8061754
RSS
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
FETA, IX Internacionalni pozorišni FESTIVAL pod otvorenim nebom PDF Štampaj E-pošta

Dramski studio Kulturnog centra Zrenjanina zabeležio je još jedno uspešno gostovanje van granica naše zemlje.Ovoga puta “dogodila” se FETA, IX Internacionalni pozorišni FESTIVAL pod otvorenim nebom – Festival pozorišnih atrakcija, održan u Gdanjsku, u Poljskoj. Tokom pet festivalskih dana, Studio se predstavio najnovijim autorskim radom Roberta Takariča – pantomimom “Subotom”
 
Dramski studio Kulturnog centra Zrenjanina prvi je predstavnik s Balkanskog poluostrva koji je ikada učestvovao na festivalu ovakvog tipa. Otuda i veliko interesovanje publike, poljske televizije i radija. “Od strane publike i prisutnih novinara, predstava je ocenjena kao balkanski spektakl, ulična atrakcija posebne vrste… i što je još zanimljivije, dobila je nove pozive za Šcecin i Frankfurt”, izjavio je Robert Takarič, autor pantomime, dodavši da mu je “ponuđena pozorišna razmena i vođenje pantomimske pozorišne radionice koje bi se odvijale na severo-istoku Nemačke”.
 
Trupa Dramskog studija trebala je sve tri predstave da odigra u glavnoj ulici Gdanjska, koja, po oceni turističkih magazina, slovi za jednu od najlepših ulica na svetu. Međutim, u poslednjem trenutku, organizator donosi odluku da pantomima bude izvedena pored glavnog ringa. Dvadesetak minuta pre početka dolazi do ponovnog preinačenja odluke: zbog velikog interesovanja publike za projekat iz Srbije, pantomima će biti igrana na glavnom trgu, gde se već okupilo više od šest stotina gledalaca!
 
Prava predstava je ipak, bila, sutradan na glavnoj ulici, kada su turisti i posetioci zatvorili sve prolaze, dugo posle predstave ostali na mestu i slušali muziku s ovih prostora. Elem, oni koji su očekivali nastup orkestra Feata Sejdića, nisu ga docekali: iako pompezno najavljivan, orkestar se, iz nepoznatih (?) razloga jednostavno nije pojavio!
 
Šta je moglo da se vidi na Festivalu i čemu se Evropa divi? Ogromne lutke, mnogo vatrometa, gutači vatre, hod na štulama, ukrajinska liturgija, Brasijeva hipnoza, akrobatika, nemački svetlosni efekti i… “malo melanholične razumne balkanske duše”, kako reče jedan od organizatora Festivala.
 
Sve u svemu, Dramski studio Kulturnog centra Zrenjanina, kojeg karakteriše univerzalni, a ovom prilikom i specifični jezik pantomime, učestvovao je na jednom velikom evropskom festivalu. To, što su prvi put, upravo oni dobili tu privilegiju da predstavljaju Balkan, Srbiju, grad Zrenjanin, ne znači i dalje ništa.(Pre samo dva meseca dobili su najviše priznanje Vašvarskog međunarodnog pozorišnog festivala).Ali, značajno jeste što pantomimu izvode tri devojke (Hinić Jasmina, Leković Dragana i Subotić Bojana) koje imaju po šesnaest godina, i koje su i dalje samo učenice prvih razreda zrenjaninskih srednjih škola.

 
< Prethodno   Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB