spacer.png, 0 kB
Početak arrow Programi arrow PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA DO 13. MAJA 2017.
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA DO 13. MAJA 2017. PDF Štampaj E-pošta

#ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ „СЛОБОДНА ЗОНА“

Приказивање филмова са филмског фестивала „Слободна зона“  почело је у току априла и траје до 11. маја 2017.  Осам најбољих филмова са 12. фестивалског програма, одржаног од 10 до 15. новембра у Београду, Новом Саду и Нишу, по избору публике и селектора фестивала приказују се и у другим градовима међу којима је и Зрењанин. Вишеструко награђивани документарац „Под сунцем“ Виталија Манског, на фестивалу се тражила карта више, емитоваће се у Културном центру у среду, 3. маја. Овај филм нам открива животну свакодневицу Северне Кореје, као и оно што се крије иза ње. У четвртак, 4. маја од 20 часова у великој сали Културног центра приказује се филм – „Док отварам очи“. Реч је о играном филму о младој Фари која живи у Тунису и против воље своје мајке пева у друштвено ангажованом бенду, воли живот, журке, открива љубав и ноћни живот свога града. У среду, 10. маја на репертоару је узбудљиви документарац „Љубавници и деспот“ о двоје највећих корејских драмских уметника које киднапује њихов највећи фан – диктатор. Осми филм на турнеји – Слободне зоне – биће емитован у четвртак, 11. маја – филм: „Ефекат воде“  који је романтична комедија о човеку који се прави да не уме да плива да би га спасила жена коју воли. #Сви филмови се емитују у великој сали Културног центра Зрењанина од 20 часова. #Улаз на пројекције је бесплатан.

zona

 

 

#ИЗЛОЖБА РАДОВА

SYLVIE KOVJENIĆ

„КВАДРАТ - МЕРНА ЈЕДИНИЦА ЗА ЗАМИШЉЕНУ ПОВРШИНУ ИЗМЕЂУ“

(До 4. маја у Културном центру Зрењанина)

Изложба радова академске сликарке Sylvie Kovjenić – „Квадрат – мерна јединица за замишљену површину између“ отворена је до 4. маја у изложбеном салону Културног центра Зрењанина. #Ауторка је рођена у Јужноафричкој републици 1976. године. У статусу слободне уметнице је од 2007. године. Дипломирала је на Факултету примењених уметности и дизајна у Београду на смеру – зидно сликарство, одсек – конзервација-рестаурација. Чланица је УЛУПУДУС-а.  Од 2004 до 2006. године похађала је и уметничку академију у Дизелдорфу у класи професора Томаса Гринфелда. Своје радове излагала је на 40 групних и на 12 самосталних изложби у земљи и иностранству.

 

#ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА

МИЛАНА ЈАНКОВИЋА

Изложба фотографија Милана Јанковића отворена је до 10. маја у малом холу Културног центра Зрењанина. Аутор је рођен 1947. у Београду. Још у основној школи, у сарадњи са професором математике покренуо је фото-секцију. Од тада до данас фотографија му је била и остала животно опредељење, хоби и разонода. У редакцију „Политике“ дошао је 1971. године, после студија на Саобраћајном факултету. У више наврата био је уредник фотографије у „Политици“, а затим је прешао у „Политикин магазин“. У ту малу редакцију дошао је са пуно елана и знања и помогао да се формира јединствени недељник на српском тржишту, који је почео да објављује репортаже, не само из туристичких места Србије, већ и из мало познатих области које су често заобилазили добри путеви и туристи. Присталица је „лепе фотографије“ која није увек омиљена у уметничким круговима. „Прокрстарио“ је целу земљу и све крајеве и увек успевао да пронађе нешто лепо. Као слободан уметник и даље ствара и сарађује са бројним домаћим и страним илустрованим ревијама.

 

ПЕТАК, 5. МАЈ

КВИЗ – „КОЛИКО СЕ ПОЗНАЈЕМО“

Полуфинално такмичење/једанаестог циклуса квиза „Колико се познајемо“  биће одржано у петак, 5. маја од 10 до 12 часова у великој сали Културног центра Зрењанина. У полуфиналу  такмиче се екипе - Средње школе „Свети Сава“ из Сомбора, Пољопривредне школе са домом ученика из Футога, Средње школе „22. октобар“ из Жабља и Гимназије „Жарко Зрењанин“ из Врбаса. Квиз је настао у оквиру пројекта „Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини“.

#У нашем друштву је данас присутан низак ниво знања о прошлости и култури Војводине, уопште, а нарочито је присутно незнање о другим националним заједницама. Разлози за овакво стање су пре свега недостатак или низак ниво едукације становништва у овом сегменту.

#Полазећи од тврдње да је незнање извор свих предрасуда које резултирају негативним ставом и одбојношћу према културној, језичкој, верској и другој различитости, уочена је потреба да се алтернативним начинима младима створе услови за стицање нових сазнања из ове области, нарочито у оној сфери која није покривена редовним образовним програмом.

#Квиз знања ученика средњих школа из историје националних заједница Војводине "Колико се познајемо", последњих десет година реализује Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице у сарадњи са многим установама и организацијама.

#Квиз је део пројекта Покрајинске владе под називом "Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини – мере за јачање међусобног поверења код младих“ који Секретаријат реализује од 2005. године.

#Циљ  ове активности је едукација становништва, пре свега младих о заједничкој историји и култури различитих националних заједница које живе у Војводини, стварањем услова за овакву едукацију кроз масовно укључење ученика средњих школа.

#Секундарни циљеви су стварање услова за међусобне непосредне контакте учесника различите етничке припадности, што доприноси њиховом бољем међусобном упознавању  и разумевању.

#Циљна група су млади средњошколског узраста из Војводине. Млади су у овом узрасту довољно зрели да схвате значај ове акције, а са друге стране довољно радознали и жељни знања.

#У квизу учествују две групе непосредних учесника: прва група су такмичари, тачније четири такмичара из сваке школе, док другу групу представљају организовани навијачи сваке од школа - учесника квиз такмичења.

Ученици се за такмичење припремају користећи се публикацијом „Колико се познајемо” у издању Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.

Овогодишње такмичење је једанаесто по реду и одржаће се у више градова у АП Војводини.

Секретаријат је крајем месеца јануара 2017. године упутио Јавни позив свим школама за учешће у такмичењу и тренутно је у току пријављивање школа, након чега ће се знати тачан број учесника квиза као и број регионалних центара у којима ће се такмичење одржати. Како би се пружила могућност што већем броју школа да учествује у такмичењима, није унапред дефинисан број школа учесника, већ ће се на основу пријава формирати крајња листа. Важно је напоменути да је редослед пријављивања основни критеријум избора учесника такмичења.

Највећа новина овогодишњег такмичења је свакако вишејезичност – тачније могућност да школе у зависности од језика који се користи у настави, у квизу чују питања и дају одговоре на свом језику. Тиме се подстиче пријављивање школа у којима се настава одржава на језицима националних заједница Војводине.

Реализацијом квиз такмичења на један популаран начин мотивишу се млади да учествују у надметању о знању из прошлости и култури Војводине. Битни елементи потпројекта су масовност учешћа, што се постиже укључењем великог броја средњих школа из Војводине, као и активно учешће медијских кућа и извештавањем са такмичења.

Илустрација наведеног је чињеница да је у десет циклуса квиз такмичења, од 2006. године до данас, учествовало 561 екипа са 2.244 такмичара и више од 28.000 гледалаца – навијача школа које су екипе представљале.

Најмасовнија су била такмичења трећег циклуса квиза (2008. година) у којима је учествовало је учествовало 368 такмичара из 92 средње школе са територије Војводине (83% укупног броја средњих школа у Војводини), а свако од 40 квиз такмичења је пратило око 200 навијача школа, што даје укупан број од око 8000 гледалаца током трајања такмичења. Одржана су 24 квалификациона такмичења у 12 места у Војводини и 16 у телевизијском студију у Новом Саду која су потом емитована на телевизијским програмима.

Најважнија идеја и очекивање од самог почетка реализације квиза је настојање да пројектне активности прерасту у дугорочни васпитно-образовни процес а чија ће реализација бити у потпуности поверена релевантним субјектима у Војводини.

kviz

ПЕТАК, 5. МАЈ

ИЗЛОЖБА РАДОВА

ВЕРЕ ТАНАСИЋ

Изложба радова академске сликарке Вере Танасић биће отворена у петак, 5. маја у 19 часова у изложбеном салону Културног центра Зрењанина. Средњу школу за дизајн „Богдан Шупут“ завршила је у Новом Саду на смеру – ликовни техничар. Завршила је и Академију уметности одсек ликовне уметности, смер – сликарство у класи проф. В. Ранчића а дипломирала 2012. у класи проф. Д. Тодоровића. Чланица је СУЛУВ-а од 2015. године. До сада је учествовала на девет колективних изложби а другу самосталну изложбу радова представиће зрењанинској публици. #Радови/слике су настале као процес њеног ликовног сазревања и велике љубави према мозаику, којим се бавила још од средње школе.

vera

 

 

НЕДЕЉА, 7. МАЈ

#СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ 61. ФЕСТИВАЛА МУЗИЧКИХ И БАЛЕТСКИХ ШКОЛА

Велики музички догађај – Свечано отварање 61. Фестивала музичких и балетских школа Србије заказано је за недељу, 7. мај  у великој сали Културног центра Зрењанина. Програм почиње у 19 часова. #На концерту ће наступити здружени ансамбли – гудачки оркестар (ОМШ и СМШ), дувачки оркестар (ОМШ и СМШ) и хорови (ОМШ, СМШ, хор припремног разреда и Креативне музичке радионице – музичког забавишта „Колегијум“)  те ће на тај начин бити представљени многобројни квалитети и све сфере делатности Музичке школе „Јосиф Маринковић“ из Зрењанина. Ансамблима (појединачним и здруженим) ће дириговати професори зрењанинске музичке школе: Сенка Милисављевић, Зорица Козловачки, Весна Немчев, Бранислав Гагић и Сања Поповић. Корепетитори су: Марко Пејчић, Анико Гардиновачки и Тина Николовски. Аранжмане за програм који ће се овом приликом извести урадили су професори Драгана Дамјан и Слободан Ћирић.

festival

ОД ПОНЕДЕЉКА, 8. ДО СУБОТЕ, 13. МАЈА

61. ФЕСТИВАЛ МУЗИЧКИХ ШКОЛА

Од 8. до 13. маја Музичка школа „Јосиф Маринковић“ из Зрењанина биће домаћин 61. Фестивала музичких и балетских школа Србије. Од оснивања Фестивала па до данас, ово је други пут да је зрењанинска музичка школа – домаћин фестивала. Први пут је била домаћин 1984. године. Фестивал је усмерен искључиво на основно музичко образовање и васпитање, те стога представља јединствену манифестацију која из угла школа које се баве музичким образовањем и васпитањем има за циљ вредновање квалитета солистичког, камерног и оркестарског музицирања на републичком нивоу. На фестивалу учествују 64 школе из 55 градова. У првој категорији такмиче се 64 екипе солиста, у другој категорији 33 камерна ансамбла а у трећој категорији једанаест оркестара. Такмичаре ће оцењивати стручни жири који чине еминентни професори из свих делова Србије /10 чланова жирија – 7 за солисте и камерне саставе и 3 за оркестар/ од којих су два члана жирија из зрењанинске музичке школе – Мелита Мироновић /професорка клавира/ и Бранислав Гагић /професор тромбона/. Такмичарски део одвијаће се у свечаној сали музичке школе /екипе солисти и камерни ансамбли/ и у великој сали Културног центра Зрењанина /оркестри/. У наставку погледајте фестивалски програм а све новости и информације у вези са Фестивалом можете погледати и пратити и на веб страници Музичке школе „Јосиф Маринковић“ – Зрењанин – www.josif.edu.rs

 

 

ПРОГРАМ

61. ФЕСТИВАЛА МУЗИЧКИХ И БАЛЕТСКИХ ШКОЛА СРБИЈЕ

 

 

 

НЕДЕЉА, 7. мај 2017.

19:00 сати – Велика сала Културног центра Зрењанина

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ 61. ФЕСТИВАЛА МУЗИЧКИХ И БАЛЕТСКИХ ШКОЛА СРБИЈЕ

Концерт ученика Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Зрењанин

 

 

ПОНЕДЕЉАК, 8. мај 2017.

9:00–19:45 сати –  Свечана сала Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Зрењанин

ТАКМИЧЕЊЕ ЕКИПА СОЛИСТА И КАМЕРНИХ АНСАМБАЛА

 

УТОРАК, 9. мај 2017.

9:00–19:45 сати –  Свечана сала Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Зрењанин

ТАКМИЧЕЊЕ ЕКИПА СОЛИСТА И КАМЕРНИХ АНСАМБАЛА

 

СРЕДА, 10.мај, 2017.

9:00–18:00 сати –  Свечана сала Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Зрењанин

ТАКМИЧЕЊЕ ЕКИПА СОЛИСТА И КАМЕРНИХ АНСАМБАЛА

 

9:45–18:00 сати –  Велика сала Културног центра Зрењанина

ТАКМИЧЕЊЕ ОРКЕСТАРА

 

19:00 сати – Свечана сала Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Зрењанин

Концерт ученика Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Зрењанин

 

ЧЕТВРТАК, 11.мај, 2017.

9:00–20:30 сати –  Свечана сала Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Зрењанин

ТАКМИЧЕЊЕ ЕКИПА СОЛИСТА И КАМЕРНИХ АНСАМБАЛА

 

10:4516:00 сати –  Велика сала Културног центра Зрењанина

ТАКМИЧЕЊЕ ОРКЕСТАРА

 

ПЕТАК, 12. мај 2017.

9:00–20:00 сати –  Свечана сала Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Зрењанин

ТАКМИЧЕЊЕ ЕКИПА СОЛИСТА И КАМЕРНИХ АНСАМБАЛА

 

СУБОТА, 13. мај 2017.

9:00–18:00 сати –  Свечана сала Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Зрењанин

ТАКМИЧЕЊЕ ЕКИПА СОЛИСТА И КАМЕРНИХ АНСАМБАЛА

 

19:00 сати – Велика сала Културног центра Зрењанина

СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ 61. ФЕСТИВАЛА МУЗИЧКИХ И БАЛЕТСКИХ ШКОЛА СРБИЈЕ

Концерт најуспешнијих ученика Фестивала

 

Добро дошли!

 

 

Организатор задржава право измене програма.

 

 

ИНФО ПЛУС

#ПОБЕДНИЦИ  ПЕТЕ СЕЗОНЕ ВЕЛИКОГ ДЕЧЈЕГ КВИЗА - „СУПЕРСУ“ 
#ПРВО МЕСТО – ЕКИПА ОШ „ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ“ из Зрењанина /екипа 1/. Ментор екипе је Методи Николов. Освојили су летовање на мору. #ДРУГО МЕСТО – ЕКИПА ОШ „ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ“ из Зрењанина /екипа 2/. Менторка екипе је Јована Радичев. Освојили су награду – викенд у Аквапарку у Јагодини. #ТРЕЋЕ МЕСТО – ЕКИПА ОШ „ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ“ из Зрењанина /екипа 2/. Менторка екипе је Соња Дунаи. Освојили су награду - једнодневни излет у Аквапарк Петроленд у Бачком Петровцу.

#Организатор  такмичења је Културни центар Зрењанина.
Реч је о такмичењу које је намењено ученицима виших разреда основних школа Средњобанатског округа. На овогодишње такмичење пријавило се 16 школа са 22 екипе. Квиз се одвијао у великој сали Културног центра Зрењанина а емитоваће се на РТВ „Сантос“. Жири у саставу: Рако Томовић – професор историје који је био и председник жирија, др Весна Одаџић – професорка биологије и Владимир Ђурић – програмски директор Културног центра Зрењанина – пратили су такмичење и тачност питања и одговора учесника СуПерсу квиза.
#Пријатељи СуПерсу квиза су: Персу маркети, Мркшићеви Салаши, Млекара – Zott, Књижара – „Бироопрема“, Аквапарк „Петроленд“ – Бачки Петровац, Краљева вода и Аквапарк Јагодина.

БИОСКОПСКИ РЕПЕРТОАР КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ЗРЕЊАНИНА

БИОСКОП CINEMA KCZR

 

(ОД ПЕТКА, 5. ДО НЕДЕЉЕ, 7. МАЈА 2017.)

#ФИЛМ – „МАЛИ ШЕФ“ –

/петак, 5. и недеља, 7. мај/

У биоскопу Cinema KCZR у петак, 5 и недељу, 7. маја у термину од 16 часова приказује се филм: „Мали шеф“/The Boss Baby. #Тим је био центар универзума својих родитеља све до тренутка док се није појавио „он“ нови члан њихове породице који носи одело и актовку. „Мали шеф“ је филмска прича о томе како долазак нове бебе утиче на породицу – која је испричана из угла једног маштовитог седмогодишњег Тима. Малог шефа у оригиналној верзији синхронизује Алек Болдвин док у домаћем издању поред Срђана Тимарова гласове позајмљују и Никола Браун, Ивана Кнежевић, Марко Марковић и Бранислав Платиша. Како се наводи реч је о емитивној комедији о важности породице. Цена улазнице је 250 динара.

 

#ФИЛМ – „КОЗЈЕ УШИ“

/петак, 5. и субота, 6. мај/

У биоскопу Синема КЦЗР у петак, 5. маја од 18 часова и суботу, 6. маја од 18.30 часова приказује се најновије домаће филмско остварење „Козје уши“.

 

film

СИНОПСИС ФИЛМА “КОЗЈЕ УШИ”

 Ова узбудљива прича говори о борби за опстанак. Главну јунакињу баба Стојанку, коју је живописно дочарала Горица Поповић, стицајем околности из града и студија, живот је вратио у родно село. Сада, у својим шездесетим годинама, у јужном Банату одгаја унуке, четрнаестогодишњу Софију и осмогодишњег Стевана, чији су родитељи отишли у иностранство трбухом за крухом. Са ћерком која је давно отишла у Америку, баба Стојанка нема контакт већ годинама и пати због тога.

 Иако рођена у селу, Стојанка се не уклапа у типичан сеоски миље, па ће њен карактер у судару са средином у којој живи дати много повода за смех, а филм чини низ занимљивих ситуација јер Стојанка покушава да преживи како зна и уме. Син и снаја не шаљу паре, а и ретко се јављају, па баба Стоја, кроз низ трагикомичних ситуација, покушава да купи унуци нове патике, унуку жељени бицикл, поправи кров на кући који прокишњава, заради гледајући у шољу за паре, намештајући ишчашене руке и ноге, остављајући замке за зечеве у шуми... 

Ова дирљива прича прати борбу једне баке са суровом дашањицом и свим притисцима друштва у којем живимо…

У филму, као и роману, своје место наћи ће и Стојанкина непрежаљена љубав из младости, сеоски свештеник, ловац, одбегла деца, али и "Битлси", јер од човека са којим је остала трудна баба Стојанка, као успомену, има само једну поломљену сингл плочу.

Режија: Марко Костић
Сценарио: Владислава Војновић
Директор фотографије: Милош Спасојевић
 САС
Монтажа: Алмир Кеновић и Петар Јаконић
Сценограф: Дејан Анђелковић
Музика: Александар Хабић
Костимограф: Борис Чакширан
Глумци: Горица Поповић, Слободан Ћустић, Никола Којо, Милица Спасојевић, Сергеј Трифуновић, Бранислав Трифуновић, Горан Радаковић, Анђелка Прпић. Павле Марковић…
Трајање: 108 мин
Жанр: драма / комедија

Продуценти: Милош Спасојевић и Владислава Војновић – ЛУКС ФИЛМ

Дистрибуција: АРТ ВИСТА

Почетак дистрибуције: 27.4.2017. године

 #ФИЛМ – „ЧУВАРИ ГАЛАКСИЈЕ 2“

/од петка, 5 до недеље, 7. маја/

Од петка, 5. до недеље, 7. маја у биоскопу Синема КЦЗР приказује се научно-фантастични филм „Чувари галаксије 2“/Guardians of the Galaxy Vol. 2/. У петак, 5. маја у термину од 20.30; у суботу, 6. маја у терминима од 16 и од 20.30 часова а у недељу, 7. маја у терминима од 18 и од 20.30 часова.  #Марвелови „Чувари галаксије“ настављају своју свемирску авантуру. Редитељ и сценариста филма је Џејмс Ган.

 

 

 

 

#Цена улазнице за све филмске пројекције је 250 динара.

 

 

 

Добро дошли!

 


 
< Prethodno   Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB