spacer.png, 0 kB
Početak arrow Programi arrow NAJAVA PROGRAMA DO 30. NOVEMBRA 2017.
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
NAJAVA PROGRAMA DO 30. NOVEMBRA 2017. PDF Štampaj E-pošta

 

  ПОНЕДЕЉАК, 20.  НОВЕМБАР
#ИЗЛОЖБА "НАИВНИ КИШОБРАНИ"
Изложба "Наивни кишобрани"/Изложба наивне уметности на отвореном, отворена је у Културном центру Зрењанина до четвртка, 23. новембра. Отварање је заказано за данас, понедељак, 20. 11. у 19 часова. Организатор изложбе је Креативни центар за туризам, уметност и културу из Ковачице. #Кишобрани су осликани мотивима сликара - наивних уметника.

naiva

УТОРАК, 21. НОВЕМБАР

#ТРИБИНА

Трибина – „Историја Српске православне цркве у Зрењанину“ биће одржана у уторак, 21. новембра у малој сали Културног центра. Уводничар је Слободан Милин, историчар. Модератор - Мирослав Самарџић. #Трибина почиње у 19 часова.

СРЕДА, 22. И ЧЕТВРТАК, 23. НОВЕМБАР

#ФИЛМ: „ВИДЕТИ СВЕТ“

У среду, 22. и четвртак, 23. новембра у малој сали Културног центра Зрењанина од 20 часова у оквиру Дана француског филма - циклуса: „Удахни живот“ приказује се филм: „Видети свет“. #Улаз је бесплатан. #Циклус филмова емитује се у организацији Француског института у Србији и Културног центра Зрењанина.

Сажетак

 Voir du pays (FR, 2016, 102′, drame)
Réalisatrices : Delphine Coulin, Muriel Coulin

ВИДЕТИ СВЕТ (Француска, 2016, 102', драма)

Режија: Делфин Кулен, Миријел Кулен

Две младе девојке у војној служби, Орор и Марин, враћају се из Авганистана. Са својом војном јединицом провешће три дана на Кипру у хотелу са пет звездица, међу туристима на одмору, ради онога што војска назива декомпресиона комора: помоћи ћемо им да "забораве рат". Међутим, није тако лако ослободити се насиља… #После филма "17 девојака" ово је други филм сестара Кулен који је ушао селекцију филмског фестивала у Кану 2016. године.

 

https://www.youtube.com/watch?v=AfttWXT-x3Y

 

ЧЕТВРТАК, 23. НОВЕМБАР

#ПРОМОЦИЈА СТРИПОЛИСА

-          У СОМБОРСКОМ КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

„ЛАЗА КОСТИЋ“

У четвртак, 23. новембра у малој сали Културног центра „Лаза Костић“ у Сомбору са почетком у 18 часова  биће одржано представљање пројекта „Стриполис“ и промоција  најновејег броја часописа „Стриполис“. „Стриполис“ ће представити Бранко Ђукић, аутор пројекта и уредник часописа и Владимир Ђурић, програмски директор Културног центра Зрењанина.

stripolis

ПЕТАК, 24. НОВЕМБАР

#ПРЕДАВАЊЕ О ЗДРАВЉУ

У петак, 24. новембра у малој сали Културног центра са почетком у 18 часова биће одржано предавање на тему – „Пут за савршено здравље“. #Предавач је Прим. др мед. Боро М. Вујасин. #Улаз је слободан.

 

ПЕТАК, 24. НОВЕМБАР

#ПРЕДСТАВЉАЊЕ

 БЕОГРАДСКЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛНЕ НЕДЕЉЕ АРХИТЕКТУРЕ – БИНА

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ - „МАЛЕ УТОПИЈЕ“ И ТРИБИНА НА ТЕМУ - „УРБАНА ЧВОРИШТА“

У петак, 24. новембра у Културном центру Зрењанина представиће се Београдска интернационалне недељa архитектуре - БИНА.  У оквиру програма отвориће се изложба – „Мале утопије“ и одржати трибина на којој ће се говорити о томе – како грађани могу да утичу на промене у средини у којој живе, кроз пример пројекта „Урбана чворишта“.  #Реч је о пројекту Градска дељења: креативни подстицај (Shared cities: creative momentum - SCCM), који је заједички пројекат БИНЕ и  партнера из седам градова централне и југоисточне Европе (Берлин, Праг, Братислава, Катовиц, Варшава, Будимпешта и Београд).

#Програм почиње у 19 часова у изложбеном салону Културног центра Зрењанина.

Позивамо Вас у Културни центар Зрењанина да поделимо искуства и идеје о просторном планирању, грађанским иницијативама и креирању урбанистичких планова, са нашим гостима.

#ИЗЛОЖБА: „МАЛЕ УТОПИЈЕ“ – Италијанска архитектура трећег миленијума између историје, истраживања и иновације/EXHIBITION: SMALL UTOPIASItalian architecture of the third millennium between history, research and innovation

Кустос: Пипо Ћора, Рим

Организатори  зрењанинског догађаја су:  Италијански институт за културу - Београд, БИНА,  Друштво архитеката Зрењанин, Друштво архитеката Београд, Култури центар Београда и Културни центар Зрењанина.

#Изложба представља дела десет италијанских тимова архитеката. Не узимајући у обзир било какве генерацијске критеријуме, избор се фокусира на најиновативније праксе и на оне које најбоље отеловљују идентитет италијанске архитектуре данас. Насупрот приступу оријентисаном ка утопији из 60-их и 70-их година прошлог века, дела која ми представљамо често су пројекти малог обима који су повезани са потребама појединца, са жељом да се рециклирају постојећи грађевински објекти, као и с циљем да се редефинишу саме парадигме архитектуре данас унутар једног европског контекста. Новоосмишљени радни простори, туристичке инфраструктуре, куће, музеји, инсталације, привремени или преносиви објекти посматрани су са неконвенционалног становишта, ако се узме у обзир наша велелепна историја и славна традиција архитектуре, пружајући нам тако добар увид у то како ће можда изгледати архитектура 21. века у Европи. Од Умберта Риве до Ђузепине Грасо Каницо, од Чина Зукија до младих почетника, многи иновативни предлози налазе своје место у овој жустрој и директној изложби.

 

ТРИБИНА: „УРБАНА ЧВОРИШТА“

SCCN, представња интернационалну мрежу за развијање креативног дискурса који настаје укршањем архитектуре, уметности, урбанизма, економије дељења а у циљу да допринесе трансформацији градских простора. У оквиру SCCN пројекта БИНА је покренула програм – експерименталних урбаних чворишта. Путем јавног позивам одабран је стручни тим под називом: „Чувари парка“.

arhitekture
 

 

#СУБОТА, 25. И НЕДЕЉА, 26. НОВЕМБАР

#КАРАВАН ИГРЕ У ЗРЕЊАНИНУ

Национална фондација за уметничку игру и Београдски фестивал игре, уз подршку Фондације Арт Ментор из Луцерна и Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, отпочињу реализацију пројекта Караван игре. 

 

Покровитељ пројекта је председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић.

 

Циљ пројекта, Караван игре је да кроз уметничке, креативне и едукативне, а пре свега интерактивне програме у 15 одабраних градова у Србији, представи и промовише уметничку игру. У току четири месеца, односно у периоду од септембра до децембра 2017. године, пажња најшире културне јавности у Србији, пре свега младих људи и нове публике, биће фокусирана на уметничку дисциплину која се у свету препознаје као једна од најважнијих у области креативне индустрије и туризма, али и бенефита које доноси локалном становништву, од рада са децом и младима, анимирања нове позоришне публике, до програма рекреације и плесне терапије.  

 

Идеја је да Караван игре у сваком граду кроз тродневни програм понуди бројне активности, приближи класичан балет и савремену игру свим заинтересованим учесницима и посетиоцима, и истовремено понуди другачији културни садржај. У Нишу, Крагујевцу, Пироту, Суботици, Врању, Новом Пазару, Неготину, Краљеву, Вршцу, Шапцу, Ваљеву, Ужицу, Чачку, Зрењанину и Смедереву, публика свих генерација ће моћи да присуствује представама, да прати филмски програм и презентације, открива уметничке фотографије из савремених продукција, слуша предавања о историји игре, новим кореографским поставкама, правилном и правовременом раду са балетским талентима, фестивалима игре у свету… Најмлађи ће имати прилику да се укључе у практичне едукативне радионице или мајсторске курсеве, да разговарају са својим вршњацима који похађају професионалне балетске школе у Београду и Панчеву, док ће њихови родитељи моћи да се посаветују са педагозима и стручњацима. 

 

Кроз овај интензивни програм, сагледаће се ниво интересовања публике, могућност даљег укључивања талентоване деце у различите програме, као и технички капацитети позоришних сала за успостављање наредних гостовања. Караван игре би требало да подстакне едукацију и стипендирање талената, укључи нову публику у праћење балета и савремене игре, и истовремено подстакне локалне организације да развијају продукциону мрежу и поставе темеље креативних индустрија, посматрајући културну понуду као вредан туристички потенцијал. Децентрализација културе, односно могућност да сви грађани буду укључени у разноврсну културну понуду, развија пре свега потребу младих генерација за новим уметничким садржајима који подстичу креативно размишљање, нудећи ширу образовну базу. Истовремено, Караван игре је подстицај за неговање навика активног учествовања у културним садржајима, које се морају развијати код свих старосних група.   

 

За остваривање овог пројеката Национална фондација за уметничку игру користити велики део сопствених ресурса, од филмских и фото архива, до ангажмана бројних играча, кореографа, педагога, репетитора, историчара игре, композитора, балетских критичара, ученика балетских школа… Сви програми су за публику бесплатни, а циљ је да тродневне активности у сваком граду окупе минимум 3.000 посетилаца и учесника свих генерација. Поред Фондације Art Mentor из Луцерна, Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, као и градова домаћина, реализацију је подржала агенција Terra Travel из Београда као званични превозник, док је РТС главни медијски покровитељ. 

 

Национална фондација за уметничку игру је основана 2009. године у Београду, решењем Министарства културе Републике Србије, са јасним циљевима унапређења процеса едукације и продукције у области уметничке игре у земљи. Обиман рад на систематизацији знања, развоју и унапређењу професионалних кадрова, општој популаризацији игре међу децом и младима, као и сарадња са сродним институцијама у земљи и иностранству, представљали су само део задатака Фондације. Основна мисија Фондације јесте континуирано стварање административних, организационих и финансијских услова за рад са младим талентима, рад на продукцијама које ангажују домаће играче и ауторе, као и стварање могућности за правовремену професионалну транзицију играча по завршетну каријере. Користећи искуства и контакте Београдског фестивала игре, манифестације која већ 15 година у Србију доноси најбољу савремену игру и представља радове кореографа светског реномеа, Национална фондација за уметничку игру је успела да оствари бројне пројекте, радионице, мајсторске курсеве, продукције... Захваљујући подршци Града Београда, Делегације ЕУ у Србији, амбасада и донатора, Фондација је покренула професионалну Балетску школу, која данас ради по највишим стандардима у области балетске педагогије, са врхунским домаћом и иностраним наставним кадром.  

 

  

КАРАВАН ИГРЕ ЗРЕЊАНИН

ПРОГРАМИ СЕ РЕАЛИЗУЈУ У ПРОСТОРУ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ЗРЕЊАНИНА

Субота 25.11.

Филмски програм

17ч. – Филм: “Прва позиција”

19ч.– Филм: “Беле ноћи”

(Културни центар Зрењанина)

  О филмовима:

 Филм: “Прва позиција”

Документарни филм "Прва позиција" говори о формирању младих играча, одрастању, изазовима и суровости балетске професије, о тешкој и неизвесној стази која само најупорније води до успеха на сцени. Овај сјајни филм овенчан је првим наградама на фестивалима документарног филма у Торонту, Њујорку, Портланду, Ванкуверу и Сан Франциску.

 

 

Филм: “Беле ноћи”

режија: Тајлор Хакворд

улоге: Михаил Баришњиков, Грегори Хајнс...

трајање: 136’

Николај (М. Баришњиков) је давно побегао из бившег Совјетског савеза. Током путовања, његов авион се спектакуларно руши на писти у Сибиру. Заробљен у земљи из које је побегао, борави код Рејмонда, американца који је побегао током Вијетнамског рата. Николај очајнички жели да побегне из земље, али Руси имају друге планове.

 

Недеља 26.12.

 

11ч. - Отворени час балета, педагог Марија Јанковић, прва солисткиња балета

(Културни центар Зрењанина, велика сцена)

 

12ч.-  Конференција за медије и отварање изложбе

(Културни центар Зрењанина, фоаје)

 

12 – 13ч. -  Отворени час балета за децу из Зрењанина/класичан балет

(Културни центар Зрењанина, велика сцена)

 

13– 14ч.  Отворени час балета за децу из Зрењанина/савремена игра

(Културни центар Зрењанина, велика сцена)

 

14ч.  Представа за децу “Мали принц”

 (Културни центар  Зрењанина, велика сцена)

 

14.30ч.  Представа "Часови игре за одрасле и напредне"/ кореограф Сташа Зуровац (Хрватска)

(Културни центар Зрењанина, велика сцена)

15х - Разговор са родитељима и децом - Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре и Националне фондације за   уметничку игру

 (Културни центар Зрењанина, фоаје)

 

15.30ч. Предавање /Савремена игра и креативне индустрије

Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре и Националне фондације за уметничку игру

(Културни центар Зрењанина, фоаје)

 

19ч.Балетски гала  концерт

Наступају прваци Балета Народног позоришта из Београда, ученици Балетске школе Националне фондације за уметничку игру и ученици Балетске школе “Димитрије Парлић” из Панчева

(Културни центар Зрењанина, велика сцена)

 

balet
 


ПОНЕДЕЉАК, 27. НОВЕМБАР

ГОСТОВАЊЕ ПОЗОРИШТА

„ГЕСТ“ ИЗ СЕЧЊА

ПРЕДСТАВА: „КО ЈЕ КО“

У понедељак, 27. новембра на великој сцени Културног центра Зрењанина биће изведена позоришна представа. „Ко је ко“ позоришног клуба „Гест“ из Сечња. Представа почиње у 20 часова. #Улаз је бесплатан.

secanjСРЕДА, 29. И ЧЕТВРТАК, 30. НОВЕМБАР

 

#ЦИКЛУС ФИЛМОВА ХЕМФРИ БОГАРТА

ФИЛМ: „ПОБЕДА НАД ТАМОМ“

У среду, 29. новембра у Културном центру Зрењанина, почињемо са приказивањем Циклуса филмова Хемфрија Богарта. У среду, 29. и четвртак, 30. 11. емитује се филм: „Победа над тамом“/Dark Victory. #Реч је о филмском остварењу из 1939. године, у трајању од 104' које је режирао Едмунд Гулдинг.  Поред Хемфри Богарта у главним улогама су Бети Дејвис и Џорџ Брент. #Главна јунакиња се заљубљује у лекара који јој је оперисао тумор на мозгу. Када сазна да је велика вероватноћа да јој се болест врати, упада у депресију али јој љубавник саветује да максимално искористи живот и да узме  све његове, тренутне, могућности. #Филм се емитује у малој сали Културног центра од 20 часова. #Улаз је бесплатан.

 

ЧЕТВРТАК, 30 НОВЕМБАР

#ПОЗОРИШНА КОМЕДИЈА

-          КО ВАМА ДАДЕ ПРЕДСТАВУ?

У четвртак, 30. новембра на великој сцени Културног центра Зрењанина биће изведена позоришна комедија – „Ко Вама даде преставу?“. Текст и режију потписује Семир Гицић. Глумачку екипу чине – ЈелицаСретеновић, Зорана Павић, Игор Лазић – Нигор/Niggor, Ненад Шкундрић. #На духовит начин представа се бави критиком друштва и карикатурним личностима из света турбо фолка... – Карте су у продаји на билетарници Културног центра, сваког радног дана и суботом од 10 до 12 и од 18 до 20 часова од петка – 17. новембра. #Цена улазнице је 600 а за организоване посете 500 динара.

komedija

 

 

Организатор задржава право измене програма.

Добро дошли!


 
Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB