spacer.png, 0 kB
Početak arrow Programi arrow Filmovi arrow AVGUST 08 FILMSKI CIKLUS „FRANKEŠTAJN U AMFITEATRU”
Glavni meni
Početak
O nama
About us
Vesti
Programi
Projekti
Produkcija
Tekstovi
Forum
Galerija slika
Linkovi
Rezervacija
Marketing
Iznajmljivanje
Javne nabavke
Mapa sajta
Kontakt
LICITACIJE
Velika salaMala salaMuzički klub

Pretraga
 
Posetioci
Statistika
Članovi: 2
Vesti: 862
Veb veze: 28
Posetioci: 8076721
RSS
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
AVGUST 08 FILMSKI CIKLUS „FRANKEŠTAJN U AMFITEATRU” PDF Štampaj E-pošta

Ciklus filmova „Frankeštajn u amfiteatru”, koji je pripremio Ljubomir Maširević, magistar filmologije, prikazan je u avgustu.
6. avgust - Film „Frankeštajn” (1931) reditelja Džejmsa Vejla nastao je prema knjizi „Frankeštajn ili moderni prometej” iz 1918. godine. Scenaristi se nisu trudili da od reči do reči prevedu knjigu na fimsko platno. Veza između knjige i filma je vrlo slobodna. Ni autorka knjige ni reditelj filma čudovištu nisu dali ime već je ono u popularnoj kulturi nazvano po doktoru Frakenštajnu koji ga je stvorio. Film Džejmsa Vejla je postavio Frankeštajna u središte zapadne 20-ovekovne populane kulture. Frankeštaj i Drakula su postali sinonimi za horor film minulog stoleća. Ispočetka film je bio percipiran kao strašan horor šou. Vremenom, kako se nivo nasilja u vizuelnim medijima povećavao, film je postao vrlo bezazlen i na momente komičan. Ljudi, a pogotovo deca, iz 1930-ih su imali noćne more zbog čega je film često bio zabranjivan i cenzurisan. Iako su tehničke mogućnosti napredovale pa je snimljeno pregršt filmova o doktoru i čudovištu Frankeštaju, nijedna od kasnijih verzija nije uspela da se približi Džemjs Vejlovom ostvarenju iz 1931. godine. Film je izuzetno isteresantan zbog vizuelnog stila. U njemu se mogu videti antologijski kadrovi u kojima dolaze do potpunog izražaja prednosti crno bele fotografije i igre senki. Nenadmašnosti Vejlove verzije Frankenštajna doprinela je i glavna muška uloga Borisa Karlofa. O tome kakav je utisak ostavio Karlof govori činjenica da su sve kasnije vizuelne obrade Frankenštajna pokušavala da imitiraju njegov izgled.
13. avgust - Film „Frankeštajnova mlada” (1935) reditelja Džejmsa Vejla je prvi nastavak u nizu filmova koji će uslediti do današnjih dana o doktoru i čudovištu Frankeštajnu. Treba istaći da filmovi „Frankeštaj” i „Frankeštajnova mlada” osim što pripadaju horor žanru isto tako pripadaju i naučnoj fantastici. Po sredi je ljudska želja da se postane bog, tvorac života. Moderna nauka je postavljena u središte oba filma. Najsavremenijim tehnološkim dostignućima i medicinskim znjaima doktor Frankeštaj stvara život. Oba filma tematizuju ista pitanja života i smrti i ulogu moderne nauke u društvu. Film je izvanredan nastavak prvog dela, a isti reditelj i glumačka ekipa na čelu sa Borisom Karlofom obezbeđuju filmu sjajnu reputaciju.
20. avgust - Film „Abelo i Kostel sreću Frankeštajna” (1948) reditelja Čarlsa Bartonam za razliku od „Frankeštajna” i „Frankeštajnove mlade” koji su snimani u duhu horor-naučne fantastike, predstavlja komediju. Film je jedan u nizu kasnijih ostvaranje koji su rabili popularnost originalnog Velovog „Frankeštajna”. Ipak, film je veoma interesantan jer se u njemu pojavljuju sve ikone horor filma: Drakula, Vukodlak, Nevidljivi čovek i Čudovite Frankeštajn. Nažalost u ovom filmu Boris Karlof ne tumači čudovište, ali prazninu nadoknađuje Bela Lugoši u ulozi Drakule. On je glumac koji je etablirao način na koji Drakula izgleda. Čak i u današnjoj popularnoj kulturi jedini pravi Drakula koga svi oponašaju jeste lik Bele Lugošija.
27. avgusta - Film „Frankeštajn sreće Vukodlaka” (1943) reditelja Roja Viliama Nejla predstavlja nastavak sage o čudovištu Frankeštaj. Sniman je u duhu horor filma. U ovom filmu dolazi do fizičkog obračuna čudovišta i Vukodlaka. Iako fizički nadmoćnije, čudovište strada zajedno sa Vukodlakom tokom posledenje scene u filmu. Kao i u svakoj epizodi Frankeštajn filmova, horor stvorenja stradaju ali samo do sledećeg filma u kome vasksavaju da bi ponovo bila ubijena. Interesanto je da u ovom filmu Bela Lugoši, glumac koji je bio poznat po ulozi grofa Drakule, tumači čudovište umesto Borisa Karlofa originalnog „čudovišta Frankeštajn”.

 
Image

 
< Prethodno   Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB