spacer.png, 0 kB
Početak arrow Programi arrow NAJAVA PROGRAMA DO 25. JULA 2019.
Glavni meni
Početak
O nama
About us
Vesti
Programi
Projekti
Produkcija
Tekstovi
Forum
Galerija slika
Linkovi
Rezervacija
Marketing
Iznajmljivanje
Javne nabavke
Mapa sajta
Kontakt
LICITACIJE
Velika salaMala salaMuzički klub

Pretraga
 
Posetioci
Trenutno je 1 gost na vezi
Statistika
Članovi: 2
Vesti: 860
Veb veze: 28
Posetioci: 7917710
RSS
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
NAJAVA PROGRAMA DO 25. JULA 2019. PDF Štampaj E-pošta

UTORAK, 16. JUL

TRIBINA

U utorak, 16. jula u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće održana tribina: “Korbinov pokušaj obnove britanskog parlamentarnog socijalizma”. Uvodno izlaganje održaće Miroslav Samardžić, politikolog. Tribina počinje u 20 časova.

O temi

Dva skorašnja događaja potresla su britansku politiku: izbor Džeremi Korbina za lidera Laburitsičke stranke, 2015. i referndum o napuštanju EU - Bregzit, 2016.

Smatra se da je Korbin najradikalniji lider u istoriji stranke, i sasvim je sigurno prvi koji se oduvek protivio zapadnom imperijalizmu. On se, između ostalog,  zalaže za nacionalizaciju železnica, pošte i povratak javne kontrole nad energetskim sektorom koji će biti u decentralizovanom javnom vlasništvu. Izgradnja socijalnih stanova biće obnovljeno kako bi bio rešen nedostatak stambenog prostora zbog koga je većina Britanaca prinuđena da plaća visoke kirije.

Zbog principijelnog zalaganja protiv imperijalizma i za mir na Bliskom istoku i poštovanje prava Palestinaca da imaju državu Korbin je na sebe navukao gnev  establišmenta. Takođe, nije se libio da islamski terorizam poveže sa britanskim imperijalnim intervencijama. Protivio se agresiji Nato na SRJ, a u jednom govoru u parlamentu tvrdio je da je ona preduzeta na osnovu lažnih dokaza o navodnom genocidu nad Albancima.

Sa ovakvim programom Korbinovi laburisti osvojili su 40% glasova na parlamentarnim izborima 2017. Od tada je protiv njega pokrenuta kampanja bez presedana čiji je cilj da se po svaku cenu spreči da jedan socijalistički orijentisani političar postane britanski premijer.

 

FILMSKA TURNEJA

BELDOCS EHO U KULTURNOM CENTRU ZRENJANINA

beldocs

U Kulturnom centru Zrenjanina u toku je turneja Beldocs festivala pod nazivom Beldocs eho. U okviru ovogodišnje turneje međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, svake srede i četvrtka zrenjaninsku publiku očekuje kvalitetan i atraktivan dokumentarni filmski program iz bogate međunarodne selekcije a publika ima mogućnost da prati recentnu produkciju dokumentarnog filma iz celog sveta.

 

Filmovi se prikazuju od 21h.

-          Ulaz je besplatan.

RASPORED PROJEKCIJA:

SREDA, 17. I ČETVRTAK, 18. JUL

RBG / RBG, Julie Cohen, Betsy West, SAD, 2018, 98’

https://beldocs.rs/rbg/

 

SREDA, 24. I ČETVRTAK, 25. JUL

Splav / The Raft, Marcus Lindeen, Švedska, Danska, SAD, Nemačka, 2018, 98’ https://beldocs.rs/splav/

 


U TOKU

IZLOŽBA MATIJE RAJKOVIĆA

“DIGITALNE GRAFIKE”

U  Kulturnom centru Zrenjanina, u petak, 5. jula otvorena je izložba grafika likovnog umetnika Matije Rajković.

Izloženo je 18 digitalnih grafika nastalih u periodu od 2014-2019. godine. Za svoje radove autor kaže da su nastali spontano i kao odgovor na naše svakodnevne situacije u kojima se nalazimo. Posmatračima će nazivi radova sugerisati šta na izložbi mogu da potraže i šta mogu da očekuju. Digitalne grafike  nastale su od niza fotografija na kojima su dokumentovani različiti tragovi grafita i plakata, pisanja i lepljenja, korozije i vremena na metalnim površinama, ograda gradilišta. Okom i kamerom pronađene i zabeležene različite teksture postale su potencijal za eksperimentisanje i otkrivanje novih i neočekivanih mogućnosti u polju digitalne tehnologije.

Matija Rajković rođen je 1980. u Beogradu. Diplomirao je na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu 2003. u klasi profesora Jovana Rakidžića. Postdiplomske studije završio na istom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2009. u klasi profesora Čedomira Vasića. Član je ULUSa od 2005. i ULUK-Kruševac od 2011. (jedan je od osnivača). Izlaže od 1999. do sad 33 puta samostalno i 120 puta grupno. Predaje na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u Kruševcu od 2010. Živi i stvara na relaciji Kruševac – Beograd.

 


grafika

-          Izložba je otvorena do 1. avgusta.

NEDELJA, 21. JUL

-          BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA

U nedelju, 21. jula na platou Kulturnog centra Zrenjanina od 10 do 14 časova biće održana BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA (prodaja, zamena, kupovina). Informacije: 061/2952592.

PROGRAM MANIFESTACIJE BANATSKA BAJKA”

-       U narednom periodu:

 

PONEDELJAK – 15. JUL – GRADSKA BAŠTA

FILMSKO VEČE UZ MUZIKU

20 h - Milica Dosković, vokalna solistkinja

21h  - Projekcija filma “Tvrđava”

Originalni naziv: Tobol

Zemlja: Rusija

Godina: 2019.

Žanr: istorijska drama

Reditelj: Igor Zaytsev

Uloge: Illya Malanin, Dmitriy Dyuzhev, Dmitry

Nazarov, Pavel Tabakov, Andrey Burkovskiy,

Agata     Mutsenietse, Ekaterina Guseva, Ivan Kolesnikov, Evgeniy Dyatlov, Yulia Makarova

Snimljeno prema motivima romana Alekseja Ivanova

 

Trejler: https://youtu.be/V9F3h_yKdnk

 

 

O filmu:

 Ruski istorijski spektakl “Tvrđava” (Tobol) snimljen prema motivima romana Alekseja Ivanova. Priča je smeštena u vreme reformi Petra Velikog kada je rastuća imperija žestoko menjala srednjovekovni provincijalizam u gustim polarnim šumama. U to vreme sve je ključalo kao u loncu – od ubeđenja do nacija. Istoriju azijskog dela Rusije stvarali su švedski zarobljenici, stranci, trgovci, kineski šverceri, šamani, odbegli disidenti, pravoslavni misionari... Film je snimljen u istorijskom okruženju modernog Toboljska i obiluje uzbudljivim scnama bitke, raskošnim kostimima, briljantnom glumom najvećih ruskih zvezda. Film porede sa ''Igrom prestola'' gde je uspešno kombinovano više žanrova.

 

Priča prati glavnog lika, mladog oficira nove garde Petra I, Ivana Demarina (Illya Malanin), koji po naredbi cara ide na granicu u Toboljsk – prvu prestonicu Sibira. Upravo u Toboljsku upoznaje svoju prvu ljubav Mašu Remizovu (Yulia Makarova). Glavni likovi su uvučeni u ekspediciju u potrazi za zlatom Jakaranda. Petru I su potrebna sredstva za rat protiv švedske vojske. Njihova tvrđava je okružena hordama vojske Džungara, i nije ih preostajalo ništa drugo već da čekaju na pomoć. Film sadrži kako fiktivne, tako i istinske istorijske likove kao što su Semen Remezov (Dmitry Nazarov) – poznati sibirski kartograf, istoričar i arhitekta Toboljska; Matvej Gagarin (Evgeny Dyatlov) – prvi sibirski guverner; Ivan Bačholz (Alexander Lazarev) – osnivač grada Omska; Johan Renat (Andrei Burkovsky) – zatočeni švedski oficir, prognan nakon borbe na Poltavi 1709.godine koji je sanjao o povratku u svoju zemlju po svaku cenu; Brigita (Agatha Muceniece) – supruga vojnika Cmisa, tajno zaljubljena u Johana. Sibirska ljubav između Ivana i Maše nadjačala je ljubavni trougao Johan-Brigit-Cmis. Po završetku rata, kao najvećeg izazova, glavni likovi grade svoje živote na osnovnim vrednostima vere, nade, ljubavi, istinskom patriotizmu i predanosti domovini. Film je snimljen u istorijskom okruženju modernog Toboljska i obiluje uzbudljivim scnama bitke, raskošnim kostimima, briljantnom glumom najvećih ruskih zvezda, ali i zanosnom interpretacijom novih glumačkih nada.

 

 

UTORAK – 16. JUL

VINSKO VEČE – GRADSKA BAŠTA

20h - Klub ljubitelja vina "Sveti Martin" Mužlja , Duo"Joca i Brana"

 

SREDA – 17. JUL

MULTIMEDIJALNO VEČE – GRADSKA BAŠTA

20h  -Predstavljanje kulture, kulturnih sadržaja Srpske Crnje , Banatski kulturni karavan – pesnici, nastup KUD "Đerđef" iz Zrenjanina

 

ČETVRTAK – 18. JUL – GRADSKA BAŠTA

DEČJI PROGRAM

17h - Sovice Mudrice - radionice

18h - CEKOM – Centar za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju održaće radionicu na temu muzike  u prostoru Županijskog  parka;

21 h - Projekcija filma "Igračke iz budućnosti"/Time Toys (USA, 2016, 87’)

Režija: Mark Rosman

Igraju: Griffin Cleveland, Josie Totah, Jaden Betts

Sažetak:

Film. “Igračke iz budućnosti” je porodična naučno-fantastična avantura o petoro osnovnoškolaca koji nalaze kovčeg pun neverovatnih igračaka iz budućnosti. Upravo to otkriće odvešće ih u avanturu u kojoj će morati da koriste novopronađene igračke. Kako bi spasili svoj kvart ali I celi svet od “ludog genija”.....

 

 

PETAK - 19. JUL – GRADSKA BAŠTA

TAMBURAŠKO VEČE

20 h Melanački tamburaši - "Džo i drugari"

 

SUBOTA – 20. JUL – GRADSKA BAŠTA

VEČE UZ EVERGRIN MUZIKU

20 h - "Bid bend" Gagić i prijatelji

 

NEDELJA – 21. JUL – GRADSKA BAŠTA

“AKTIVNI ZRENJANIN”

20 h - Jogom do zdravlja- Pozdrav suncu, Aleksandra Vujinović, instruktorka joge

 

 

PONEDELJAK – 22. JUL- GRADSKA BAŠTA

FILMSKO VEČE UZ MUZIKU

20 h - Milica Dosković, vokalna solistkinja

21 h Projekcija filma : "Torba puna sećanja"

Originalan naslov: UN SAC DE BILLES

Dužina trajanja filma: 110 min

Država/godina: Francuska/2017

Žanr: drama

Glumci: Dorian Le Clech, Batyste Fleurial Palmieri, Patrick Bruel, Elsa Zylberstein, Kev Adams

Režiser: Christian Duguay

 

Trejler: https://youtu.be/p8k9_Er-jK0

 

SADRŽAJ: 

Pariz je okupiran. Nacistička pretnja nadvila se nad Evropom. Dva brata prisiljena su da napuste oca i krenu u nepoznato. Život im zavisi od jedne laži. Nikome ne smeju priznati ko su.

 

Prvi put posle legendarnog “Dnevnika Ane Frank” svetska publika ima priliku da u ekranizaciji na 30 jezika prevedenog biografskog romana “Torba puna sećanja” poznatog francuskog pisca Žozefa Žofoa, sagleda Drugi svetski rat očima deteta. Potresna životna priča autora, utkana prvo u književno delo, a zatim i u istoimeni film čija je premijera u Francuskoj bila 18. januara, na snažan i emotivno sugestivan način dočarava nam putešestvije dva brata Jevrejina, Morisa i Žozefa. Poslati iz rodnog Pariza sa 5.000 franaka u džepu, morali su sami, uz brojne domišljatosti, lukavosti i inteligentne dosetke, da savladaju nadmoćnijeg okrutnog nacističkog okupatora i dokopaju se slobode. I pri tome nikada nikome ne prizanju da su Jevreji. Ta velika laž jedina je istina koja ih je delila od smrti.

 

O REŽISERU: 

Kanadski režiser Christian Duguay rođen je 1956. godine u gradiću Utremon, u pokrajini Kvebek. Dokazao se u ulozi režisera i asistenta režije u mnogobrojnim projektima poput filma „Veština ratovanja“ (2000), Emijem nagrađivanih televizijskih mini-serija „Hitler – uspon zla“ (2003) i „Jovanka Orleanka“ (1999), ali i uspešnim ekranizacijama istorijskih novela i klasika.

 

UTORAK – 23. JUL – GRADSKA BAŠTA

VINSKO VEČE

20 h -  Vinoteka Milorad Popović Zrenjanin , Duo "Joca i Brana"

 

SREDA – 24. JUL – GRADSKA BAŠTA

MULTIMEDIJALNO VEČE

20 h - Koncert i predstava RiKaTaKa new Balkan rhythm - Novi Sad


Tradicionalna muzika iz Srbije i ostalih zemalja Balkana u novim aranžmanima izvedena kroz spoj telesnih perkusija i pevanja predstavlja kulturnu baštinu ovog podneblja na neposredan, uzbudljiv i nesvakidašnji način.

Pesme iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Albanije, Romske pesme, kroz melodije, ritmove, ali i tekstove opisuju karakterističan svet i kulturu koju delimo, ne samo geografski, već emotivno i istorijski, živeći na trusnom području u stalnim previranjima.

Kroz ovo muzičko putovanje vodi vas par umetnika, čiju priču takođe otkrivamo na ovom putu.

Alice in WonderBand je životni projekat čije jezgro čine muzičari Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, koji su već 22 godine partneri kako na sceni tako i u životu, što daje novu dimenziju njihovom prisustvu i odnosu na sceni.

Visnja Obradovic – rediteljka je glumica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 2011. godine. Edukovala se širom sveta u oblasti glume, scenskog pokreta, plesa i komedije del arte. Igra brojne uloge u svom matičnom pozorištu, radila režije scenskog pokreta za više predstava uz brojna priznanja i nagrade. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu bila docent na predmetima Scenski pokret i Komedija del arte.

Koncert RiKaTaKa, novi balkanski ritam je do sada izvođen u Srbiji (festivali: Piano City Novi Sad, Hrizantema festival u Subotici, Дорћолско народно позориште / Dorćolsko narodno pozorište сцена Kosmodrom u Beogradu, a ovog leta na Aleksinačkom kulturnom letu, dok su sledeće stanice putovanja Korifej festivalu i Barski Ljetopis) i Nemačkoj (Freies Musikzentrum e.V. München; Meta Theater, Minhen).

Alice in WonderBand su uspešno nastupali u Srbiji, regionu (Crna Gora, Hrvatska, Bosna) i inostranstvu (Nemačka, Italija, Francuska, Austrija, Turska).

RiKaTaKa, novi balkanski ritam
Izvođači: Marko Dinjaški, Ana Vrbaški
Režija, tekst: Višnja Obradović
Dizajn zvuka: Goran Vujičin, MrV production
Kostim: LUTKART
Frizura: Beastic
Trajanje: 1 h

Video Studio Skladka Igor Stević

ČETVRTAK – 25. JUL – GRADSKA BAŠTA

DEČJI PROGRAM

18 h - Dečiji centar “Smaljli” – radionica:  “Zdravo dete od glave do pete”. Na radionici najmlađi će imati priliku da nauče i savladaju osnovna znanja iz oblasti prve pomoći odnosno šta treba deca da urade ako se raseku, opeku ... Nakon radionice sve posetioce očekuje i velika dečja žurka...

 

21 h – Film: “Espen u svetu planinskog kralja”/Askeladden – I Dovregubbens hall (NOR, 2017,134’)

-       Dečji igrani film –

Kraći prikaz filma:

Espen, sa braćom,  kreće u misiju spašavanja princeze od zlog trola poznatijeg pod imenom - Planinski kralj, kako bi uzeli nagradu za nju i tako spasili farmu svog oca od propasti.

 

 

KARAVAN BANATSKE BAJKE

 

SUBOTA, 20. JUL – FARKAŽDIN

Karavan "Banatske bajke" gostovaće u Farkaždinu u subotu 20. jula u okviru slave sela. Ovo je peto po redu naseljeno mesto koje zahvaljujući angažovanju Kulturnog centra Zrenjanina, Turističke organizacije i IP Media 023 a uz podršku Grada Zrenjanina organizovano obilaze gosti i učesnici kulturno-umetničkog i zabavnog programa. Ovoga puta će sve početi u 20h u centru sela obraćanjem domaćina i organizatora manifestacije a potom će nastupiti KUD-ovi " Banatski biseri" iz Frakaždina i Gik Banat "Pionir" iz Zrenjanina, Ženski i dečiji crkveni hor "Sveti Arhangel Mihailo" iz Zrenjanina, Grupa "Stop rock" iz Farkaždina i Zlatomir Bokinac, istoričar.

AFTER  VEČERI  BANATSKE BAJKE

MUZIČKE VEČERI I DRUŽENJA NA PREVLACI KOD MUZEJA PIVA I GRADSKE PIVNICE

(UTORAK, PETAK I SUBOTA od 22h)

 

-       Svi program su besplatni.

 

-       U slučaju lošeg vremena, kiše, vremenskih nepogoda i nepredviđenih vremenskih okolnosti, program će se po dogovoru i potrebi organizovati u zatvorenom prostoru, u prostoru Barokne sale  Gradske kuće ili u Kulturnom centru Zrenjanina.

 

-       Organizator zadržava pravo izmene programa.

O MANIFESTACIJI

„BANATSKA BAJKA“ – 2019.

Do 18. avgusta održava se manifestacija „Banatska bajka“.  Program manifestacije počeo je 10. juna. Ove godine, manifestacija proširila je svoj programski i organizacioni okvir na taj način što se predviđeni programi pored prostora Gradske bašte odvijaju još na jednog gradskoj lokacija i u sedam okolnih naseljenih mesta. Program u Gradskoj bašti realizuje se tokom cele nedelje. Ponedeljkom se organizuju – muzičke i filmske večeri. Utorak je predviđen za program pod nazivom: „Vinske priče“ uz muzički program,  Sredom se organizuju – multimedijalne večeri u kojima  učestvovuju književnici, glumci, muzičari, KUD, bendovi a predstavljaju  se zanatlije i udruženja. Četvrtak je „rezervisan“ za dečje programe i filmske projekcije, petkom publiku očekuje nastup tamburaških ansambala a subotom će se organizuju evergrin i zabavne muzičke večeri. Nedelja je dan za predstavljanje sporta i zdravih stilova života pod nazivom: „Aktivni Zrenjanin“. Svi programi su besplatni i, osim dečjeg programa  koji počinje u 18 časova, programi se organizuju se od 20 – 22h. U okviru druge celine programskih aktivnosti -  „Banatske bajke“ predviđeno je učešće u seoskim manifestacijama sa ciljem da se građanima približi selo sa svojim znamenitostima a meštani prirede prigodan, promotivni, program u saradnji sa „Banatskom bajkom“ u okviru postojećih ili novih manifestacija. Zabavne večeri, u skladu sa interesovanjima jednog dela publike, u okviru trećeg segmenta „Banatske bajke“ svakog utorka, petka i subote od 22h u toku trajanja manifestacije organizovaće se tzv. After večeri na obali Begeja (lokacija- Muzej piva i Gradska pivnica).

 

Organizatori manifestacije:

- Kulturni centar Zrenjanina, Turistička organizacija Grada Zrenjanina i IP Media023.

Pokrovitelj manifestacije:

-          Grad Zrenjanina

 

Detaljne informacije o programima manifestacije možete pronaći na stranici  "Banatska bajka - Leto u Gradskoj bašti ":

https://www.facebook.com/Banatska-Bajka-Leto-U-Gradskoj-Ba%C5%A1ti-1341842445907622/

 

 

Dobro došli!

Organizator zadržava pravo izmene programa.

Pratite nas putem FB stranica, sajta Kulturnog centra Zrenjanina

kao i preko našeg youtube kanala

Prijatelji Kulturnog centra Zrenjanina

Trgovinski lanac PerSu


 
Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB