spacer.png, 0 kB
Početak arrow Programi arrow Koncerti arrow Održan Prvi Memorijalni Horski Festival "Slobodan Bursać"
Glavni meni
Početak
O nama
About us
Vesti
Programi
Projekti
Produkcija
Tekstovi
Forum
Galerija slika
Linkovi
Rezervacija
Marketing
Iznajmljivanje
Javne nabavke
Mapa sajta
Kontakt
LICITACIJE
Velika salaMala salaMuzički klub

Pretraga
 
Posetioci
Statistika
Članovi: 2
Vesti: 861
Veb veze: 28
Posetioci: 8055986
RSS
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Održan Prvi Memorijalni Horski Festival "Slobodan Bursać" PDF Štampaj E-pošta
 
Image

U velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina 31. maja i 1. juna održan je Prvi Memorijalni Horski Festival „Slobodan Bursać”. Festival je okupio veliki broj ljubitelja horske muzike, koji su u punoj sali Kulturnog centra imali priliku da tokom dve večeri festivala čuju izvođenja 12 zrenjaninskih horova.
Na festivalu su ove godine nastupili: Gradski dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina, Ženska pevačka izvorna grupa KUD „Pionir”, Crkveno pevačko društvo „Žene Mironosice”, Muški Crkveni hor „Sveti Arhangel Mihailo”, Kamerni hor „Emmanuel”, Omladinski mešoviti hor muzičke škole „Josif Marinković”, Dečiji hor „Prepodobni Rafailo Banatski”, Hor „Sveti Serafim Sarovski”, Muški hor „Arion”, Dečiji hor ruske crkve „Sveti Arhangel Mihajlo”, Hor Slovenačkog društva „Planika” i Mešoviti hor „Prepodobni Rafailo Banatski”. Na festivalu je prikazan i kratki film posvećen Slobodanu Bursaću, čiji je autor  Nenad Vujinov.
Festival je osnovan u znak sećanja na pokojnog dirigenta Slobodana Bursaća, koji je sa horom „Josif Marinković” osvojio brojna priznanja, među kojima je svakako najznačajnije osvajanje titule „Hor sveta” u Langolenu (Velika Britanija) 1987. godine. On je svojim entuzijazmom i dirigentskom harizmom stvorio generacije pevača, od kojih su mnogi danas angažovani u profesionalnim ansamblima u Srbiji i inostranstvu. Ideja organizatora je da se održavanjem jednog ovakvog festivala podstakne dalji razvoj horskog pevanja i promoviše Zrenjanin kao „Grad horova”,  pošto u Zrenjaninu danas aktivno radi 14 horova i pevačkih društava, u kojima peva više od 370 pevača, pa je u Srbiji, ali i regionu, prema broju stanovnika Zrenjanin grad sa najviše horova. 
Festival je revijalnog karaktera, a cilj organizatora je da Prvi Memorijalni Horski Festival „Slobodan Bursać” postane godišnja manifestacija, na kojoj će narednih godina nastupiti i horovi iz ostalih gradova Srbije, a da vremenom preraste i u manifestaciju međunarodnog karaktera. Ulaz na festival je bio besplatan, a u saradnji sa Crvenim krstom Srbije u okviru festivala je prikupljan  novac za pomoć ugroženima od poplava.
Organizatori festivala su Kulturni centar Zrenjanina i KulturKick Creative Productions, a inicijativu za organizovanje festivala pokrenuo je Vladimir Coka Stojković i bivši članovi hora „Josif Marinković” iz Zrenjanina.
 

 
< Prethodno   Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB