spacer.png, 0 kB
Početak arrow Programi arrow Filmovi arrow SEPTEMBAR/OKTOBAR 2008 - CIKLUS KLASIČNIH HOROR FILMOVA
Glavni meni
Početak
O nama
About us
Vesti
Programi
Projekti
Produkcija
Tekstovi
Forum
Galerija slika
Linkovi
Rezervacija
Marketing
Iznajmljivanje
Javne nabavke
Mapa sajta
Kontakt
LICITACIJE
Velika salaMala salaMuzički klub

Pretraga
 
Posetioci
Trenutno je 1 gost na vezi
Statistika
Članovi: 2
Vesti: 860
Veb veze: 28
Posetioci: 7926265
RSS
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
SEPTEMBAR/OKTOBAR 2008 - CIKLUS KLASIČNIH HOROR FILMOVA PDF Štampaj E-pošta
Image Image Image

Ciklus klasičnih horor filmova u septembru i oktobru pripremio je Ljubomir Maširević, magistar filmologije. Prikazano je šest filmova.

3. septembar

Film „Stvor sa druge planete” (Thing from another world, 1951) režirali su Kristijan Nibi i Hauard Hoks, a nastao je prema pripovetci  Džona Kempbela Juniora „Ko ide tamo” (Who Goes There) objavljene 1938. godine. Film opisuje sukob pripadnika američke vojske i naučnog istraživačkog tima sa stvorom koji je doletao sa druge planete na prostor Servernog pola. Treba istaći da postoji veoma uspešan rimejk tog filma Džona Karpentrea iz 1982. godine. Većina kritičkih prikaza se slaže da je rimejk uspešniji od originalne verzije. Glavni razlog jeste to što je Karpenter vernije preneo originalnu pripovetku od Hoksa i Nibia. Originalna verzija filma nastaje u društvenom kontekstu kada je Amerika ušla u rat sa Korejom i kada je bio u porastu talas antikomunizma. Da bi pojačao horor elemente, film je sugerisao da je američka nacija napadnuta jednoumnim i nemoralnim stvorom (komunizmom). Nauka je prikazana u dosta lošem svetlu i sa skepticizmom zbog posthirošima efekta. Vera u progres nauke dovedena je u sumnju njenom zloupotrebom, a filma će se polužiti tim zlokobnim strahom.

10. septembar

Film „Godzila” (1954) režirao je Iširo Honda kao prvi od mnogih filmova koji će uslediti o čudovištu iz okeana. Film prikazuje otkivanje Godzile, njeno nasilno ponašanje po ljudsku civilizuaciju (koje uključuje potapanje brodova i rušenje Tokija), otkrivanje uzroka njenog pojavljivanja i konačni obračun sa Godzilom. Ideja umetnika za specijalne efekte bila je da Godzila bude ogromni oktopod. Međutim ta ideja nije uslišena. Godzila je u filmu ustvari ogromni dinosaurus koji je oživljen i mutiran atomskim probama u okeanu. Ta činjenica trebalo je da u filmu bude sakrivena od javnosti. „Godzila” kao i mnogi drugi filmovi  o ogromnim čudovištima sa početka 1950-ih izažavaju nepovernje u savremenu nauku koja je dovela do razvoja atomskog naoružanja i njenih neverovatno loših posledica upotrebom u Hirošimi i Nagasakiju pred kraj Drugog svetskog rata.

17. septembar

Film „King Kong” (1931) režirali su Merian Kuper i Ernest Šoudsak. Film o ogromnom gorili po imenu Kong pikazuje kao je on otkriven u izolovanom primitvnom društvu, zatim protiv njegove volje doveden u civilizaciju i na kraju ubijen. Film je čuven u kinematografiji zbog toga što je bio jedan od prvih koje je prikazao animirano živo stvorenje – gorilu. Poslednja scena u kojoj King Kong gine na vrhu Empajer Stejt Bildinga ostala je jedna od najčuvenijih u kinematografiji. Reditelji su je snimali na maketama na, za to vreme, vrlo uverljiv način. Istorija kinematografije ima do dana današnjeg nebojene rimejkove tog filma. Poslednji u nizu je adaptacija Pitera Džeksona iz 2005, sada već slavnog i bogatog reditelja „Gospodara prstenova”.

24. septembar

Film „Dr Džekil i Mister Hajd” (1941) redžirao je Viktor Fleming i on je ustvari rimejk originalne verzije tog filma iz 1931. reditelja Roubena Mamoliana, koji se pojavio pod istim naslovom. Oba filma su bazirana na Robert Luis Stivensonovoj pripovedci „Čudan slučaj doktora Džekila i mistera Hajda”. Film prikazuje doktora Džekila koji je opsednut idejom da zlo i dobro postoje u svakome od nas. On eksperimentima otkriva supstancu koja pokreće njegovu lošu stranu ne znajući da se lošeg efekta kasnije neće moći osloboditi. Film ima prilično tragičnu završnicu u kojoj strada većina glavnih junaka.

1. oktobar

Film „Ubistvo u ulici Morgu” (1932) reditelja Roberta Floreja nastao je prema istoimenoj kratkoj pripovedci Edgara Alana Poa. Bela Lugoši, godinu dana posle slavne uloge u filmu o grofu Drakuli, tumači ulogu poludelog naučnika koji eksperimentiše sa ljudima ubrizgavajući im krv majmuna. Iako film u svoje vreme nije doživeo ekonomski uspeh i slavu, danas se vodi kao klasik horor žanra. Originalni film od 80 minuta skraćen je cezurom na sadašnjih 61 minut. Razlog tome bile su za to vreme neprihvatljivo snimane nasilne scene. Karl Freund, snimatelj filma, uspeo je da postigne atmosferu kakvu su imali filmovi nemačkog ekspresionizma iz 1920-ih godina.

8. oktobar

Film „Stvorenje iz Crne lagune” (1954) režirao je Džek Arnold. Geološka ekspedicija u Amazonu odkriva vezu između kopenog i morskog života. Tu tvrdnju potvrđuje pojavljivanje čudovišta koje ih napada i koje izgleda kao polučovek-poluriba. Ideju da čudovište napadne naučnu ekspediciju zbog žene reditelj nalazi u priči o Lepotici i zveri. Interesantno je dodati da je film sniman originalno 3-D tehnikom i zahtevao je korišćenje naočara tokom bioskopskih projekcija. Film slede dva nastavka „Osveta stovenja” i „Stvorenje hoda između nas”. Prema filmu Džeka Arnolda napisana je i novela, snimljeno je par rimejkova, a dosta reditelja se idejno oslanjalo na taj film tako da je on vremenom stekao status jednog od kultnih horor filmova iz perioda klasičnog Holivuda. 
< Prethodno   Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB