spacer.png, 0 kB
Početak arrow Produkcija arrow Knjige arrow Robert Takarič - IDEMO PO OLJU U ZELENU ZEMLJU NA ZELENOM MORU
Glavni meni
Početak
O nama
About us
Vesti
Programi
Projekti
Produkcija
Tekstovi
Forum
Galerija slika
Linkovi
Rezervacija
Marketing
Iznajmljivanje
Javne nabavke
Mapa sajta
Kontakt
LICITACIJE
Velika salaMala salaMuzički klub

Pretraga
 
Posetioci
Trenutno je 3 gostiju na vezi
Statistika
Članovi: 2
Vesti: 862
Veb veze: 28
Posetioci: 8084308
RSS
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Robert Takarič - IDEMO PO OLJU U ZELENU ZEMLJU NA ZELENOM MORU PDF Štampaj E-pošta

Igrokaz za decu, Kulturni centar Zrenjanina, 2003, str. 32

„Idemo po Olju u Zelenu Zemlju na Zelenom moru” pojam pozorište pomera ka deci bliskom pojmu dvorište, dakle uvodi ih u prostor u kome se oni osećaju dobro jer je tu druženje i igra, a nema »nekog ljutog čike koji tera decu samo zato što viču«. Tako autor oslobađa publiku (decu) stege obaveznog mira i tišine dok traje predstava i daje im mogućnost da viču zajedno sa licima na sceni, da se sa njima igraju i na taj način ucestvuju u događajima na sceni (što se uvek i ostvari pri izvođenju predstave).

Poseban šarm radnji igrokaza daje osavremenjenost sveta bajkolikih likova i simpatičan spoj nestvarnog i prepoznatljivog (vila nema mobilni telefon, ali konj Mića i kralj ga imaju, takmičenje na dvoru nije nadmetanje u viteškoj veštini nego muzički festival i sl.) Autor je izbegao idealizaciju lica i time pojačao simpatije koje izazivaju kod publike i komiku scena koje se dinamično smenjuju.
Naročito simpaticno deci deluje spretnost konja Miće i detinjasta nespretnost kraljevića Pere (koji je i tvrdoglav, i naivan, i zaplače pred većom preprekom i treba mu vodič). Baš zato što ponašanjem podseća na dete, publika mu veruje i time se lakše ostvaruje identifikacija sa idejom igrokaza čiji je on nosilac. A ideja koju priča sugeriše je: ljubav nas motiviše, pokreće, daje snagu da učinimo i ono što mislimo da ne možemo i ne umemo. Radnju zaokružuje poruka da ljubav uvek pobeđuje i da čini čuda, kao u bajci.

Image

 
< Prethodno   Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB