spacer.png, 0 kB
Glavni meni
Početak
O nama
About us
Vesti
Programi
Projekti
Produkcija
Tekstovi
Forum
Galerija slika
Linkovi
Rezervacija
Marketing
Iznajmljivanje
Javne nabavke
Mapa sajta
Kontakt
LICITACIJE
Velika salaMala salaMuzički klub

Pretraga
 
Posetioci
Statistika
Članovi: 2
Vesti: 862
Veb veze: 28
Posetioci: 8083848
RSS
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
AVGUST 2008 PDF Štampaj E-pošta

PETAK, 1. AVGUST

# PREDSTAVA ZA DECU: „SUNCE JE NAŠE I TAČKA”
Kreativni centar Cekom izvešće predstavu za decu „Sunce je naše i tačka” u petak, 1. avgusta, od 19 sati u amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina. Ulaz je slobodan. Predstavu je po tekstu Roberta Takariča režirala Smiljana Tucakov, a songove je komponovao Vladimir Agić – Aga.

# ZROK
U okviru Zroka u petak, 1. avgusta, na platou ispred Kulturnog centra Zrenjanina nastupiće bend „Trash Union”. Početak je u 22 sata, a pristup je slobodan.

SUBOTA, 2. AVGUST

# BELEF: KNKNPNKN
Kulturni centar Zrenjanina organizovaće odlazak na predstavu BELEF-a „Knknpnkn” u subotu, 2. avgusta, cena aranžmana: 1.200 dinara, broj mesta ograničen. Koncept Žanko Tomić, dramatizacija i ko-režija: Ninoslav Šćepanović. Koprodukcija sa Trupom Yorick! Predstava  zasnovana na knjizi “Leksikon Yu mitologije” pokušava da na ironičan način, shodno protoku vremena, odgovori na pitanje šta je ostalo od mitologije jedne zemlje.

UTORAK, 5. AVGUST

# MONODRAMA: „PAORSKA GROZNICA”
Monodrama „Paorska groznica” Jovice Jašina, prvaka dramske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”, koju je, po tekstu književnika Radivoja Šajtinca, režirao Ljuboslav Majera, biće odigrana u utorak, 5. avgusta, u amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina. Početak je u 21 sat, a ulaz je slobodan. Komad je, pod nazivom „Fala bogu i ja sam se razbolo” pretpremijerno izveden u Elemiru, a potom su usledili nastupi pred zrenjaninskom publikom. Pod sadašnjim naslovom, monodrama je igrana širom Vojvodine, u Šapcu, Kraljevu, Tuzli i Brčkom, a videla ju je i beogradska publika na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

SREDA, 6. AVGUST

# FILMSKI CIKLUS „FRANKEŠTAJN U AMFITEATRU”
U okviru ciklusa „Frankeštajn u amfiteatru”, koji priprema Ljubomir Maširević, magistar filmologije, u sredu, 6. avgusta, biće prikazan film „Frankeštajn”. Projekcija je u amfitetatru Kulturnog centra Zrenjanina od 21 sat, a ulaz je slobodan. Film „Frankeštajn” (1931) reditelja Džejmsa Vejla nastao je prema knjizi „Frankeštajn ili moderni prometej” iz 1918. godine. Scenaristi se nisu trudili da od reči do reči prevedu knjigu na fimsko platno. Veza između knjige i filma je vrlo slobodna. Ni autorka knjige ni reditelj filma čudovištu nisu dali ime već je ono u popularnoj kulturi nazvano po doktoru Frakenštajnu koji ga je stvorio. Film Džejmsa Vejla je postavio Frankeštajna u središte zapadne 20-ovekovne populane kulture. Frankeštaj i Drakula su postali sinonimi za horor film minulog stoleća. Ispočetka film je bio percipiran kao strašan horor šou. Vremenom, kako se nivo nasilja u vizuelnim medijima povećavao, film je postao vrlo bezazlen i na momente komičan. Ljudi, a pogotovo deca, iz 1930-ih su imali noćne more zbog čega je film često bio zabranjivan i cenzurisan. Iako su tehničke mogućnosti napredovale pa je snimljeno pregršt filmova o doktoru i čudovištu Frankeštaju, nijedna od kasnijih verzija nije uspela da se približi Džemjs Vejlovom ostvarenju iz 1931. godine. Film je izuzetno isteresantan zbog vizuelnog stila. U njemu se mogu videti antologijski kadrovi u kojima dolaze do potpunog izražaja prednosti crno bele fotografije i igre senki. Nenadmašnosti Vejlove verzije Frankenštajna doprinela je i glavna muška uloga Borisa Karlofa. O tome kakav je utisak ostavio Karlof govori činjenica da su sve kasnije vizuelne obrade Frankenštajna pokušavala da imitiraju njegov izgled.

ČETVRTAK, 7. AVGUST

# ARHEOLOŠKI FILM
U saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu, Kulturni centar Zrenjanina prikazaće odabrane filmove sa 9. smotre arheološkog filma. Na početku ciklusa uvodnu reč daće Ivana Minić, arheolog, koordinator programa festivala. U četvrtak, 7. avgusta, biće prikazani filmovi „Trajan rimski imperator” (Francisko Polonio, Španija, 2003) u tri polusatna dela: 1. deo - od Betike do dvora Cezara (Trajano emperador de Roma. De la Bética a la Corte de los Césares); 2. deo - nova provincija, novo carstvo (Trajano emperador de Roma. Una nueva Provincia, un nuevo Imperio); 3. deo - od bojnog polja do božanskog Olimpa (Trajano emperador de Roma. Del Campo de Batalla al Olimpo de los Dioses); i „Divina iz Viminacijuma” (Aleksandar Elčić, Srbija, 2007). Projekcija je u amfitetatru Kulturnog centra Zrenjanina od 21 sat, a ulaz je slobodan.

PETAK, 8. AVGUST

# ZROK
U okviru Zroka u petak, 8. avgusta, u amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina nastupiće bend „Instant karma”. Početak je u 22 sata, a ulaz je slobodan.

SUBOTA, 9. AVGUST

# BROD TEATAR
Brod teatar izvešće u subotu, 9. avgusta, u organizaciji Kulturnog centra predstavu Đorđa Pisareva „Šta sve možeš u Njujorku kad si mrtav oduvek” koju je adaptirao i režirao Ratko Radivojević, a igraju: Milovan Filipović, Ervin Hadžimurtezić, Ninoslav Đorđević, Agota Vitkai Kucera, Nataša Vranešević i Jovanka Božović. Početak je u 21 sat na obali Begeja, a pristup je slobodan. Posle predstave sviraće džez trio „OSSA”, koji čine Sergej Sapovalov (violina), Ervin Malina (kontrabas) i Aleksandar Turukalo (gitara). Brod teatar, čija je ovogodišnja turneja plovnim putevima Vojvodine započela 25. jula u Bačkom Petrovcu, kao neformalnu grupu pozorišnih profesionalaca, osnovao je 1990. godine glumac i reditelj Ratko Radivojević. Teatar deluje u okviru nevladine organizacije Interkulturalni centar Brod. Od 2004. godine Brod teatar svako leto plovi Vojvodinom sa novom predstavom.

UTORAK, 12. AVGUST

# PREDSTAVA: „NEPRILAGOĐENI”
Kreativni centar Cekom izvešće predstavu „Neprilagođeni” u utorak, 12. avgusta, od 21 sat u amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina. Ulaz je slobodan. Predstavu je po tekstu „Jedanaest majica” Edvarda Bonda režirala Smiljana Tucakov.

SREDA, 13. AVGUST

# FILMSKI CIKLUS „FRANKEŠTAJN U AMFITEATRU”
U okviru ciklusa „Frankeštajn u amfiteatru”, koji priprema Ljubomir Maširević, magistar filmologije, u sredu, 13. avgusta, biće prikazan film „Frankenštajnova mlada”. Projekcija je u amfitetatru Kulturnog centra Zrenjanina od 21 sat, a ulaz je slobodan. Film „Frankeštajnova mlada” (1935) reditelja Džejmsa Vejla je prvi nastavak u nizu filmova koji će uslediti do današnjih dana o doktoru i čudovištu Frankeštajnu. Treba istaći da filmovi „Frankeštaj” i „Frankeštajnova mlada” osim što pripadaju horor žanru isto tako pripadaju i naučnoj fantastici. Po sredi je ljudska želja da se postane bog, tvorac života. Moderna nauka je postavljena u središte oba filma. Najsavremenijim tehnološkim dostignućima i medicinskim znjaima doktor Frankeštaj stvara život. Oba filma tematizuju ista pitanja života i smrti i ulogu moderne nauke u društvu. Film je izvanredan nastavak prvog dela, a isti reditelj i glumačka ekipa na čelu sa Borisom Karlofom obezbeđuju filmu sjajnu reputaciju.

ČETVRTAK, 14. AVGUST

# ARHEOLOŠKI FILM
U saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu, Kulturni centar Zrenjanina prikazaće odabrane filmove sa 9. smotre arheološkog filma. U četvrtak, 14. avgusta, biće prikazani filmovi: „Istorijat arheoloških istraživanja u Vinči” (Nenad Tasić, Srbija, 2007), amaterski film posvećen stogodišnjici arheoloških iskopavanja praistorijskog lokaliteta Vinča, nedaleko od Beograda; „Potop, mit ili stvranost”  (Die Sinflut Mythos oder Wahrheit, Martin Papirovski, Heike Nilsen Mirkenberg,  Nemačka, 2007); „Jordan u stenovitom lavirintu Petre”  (Jordanien Im Felsenlabyrinth von Petra, Mušin El Gomri, Nemačka, 2006); „Istorija vina u antici”  (Vinum – Storia del Vino nell‘ Italia Antica, Mauricio Pelegrini, Italija, 2007) i „Istorija antičkog teatra u Filipolisu” (A history of the ancient theatre in Philippopolis, Jordan Betev, Bugarska, 2007). Projekcija je u amfitetatru Kulturnog centra Zrenjanina od 21 sat, a ulaz je slobodan.

PETAK, 15. AVGUST

# IZLOŽBA STUDENATA LIKOVNE AKADEMIJE
Izložba radova studenata Likovne akademije Ive Nedeljkov i Marije Zdravković biće otvorena u petak, 15. avgusta, u holu Kulturnog centra Zrenjanina u 20 sati.

SUBOTA, 16. AVGUST

# ZROK
U okviru Zroka u subotu, 16. avgusta, u amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina nastupiće bend „Spitfaer”. Početak je u 22 sata, a ulaz je slobodan.

SREDA, 20. AVGUST

# FILMSKI CIKLUS „FRANKEŠTAJN U AMFITEATRU”
U okviru ciklusa „Frankeštajn u amfiteatru”, koji priprema Ljubomir Maširević, magistar filmologije, u sredu, 20. avgusta, biće prikazan film „Abelo i Kostel sreću Frankeštajna”. Projekcija je u amfitetatru Kulturnog centra Zrenjanina od 21 sat, a ulaz je slobodan. Film „Abelo i Kostel sreću Frankeštajna” (1948) reditelja Čarlsa Bartonam za razliku od „Frankeštajna” i „Frankeštajnove mlade” koji su snimani u duhu horor-naučne fantastike, predstavlja komediju. Film je jedan u nizu kasnijih ostvaranje koji su rabili popularnost originalnog Velovog „Frankeštajna”. Ipak, film je veoma interesantan jer se u njemu pojavljuju sve ikone horor filma: Drakula, Vukodlak, Nevidljivi čovek i Čudovite Frankeštajn. Nažalost u ovom filmu Boris Karlof ne tumači čudovište, ali prazninu nadoknađuje Bela Lugoši u ulozi Drakule. On je glumac koji je etablirao način na koji Drakula izgleda. Čak i u današnjoj popularnoj kulturi jedini pravi Drakula koga svi oponašaju jeste lik Bele Lugošija.

# KONCERT VOJVOĐANSKOG OMLADINSKOG KAMERNOG ORKESTRA
Vojvođanski omladinski kamerni orkestar održaće koncert u sredu, 20. avgusta, u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Početak je u 21 sat, a ulaz je slobodan. Na programu su dela J. S. Bacha, A. Vivaldija, J. Sibeliusa, P. I. Tschaikovskog, L. Weinera i A. Piazzolle.  Orkestar će se, pored Zrenjanina, predstaviti i publici u Subotici, Novom Sadu i Senti u okviru ovogodišnjeg letnjeg orkestarskog kampa za učenike gudačkih instrumenata muzičkih škola Vojvodine. Kamp se na inicijativu Gudačke sekcije Zajednice muzičkih i baletskih škola Vojvodine ove godine po drugi put organizuje u Senti od 12. do 23. avgusta i okuplja mlade muzičare uzrasta od 12 do 18 godina iz Pančeva, Zrenjanina, Novog Sada, Subotice i Sente. Značaj kampa je ogroman naročito za škole koje nemaju mogućnost organizacije orkestarskog vida nastave. Orkestrom diriguje istaknuti pedagog, profesor violine i dirigent Čaba Zima, a u pripremama mladih muzičara pomažu mu profesorka violončela Eva Kasaš i profesorka violine Alma Drozdik-Popović. Ideja je da organizovanje kampa postane tradicija i mesto okupljanja mladih, gde će se, pored dragocenog iskustva orkestarskog sviranja, u neformalnoj atmosferi sticati prijateljstva, što je od izuzetnog značaja za razvoj međusobne tolerancije i razumevanja u multietničkoj Vojvodini.

ČETVRTAK, 21. AVGUST

# ARHEOLOŠKI FILM
U saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu, Kulturni centar Zrenjanina prikazaće odabrane filmove sa 9. smotre arheološkog filma. U četvrtak, 14. avgusta, biće prikazani filmovi: „Arslantepe, Turska, nestajanje uspomena”  (La passione della memoria. Turchia,  Izabela Astengo, Italija, 2007); „Sedam lica persijske civilizacije” (Farzin Erzaejan, Iran, 2007); „Paklena kvadriga iz grobnice u Sarteanu” (La tomba della Quadriga infernale di Sarteano, Masimo Kročani, Italija, 2007) i „Neverovatne avanture gospodina Laperuza – Misterije dvorca Vinikoro” (L‘Incroyable Aventure de Monsieur de Lapérouse. Le mystère de Vanikoro,  Iv Burže, Francuska, 2001). Projekcija je u amfitetatru Kulturnog centra Zrenjanina od 21 sat, a ulaz je slobodan.

SUBOTA, 23. AVGUST

# ZROK: ZRENJANINSKA REP SCENA
U okviru Zroka u subotu, 23. avgusta, u amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina biće predstavljena zrenjaninska rep scena. Nastupiće bendovi „Street finish”, „Tebra” i „Dare”. Početak je u 22 sata, a ulaz je slobodan.

SREDA, 27. AVGUST

# FILMSKI CIKLUS „FRANKEŠTAJN U AMFITEATRU”
U okviru ciklusa „Frankeštajn u amfiteatru”, koji priprema Ljubomir Maširević, magistar filmologije, u sredu, 27. avgusta, biće prikazan film „Frankenštaj sreće Vukodlaka”. Projekcija je u amfitetatru Kulturnog centra Zrenjanina od 21 sat, a ulaz je slobodan. Film „Frankeštaj sreće Vukodlaka” (1943) reditelja Roja Viliama Nejla predstavlja nastavak sage o čudovištu Frankeštaj. Sniman je u duhu horor filma. U ovom filmu dolazi do fizičkog obračuna čudovišta i Vukodlaka. Iako fizički nadmoćnije, čudovište strada zajedno sa Vukodlakom tokom posledenje scene u filmu. Kao i u svakoj epizodi Frankeštajn filmova, horor stvorenja stradaju ali samo do sledećeg filma u kome vasksavaju da bi ponovo bila ubijena. Interesanto je da u ovom filmu Bela Lugoši, glumac koji je bio poznat po ulozi grofa Drakule, tumači čudovište umesto Borisa Karlofa originalnog „čudovišta Frankeštajn”.

ČETVRTAK, 28. AVGUST

# ARHEOLOŠKI FILM
U saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu, Kulturni centar Zrenjanina prikazaće odabrane filmove sa 9. smotre arheološkog filma. U četvrtak, 14. avgusta, biće prikazani filmovi: „Zagonetna ledena mumija”  (Das Geheimnis der Eismumie, Peter Prestel, Nemačka, 2006); „Sumrak Kelta” (Le crépuskule des Celtes, Stefan Goel, Švajcarska, 2007) i „Ognjeni trag zelene planine ili tajna prvih Amerikanaca” (Heisse Spur am Monte Verde Das Ratsel der ersten Amerikaner, Peter Prestel, Nemačka, 2005). Projekcija je u amfitetatru Kulturnog centra Zrenjanina od 21 sat, a ulaz je slobodan.

PETAK, 29. AVGUST

# MULTIMEDIJALNA INSTALACIJA MILENE POPOV
Multimedijalna instalacija „Pogled sa strane” Milene Popov biće postavljena u petak, 29. avgusta, u holu Kulturnog centra Zrenjanina u 20 sati. O svom projektu autorka kaže: „Moja multimedijalna instalacija se bazira na specifičnim slikama stvarnosti, tragici i banalnosti našeg vremena. Ja ne objašnjavam, niti ilustrujem ovo vreme, situacije i prostore, nego zauzimam položaj posmatrača. Ja sam u poziciji svedoka, a ne sudije, i tražim svoj sopstveni prostor i istinu u prozaičnoj realnosti.” Milena Popov je rođena 1974. godine u Zrenjaninu, a od 2000. godine živi i radi u Njujorku. Stekla je master diplomu iz slikarstva i pedagogije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a potom se školovala na Akademiji pozorišnih umetnosti u Sofiji (Bugarska) i na Univerzitetu Amsterdama (Holandija). Član je više umetničkih grupa u zemlji i inostranstvu, a izlagala je na 17 samostalnih i preko 50 grupnih izložbi širom sveta.

# II FESTIVAL MODERNOG PLESA (DECA)
II festival modernog plesa (deca) biće održani u Kulturnom centru Zrenjanina u petak, 29. avgusta, od 16 sati.

SUBOTA, 30. AVGUST

# IV MEĐUNARODNI FESTIVAL SVADBENIH OBIČAJA
IV Međunarodni festival svadbenih običaja i II Međunarodni festival sviranja na arhičnim instrumentima biće održani u Kulturnom centru Zrenjanina u subotu, 30. avgusta, od 19 sati.
 

 
< Prethodno   Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB