spacer.png, 0 kB
Početak arrow Programi arrow NAJAVA PROGRAMA DO 27. APRILA 2017.
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
NAJAVA PROGRAMA DO 27. APRILA 2017. PDF Štampaj E-pošta

ПРОГРАМ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ЗРЕЊАНИНА

-          ДО 27. АПРИЛА 2017.

УТОРАК, 18. И СРЕДА, 19. АПРИЛ

#ПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА „ПРОФЕСОР ЛЕРИК“

Дугометражни документарац „Професор Иван Лерик – Живот. Епоха. Естетика“, премијерно се приказује у два термина, од којих је први у Барокној сали Градске куће, 18. априла и намењен је учесницима у реализацији, делегацији Гимназије, градским званичницима, професоровој родбини као и онима који су донацијама помогли реализацију овог филма а 19. априла у Културном центру одржава се градска премијера овог филма на коју су позвани сви поштоваоци дела и лика професора Лерика, који је преко двадсет година био омиљени директор Друге гимназије у Зрењанину. Премијера филма у Културном центру Зрењанина биће одржана у великој сали са почетком у 19 часова. #Карте за ову пројекцију су бесплатне али се морају подићи. У жељи да се олакша дистрибуција, организатори ове премијере – Зрењанинска гимназија и „Digital Style“ организовали су поделу карата на више градских пунктова, и то: Гимназија, Културни центар, Градска библиотека, Савремена галерија, као и у месним заједницама – „Вељко Влаховић“ и „Доситеј Обрадовић“.

О ФИЛМУ:

 Сценарио и режија: Зоран Славић. Сниматељ: Душан Удицки. Продукција и монтажа: Фелдеши Ђула. Музика: Срђан Маринковић. Постпродукција: Душан Бартоловић. Ликовни радови: Бранко Ђукић. У визуелизацији лика проф. Лерика – Милоје Буца Ивановић. Продукција филма: Digital Style у сарадњи са Зрењанинском гимназијом.

#Ово је филм намењен, пре свега, онима, а таквих је највише у потенционалном гледалишту, који су овог зрењанинског професора, који је био и директор Гимназије, изузетно образовани интелектуалац, педагог, есејиста и естетичар, хуман и етичан човек, фрагментарно познавали, тако што су били његови ученици, сретали га на улицама, слушали на разним јавним предавањима. Намењен је тој групацији савременика, не да би им разбили илузије већ да бисмо им пружили прилику да своје сећања и утиске продубе овим промишљањем, двадесетак година после његове смрти. Поред аутора, у овом филму које је комбинација биографског, есејистичког али увек документарног, о професору Ивану Лерику говоре његови бивши ученици, сарадници, књижевни критичари, уметници, академици, професори данашње Гимназије,  али и ученици њених завршних разреда...

#Филм доноси Лерикову биографију. Рекло би се, грађанску и породичну. Наравно, упоредо следи и професионална али и естетичарско-критичарслка димензија. У делу јавне, професорске, директорске, предавачке и друштвене активности, која је особена али неминовна у временима нашег социо-комунизма, професоров живот постаје нетипична, помало котроверзна хроника о битисању интелектуалца у српско/југословенској провинцији од педесетих до осамдсетих година двадесетог века. По многим својим елементима то је парадигматична сага о епохи.

#Посебно поглавља овог филма је диспут о естетичко-филозофским, полемичарским, есејистичким и критичарским промишљањима, активностима и испољавањима, које теку упоредо са Лериковим педагошким и професорским радом. Парадокс је да је ова област професоровог деловања, истовремено и апсурдно, била најприсутнија у стручној и лаичкој јавности, свакако због инструментијализације његовог  учешће у својевремној полемици присталица реалиста и модерниста у књижевности. Међутим, као последица Лерикове учешће, на „пораженој“ страни у тим књижевно-идеолошким споровима, уметничка критика, публицистика па и дневна новинска критика једногласно и здушно игнорисали су  професорово капитално дело „ Естетику“ која је, истини за вољу, штампана тек 1972.

#Филм скреће пажња савремене јавности на ерудицију, аутентичност, висок ниво интелектуалне акрибије којом је професор Лерик исписао своју давну „ Естетику“. И пледира за њено поновно читање јер је то начин да боље упознамо своју културну историју. И великог интелектуалца из наше прошлости.

lerik

СРЕДА, 19. АПРИЛ

#ПОЧЕТАК ВЕЛИКЕ ФИЛМСКЕ ТУРНЕЈЕ

#ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ „СЛОБОДНА ЗОНА“ У ЗРЕЊАНИНУ

(Од 19. априла до 11. маја)

Филмски фестивал „Слободна зона“  почиње у среду, 19. априла у Културном центру Зрењанина и трајаће до 11. маја 2017. Осам најбољих филмова са 12. фестивалског програма, одржаног од 10 до 15. новембра у Београду, Новом Саду и Нишу, по избору публике и селектора фестивала, биће приказани у осталим градовима Србије међу којима је и Зрењанин. Предводник овогодишњег избора који ће се емитовати у среду, 19. априла од 20 часова у малој сали Културног центра  је филм „Неруда“ Пабла Лараина у ком Гаел Гарсија Бернал игра улогу полицијског инспектора који прогони чувеног чилеанског песника Пабла Неруду. У четвртак, 20. априла емитује се филмско остварење  - победник 66. филмског фестивала у Берлину, италијански документарац „Пожар на мору“ Ђанфранка Розија који скида медијско-сензационалистичку маску са највеће трагедије у савременој историји и открива људску страну актуелног проблема миграната. Трећи филм који ће бити приказан на турнеји „Слободне зоне“ је најновији филм легендарног Вернера Херцога о „постању“ интернета – „Чујте и почујте“. Филм се емитује у среду, 26. априла од 20 часова у малој сали Културног центра. У четвртак, 27. априла емитује се филм „Бескрајна поезија“ који је имао нарочито добар пријем код београдске публике. Филм говори о младости аутора филма Александра Ходоровског, ослобађању од родитељских стега, истраживању живота и дружењу са најпознатијим чилеанским боемима. Вишеструко награђивани документарац „Под сунцем“ Виталија Манског, на фестивалу се тражила карта више, емитоваће се у Културном центру у среду, 3. маја. Овај филм нам открива животну свакодневицу Северне Кореје, као и оно што се крије иза ње. У четвртак, 4. маја од 20 часова у малој сали Културног центра приказује се филм – „Док отварам очи“. Реч је о играном филму о младој Фари која живи у Тунису и против воље своје мајке пева у друштвено ангажованом бенду, воли живот, журке, открива љубав и ноћни живот свога града. У среду, 10. маја на репертоару је узбудљиви документарац „Љубавници и деспот“ о двоје највећих корејских драмских уметника које киднапује њихов највећи фан – диктатор. Осми филм на турнеји – Слободне зоне – биће емитован у четвртак, 11. маја – филм: „Ефекат воде“  који је романтична комедија о човеку који се прави да не уме да плива да би га спасила жена коју воли. #Сви филмови се емитују у малој сали Културног центра Зрењанина од 20 часова. #Улаз на пројекције је бесплатан.

zona

 

 

ПЕТАК, 21, АПРИЛ

#ИЗЛОЖБА РАДОВА

SYLVIE KOVJENIĆ

„КВАДРАТ - МЕРНА ЈЕДИНИЦА ЗА ЗАМИШЉЕНУ ПОВРШИНУ ИЗМЕЂУ“

( Изложба је отворена од 21. априла до 4. маја)

Изложба радова академске сликарке Sylvie Kovjenić – „Квадрат – мерна јединица за замишљену површину између“ биће отворена у петак, 21. априла у 19 часова у изложбеном салону Културног центра Зрењанина. #Ауторка је рођена у Јужноафричкој републици 1976. године. У статусу слободне уметнице је од 2007. године. Дипломирала је на Факултету примењених уметности и дизајна у Београду на смеру – зидно сликарство, одсек – конзервација-рестаурација. Чланица је УЛУПУДУС-а.  Од 2004 до 2006. године похађала је и уметничку академију у Дизелдорфу у класи професора Томаса Гринфелда. Своје радове излагала је на 40 групних и на 12 самосталних изложби у земљи и иностранству.

silvia

 

 

ОД ПЕТКА, 21. ДО НЕДЕЉЕ, 23. АПРИЛА

#ФИЛМ – „МАЛИ ШЕФ“ – /ТЕРМИНИ ОД 16 И ОД 18 ЧАСОВА/

У биоскопу Cinema KCZR од петка, 21 до недеље, 23. априла у терминима од 16 и 18  часова приказује се филм: „Мали шеф“/The Boss Baby. #Тим је био центар универзума својих родитеља све до тренутка док се није појавио „он“ нови члан њихове породице који носи одело и актовку. „Мали шеф“ је филмска прича о томе како долазак нове бебе утиче на породицу – која је испричана из угла једног маштовитог седмогодишњег Тима. Малог шефа у оригиналној верзији синхронизује Алек Болдвин док у домаћем издању поред Срђана Тимарова гласове позајмљују и Никола Браун, Ивана Кнежевић, Марко Марковић и Бранислав Платиша. Како се наводи реч је о емитивној комедији о важности породице. Цена улазнице је 250 динара.

 

ОД ПЕТКА, 21. ДО НЕДЕЉЕ, 23. АПРИЛА

#ФИЛМ – „ПАКЛЕНЕ УЛИЦЕ 8“ – /ТЕРМИН ОД 20 ЧАСОВА/

Амерички акциони трилер „Паклене улице 8“/The Fate of The Furious/ редитеља Феликса Гарија Греја емитује се од петка, 21. до недеље, 23. априла у биоскопу Синема КЦЗР у термину од 20 часова. Реч је о осмом наставку познате франшизе о уличним ауто тркама. У најновијем делу елитна јединица спречава анархисту да покрене хаос у свету. Поред Вина Дизела играју и Двејн Џонсон, Џејсон Стетам, Шарлиз Терон, Курт Расел и др. Цена улазнице је 250 динара.

УТОРАК, 25. АПРИЛ

#ПРОМОЦИЈА РОМАНА

«КРОЗ ПРСТОХВАТ ЦИМЕТА»

Промоција романа «Кроз прстохват цимета» Александре Михајловић биће одржана у уторак, 25. априла у 19 часова у малој сали Културног центра Зрењанина. На промоцији говоре: ауторка романа – Александра Михајловић, Вања Јекић – критичарка.  Модераторка је Ања Ивачковић, професорка шпанског језика и књижевности. Роман је, до сада, промовисан у Београду, Панчеву, Андрићграду и Легату Обреновића у Аранђеловцу, на Тари, у Љубовији, Братунцу, Сарајеву, Новом Саду, Смедереву, Бањском двору у Бања Луци и Инђији. По мотивима романа 18. новембра изведена је премијера представе о краљици Наталији. Роман је преведен на француски језик. На промоцији говоре: ауторка романа – Александра Михајловић, Вања Јекић – критичарка.  Модераторка је Ања Ивачковић, професорка шпанског језика и књижевности.#РоманКроз прстохват циметапрати, паралелно две приче кроз исповеди 4 јунака. Једна је савремена. У њој су два близаначка пара. Друга је династичка прича из последње деценије династије Обреновић испричана кроз писманајлепше европске краљицетога времена, „краљице од рудника“, Наталије Обреновић.

ПОНЕДЕЉАК, 24. АПРИЛ

#БАЛЕТСКА ПРЕДСТАВА

„КРЦКО ОРАШЧИЋ“

Балетска представа „Крцко Орашчић“ балетског студија „Стејџ“ биће изведена на великој сцени Културног центра у понедељак, 24. априла а почетком у 9.30 часова. Цена улазнице је 150 динара.

balet

УТОРАК, 25. АПРИЛ

#КОНЦЕРТ – „СИБИРСКИ ВИТЕЗОВИ У ЗРЕЊАНИНУ“

У уторак, 25. априла у великој сали Културног центра Зрењанина козачки ансамбл  Народног позоришта из Иркутска „Сибирски витезови“ наступиће са нашом истакнутом глумицом Иваном Жигон. Концерт почиње у 19 часова. Улаз је слободан. #Сибирски витезови који су већ неколико пута дизали на ноге одушевљену публику и овај пут ће приредити многа изненађења.  Сасвим неочекивано сибирци ће на само њима својствен начин козачки певати песме о Србији и Косову. С друге стране Ивана Жигон уједињена са сибирским гласовима најавиће нови диск који припрема са „Косовским божурима“ – Остајем са тобом Русијо. Како се наводи - овај концерт ће постати оличење нераскидивог јединственог српског и руског народа, а захваљујући богатим видео спотовима овај догађај предсатвљаће путовање од прве до последење тврђаве православља, од Косова и Метохије до далеког Сибира. Ансамбл „Сибирски витезови“ из Иркутска задужио је наш народ онда када нам је било најтеже. У два наврта су обишли 25 српских села на Космету и својом песмом пружили подршку и наду народу који је остао на својим огњиштима.

izlozbaucenika

 

СРЕДА, 26. АПРИЛ

#ПРЕДСТАВА

„УОБРАЖЕНИ БОЛЕСНИК“

У среду, 26. априла Културни центар Зрењанина организује одлазак на представу „Уображени болесник“ у ЈДП/Београд. Режисер представе је Јагош Марковић. Играју: Драган Мићановић, Радован Вујовић, Јелисавета Саблић и др. Полазак је у 16.30 часова испред Културног центра. Цена: 1600 динара.

 

 

 

 

 

Добро дошли!

 

 

 

 

 

Организатор задржава право измене програма.


 
< Prethodno   Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB