spacer.png, 0 kB
Početak arrow Programi arrow Filmovi arrow CIKLUS ŠVEDSKOG FILMA, od 18. do 25. maja 2010
Glavni meni
Početak
O nama
About us
Vesti
Programi
Projekti
Produkcija
Tekstovi
Forum
Galerija slika
Linkovi
Rezervacija
Marketing
Iznajmljivanje
Javne nabavke
Mapa sajta
Kontakt
LICITACIJE
Velika salaMala salaMuzički klub

Pretraga
 
Posetioci
Statistika
Članovi: 2
Vesti: 861
Veb veze: 28
Posetioci: 8056266
RSS
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
CIKLUS ŠVEDSKOG FILMA, od 18. do 25. maja 2010 PDF Štampaj E-pošta
 
Image

Ciklus novog švedskog filma u organizaciji Kulturnog centra Zrenjanina, Evropskog centra za kulturu i debatu GRAD i Švedske ambasade prikazan je od 18. do 25. maja. Manifestaciju je 18. maja otvoriti Helene Larsson, ataše za kulturu ambasade Švedske.  Projekcije su bile u bioskopu „Cinema”. Ciklus pod naslovom „Identiteti i predrasude“ obuhvata osam filmova snimljenih u poslednjih deset godina, a njihova tematska poveznica su kontradiktorni životi adolescenata i njihovi pokušaji da pronađu svoje mesto u društvu. Prikazani su filmovi:
Utorak, 18. maj - „Efekat kečapa” (Hip hip hora), režija: Teresa Fabik. Teresa Fabik, scenarista i reditelj, napravila je nekoliko kratkih filmova. Ovo je njen prvi igrani film. 13-ogodišnja Sofia previše popije na žurci i zaspi. Nezreli dečaci iz njene škole slikaju kompromitujuće fotografije dok je pijana i podele ih po školi. Brzo stiče reputaciju da je promiskuitetna i njene dve najbolje drugarice počinju da je izbegavaju. Mora da nauči boriti se i povratiti poverenje svog tate i ostalih.
- Sreda, 19. maj – „Vi, živi” (Du Levande), režija: Roy Andersson. Roy Andersson rođen je u Gothenburgu 1943. Njegov prvi igrani film “Švedska ljubavna priča” osvojio je glavnu nagradu na Berlinaleu 1970. Nakon “Something Happened” (1987) i “World of Glory” (1991), dva kratka filma koja osvajaju najprestižnije nagrade, snimio je “Songs from the Second Floor” (Pesme sa drugog sprata) i dobio specijalnu nagradu žirija u Cannesu 2000. “Vi, živi”, je njegov četvrti dugometražni igrani film. “Vi, živi”, je priča o čoveku, o njegovoj veličini i mizernosti, radosti i tuzi, njegovom amopouzdanju i strahovima. To je naprosto tragična komedija ili komična tragedija o nama samima. Film je odabran za “Un Certain Regard” na Kanskom festivalu 2007 godine.
- Četvrtak, 20. maj – „Kraljevi ping ponga” (Ping-pongkingen), režija: Jens Jonsson. Jens Jonsson rođen je 1974. Između 1994 i 1998. studirao je grafički dizajn, a između 1998 i 2001. filmsku režiju u Stockholmu. U relativno kratkom periodu, napisao je i režirao brojne kratke filmove, uključujući Bror min, za koji je dobio Srebrnog medveda u Berlinu. Početkom 2008 debitira sa filmom Ping-pongkingen/ Kralj ping pong-a. Topla i duhovita drama puna duha i originalnosti smeštena na daleki sever. Šesnaestogodišnji Rille je zlostavljan i ponižavan, niko. Svuda, osim u sobi za ping pong. Tu on vlada, on je kralj ping pong-a . Njegov brat Erik je šarmantan, poštovan i svi ga vole. Uprkos razlikama, oni dele istu krv, makar je to ono u šta su oboje bili uvereni. Kada tokom prolećnog raspusta saznaju istinu o svom ocu, oni postaju najgori neprijatelji u borbi na život i smrt.
- Petak, 21. maj -  „Kad padne mrak” (När mörkret faller), režija / Director: Andres Nilsson. Anders Nilsson napravio je većinu svojih filmova za međunarodno tržište. Režirao je 5 igranih filmova, napisao 22 scenarija, bio snimatelj za 8 dugometražnih filmova i radio na oko 80 reklama. Uglavnom radi pod pseudonimom Andrew Nelson, Anthony Newton ili Andy Nelson. Dve mlade sestre rade protiv “kodeksa časti” svoje porodice i njihovi životi postaju noćne more. Dva izbacivača u popularnom noćnom klubu napadaju kriminalci čime započinje potpuni rat. Nagrađivana novinarka podiže optužnicu protiv svog muža zbog navodnog zlostavljanja, čime postaje omražena među zajedničkim saradnicima.
- Subota, 22. maj – „Krila od stakla” (Vingar av glas), režij: Reza Bahger. Reza Bahger rođen je u Iranu 1958. 1976. došao je u Švedsku, a od 1982 režira kratke filmove. Wings of Glass (Krila od stakla) iz 2001 su njegov prvi dugometražni film. Nazli ima 18 godina i odrasla je u Švedskoj sa roditeljima iz Irana. Ona želi da bude Šveđanka i nezavisna i često se protivi svom ocu, Abbas-u. Samu sebe zove Sara. Abbas želi da se njegove dve kćerke udaju i nalazi im dva muškarca, Hassana za njenu stariju sestru Mahin, i Hamida za Nazli. Mahin se sviđa Hassan, ali Nazli odbija Hamida i počinje da se viđa sa švedskim dečkom, Johan-om. Situacija se komplikuje kad Hamid nudi Nazli posao u videoteci, gde on postaje sve više frustriran dok jedne noći ne pokuša da je siluje. Kad se Mahin uda za Hassan-a, Hamid se pojavljuje na venčanju...
Nedelja, 23. maj – „Šandor / Ida” (Sandor slash Ida) ), režija: Henrik Georgsson. Henrik Georgsson rođen je 1964. Radio je kao producent za televiziju, prvenstveno na dokumentarcima i programima za decu i mlade. Sandor slash Ida je njegov prvi dugometražni film. Ida živi teško i brzo, puno pije i stalno menja momke. Sandor ima vrlo malo prijatelja i njegova majka insistira da vežba balet. Njih dvoje se upoznaju u chat sobi I otkrivaju da imaju mnogo toga zajedničkog. Sandor i Ida žive u različitim gradovima, i kad Sandor iznenada odluči da poseti Idu, njegova poseta završava katastrofom.
- Ponedeljak, 24. maj – „Klinci iz kraja” (Förortsungar), režija: Ylva Gustavsson. Ylva Gustavsson upisala je Stockholm School of Film, a prethodno je bila deo prvog punk talasa u Stockholmu. Režirala je i producirala muzičke spotove, dokumentarce i kratke filmove. Kidz In da Hood je njen prvi igrani film. Ovo je dirljiva priča o Amini koja je došla u Švedsku sa svojim dedom pre 3 godine. Amina još uvek nije dobila dozvolu boravka, a kada joj deda iznenada umire, stvari se dodatno komplikuju.
- Utorak, 25. maj – „Nevooljno” (De ofrivilliga), režija: Ruben Östlund. 90-ih godina, Ruben Östlund snimio je nekoliko filmova o skijanju za Down film, uključujući i Free Radicals (Slobodni radikali) i Free Radicals II (Slobodni radiklali II) pre nego je krenuo na trogodišnje školovanje na Göteborgškoj školi za fotografiju i film. Njegov dokumentarni film, Familj igen (Porodica opet), ujedinio je njegove roditelje koji su bili rastavljeni 23 godine, I nazvan je za Göteborškim filmskim događajem godine. Kratki film “Autobiografska scena broj 6882” nagrađen je u Edinburgu, i verovatno će biti jedan od kandidata za ovogodišnje Evropske filmske nagrade. Tragična komedija o pritiscima grupe na pojedinca. Pet zasebnih epizoda o svakodnevnim životnim katastrofama.
 

 
< Prethodno   Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB