spacer.png, 0 kB
Početak arrow Programi arrow NAJAVA PROGRAMA DO 18. MAJA 2017.
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
NAJAVA PROGRAMA DO 18. MAJA 2017. PDF Štampaj E-pošta

#ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ „СЛОБОДНА ЗОНА“

У среду, 10. маја на репертоару је узбудљиви документарац „Љубавници и деспот“ о двоје највећих корејских драмских уметника које киднапује њихов највећи фан – диктатор. Осми  и последњи филм на турнеји – Слободне зоне – биће емитован у четвртак, 11. маја – филм: „Ефекат воде“  који је романтична комедија о човеку који се прави да не уме да плива да би га спасила жена коју воли. #Сви филмови се емитују у великој сали Културног центра Зрењанина од 20 часова. #Улаз на пројекције је бесплатан.

zona

 

 

ИЗЛОЖБА РАДОВА

ВЕРЕ ТАНАСИЋ

Изложба радова академске сликарке Вере Танасић отворена је до 26. маја  у изложбеном салону Културног центра Зрењанина. Средњу школу за дизајн „Богдан Шупут“ завршила је у Новом Саду на смеру – ликовни техничар. Завршила је и Академију уметности одсек ликовне уметности, смер – сликарство у класи проф. В. Ранчића а дипломирала 2012. у класи проф. Д. Тодоровића. Чланица је СУЛУВ-а од 2015. године. До сада је учествовала на девет колективних изложби а другу самосталну изложбу радова представиће зрењанинској публици. #Радови/слике су настале као процес њеног ликовног сазревања и велике љубави према мозаику, којим се бавила још од средње школе.

mozaik

 

ОД ПОНЕДЕЉКА, 8. ДО СУБОТЕ, 13. МАЈА

61. ФЕСТИВАЛ МУЗИЧКИХ ШКОЛА

До 13. маја Музичка школа „Јосиф Маринковић“ из Зрењанина домаћин је 61. Фестивала музичких и балетских школа Србије. Од оснивања Фестивала па до данас, ово је други пут да је зрењанинска музичка школа – домаћин фестивала. Први пут је била домаћин 1984. године. Фестивал је усмерен искључиво на основно музичко образовање и васпитање, те стога представља јединствену манифестацију која из угла школа које се баве музичким образовањем и васпитањем има за циљ вредновање квалитета солистичког, камерног и оркестарског музицирања на републичком нивоу. Такмичаре ће оцењивати стручни жири који чине еминентни професори из свих делова Србије /10 чланова жирија – 7 за солисте и камерне саставе и 3 за оркестар/ од којих су два члана жирија из зрењанинске музичке школе – Мелита Мироновић /професорка клавира/ и Бранислав Гагић /професор тромбона/. Такмичарски део одвијаће се у свечаној сали музичке школе /екипе солисти и камерни ансамбли/ и у великој сали Културног центра Зрењанина /оркестри/. У наставку погледајте фестивалски програм а све новости и информације у вези са Фестивалом можете погледати и пратити и на веб страници Музичке школе „Јосиф Маринковић“ – Зрењанин – www.josif.edu.rs

muzicka

 

 

ПРОГРАМ

61. ФЕСТИВАЛА МУЗИЧКИХ И БАЛЕТСКИХ ШКОЛА СРБИЈЕ

 

 

ПОНЕДЕЉАК, 8. мај 2017.

9:00–19:45 сати –  Свечана сала Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Зрењанин

ТАКМИЧЕЊЕ ЕКИПА СОЛИСТА И КАМЕРНИХ АНСАМБАЛА

 

УТОРАК, 9. мај 2017.

9:00–19:45 сати –  Свечана сала Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Зрењанин

ТАКМИЧЕЊЕ ЕКИПА СОЛИСТА И КАМЕРНИХ АНСАМБАЛА

 

СРЕДА, 10.мај, 2017.

9:00–18:00 сати –  Свечана сала Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Зрењанин

ТАКМИЧЕЊЕ ЕКИПА СОЛИСТА И КАМЕРНИХ АНСАМБАЛА

 

9:45–18:00 сати –  Велика сала Културног центра Зрењанина

ТАКМИЧЕЊЕ ОРКЕСТАРА

 

19:00 сати – Свечана сала Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Зрењанин

Концерт ученика Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Зрењанин

 

ЧЕТВРТАК, 11.мај, 2017.

9:00–20:30 сати –  Свечана сала Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Зрењанин

ТАКМИЧЕЊЕ ЕКИПА СОЛИСТА И КАМЕРНИХ АНСАМБАЛА

 

10:4516:00 сати –  Велика сала Културног центра Зрењанина

ТАКМИЧЕЊЕ ОРКЕСТАРА

 

ПЕТАК, 12. мај 2017.

9:00–20:00 сати –  Свечана сала Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Зрењанин

ТАКМИЧЕЊЕ ЕКИПА СОЛИСТА И КАМЕРНИХ АНСАМБАЛА

 

СУБОТА, 13. мај 2017.

9:00–18:00 сати –  Свечана сала Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Зрењанин

ТАКМИЧЕЊЕ ЕКИПА СОЛИСТА И КАМЕРНИХ АНСАМБАЛА

 

19:00 сати – Велика сала Културног центра Зрењанина

СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ 61. ФЕСТИВАЛА МУЗИЧКИХ И БАЛЕТСКИХ ШКОЛА СРБИЈЕ

Концерт најуспешнијих ученика Фестивала
НЕДЕЉА, 14. МАЈ

#БЕРЗА ГРАМОФОНСКИХ ПЛОЧА

У недељу, 14. маја у Културном центру Зрењанина од 10 до 14 часова биће одржана БЕРЗА ГРАМОФОНСКИХ ПЛОЧА (продаја, замена, куповина). Информације: 061/2952592.ПОНЕДЕЉАК, 15. МАЈ

ИЗЛОЖБА АТЕЉЕА ЗА УЧЕНИКЕ

Изложба Атељеа за ученике биће отворена у понедељак, 15. маја у 13 часова у малом холу Културног центра Зрењанина. Изложбу чине радови настали у Атељеу. #Омладински пројекат „Атеље за ученике“ спроводи неформална група Моделари одеће из Зрењанина уз подршку Центра локалне демократије Суботица - Ресурс центра у оквиру програма „Млади су закон“. Пројекат финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије. Пројекат траје/реализује се од 16. 2. до 15. 5. 2017. #Мисија и циљ ове омладинске неформалне групе су: ширење вршњачког активизма у непосредном окружењу које чине млади људи у средњој школи ХПТШ „Урош Предић“ – Зрењанин и покретање низа активности које подразумевају, углавном - уметничко-занатске радионице, уређење простора, приредбе, изложбе, дружење и разговоре. Предвиђено је да се кроз такве активности  повежу са другим удружењима и неформалним групама, као и са млађим и старијим ученицима у другим школама, институцијама за стара и немоћна лица, институцијама културе, Клубовима родитеља и наставника и осталим групама са којима се може успоставити сарадња. У Атељеу за ученике ће се обезбедити доступан, бесплатан, слободан и безбедан простор за боравак и рад ових организованих група.

atelje

 

 УТОРАК, 16. МАЈ

#ТРИБИНА

Трибина – „Курска битка“ биће одржана у уторак, 16. маја у малој сали Културног центра са почетком у 19 часова. Предавач је  Момир Ивановић, историчар. Модератор Трибине је Мирослав Самарџић.

 

 ПУТУЈУЋИ БИОСКОП 2017.

/ОД 17. МАЈА ДО 7. ЈУНА 2017./

ФИЛМСКИ КАРАВАН

„ФИЛМОВИ НА ПУТУ“

Културни центар Зрењанина у сарадњи са Гете институтом  у Србији (Goethe – Institut Serbien) организује филмски караван под називом – „Филмови на путу“. Неколико одабраних, најзначајнијих и најбољих филмова у немачкој продукцији и копродукцији наћи се „на путовању“ по бројним градовима Србије и Босне и Херцеговине, међу којима је и Зрењанин. Овај филмски караван носи назив: „Филмови на путу“ а обухвата филмове приказане на Берлиналу и филмове овенчане престижном немачком филмском наградом. Програм је жанровски разноврстан, од уребесних комедија, узбудљивих биографија до драма. Од 17. маја до 7. јуна сваке среде и четвртака филмови се емитују у малој сали Културног центра Зрењанина. Пројекције су од 20 часова. Улаз је бесплатан. У наставку погледајте распоред пројекција и филмске синопсисе.

 

 

Путујући биоскоп 2017.

Распоред пројекција

17. мај „Поздрави из Фукушиме“,.

18. мај „Четири краља“,

24. мај „Бабаи“,

25. мај „Држава против Фрица Бауера“,

31. мај „Храбар подухват“,

1. јун  Who am I

7. јун  Fak ju Gete 1“

 

Поздрави из Фукушиме – Р. Дорис Дери (Немачка 2016, 104 мин, на немачком, енглеском, јапанском са српским титловима)

 

Улоге: Розали Томас, Каори Момои, Моше Којен, Нами Камата, Аја Иризуки...

 

У бекству од својих неостварених животних снова млада Немица Мари путује у Јапан. Тамо се прикључује организацији Clowns4Help, која у катастрофом погођено подручје Фукушиме жртвама троструке катастрофе из 2011. жели да донесе мало радости у нужна склоништа, у којима још увек живе претежно старији људи јер нису желели или нису могли да се иселе. Међутим, Мари ускоро себи мора да призна да за ову врсту посла није нимало способна. Непосредно пре тога, у намери да поново побегне, она среће својеглаву Сатоми, последњу гејшу Фукушиме, која је себи утувила у главу да се врати својој разореној кући у забрањеној зони. Мари помаже Сатоми у пословима око рашчишћавања. При том се млада и стара жена, које не могу бити различитије, полако зближују и обе се сукобљавају са духовима својих прошлости.

 

После филма Трешњин цвет – Ханами, Дорис Дери, која је написала и сценарио, се поново враћа у Јапан. Њена у црно-белој техници снимљена драма приповеда универзалну, поетску причу о остављању свега иза себе и наставку живота.

 

Реалност и фикција – гејша и подручје Фукушиме уништено од стране реалне катастрофе атомског реактора, који су у Немачкој дефинитивно запечатили излазак из атомске енергије.

 

 

 

„Четири краља - Р. Тереза вон Елц (Немачка 2015, 99 мин, на немачком са српским титловима)

 

Улоге: Мориц Лои, Јанис Нивенер, Јела Хазе, Паула Бер…

 

Јела Хасе (Ратница, Лолипоп чудовиште, Фак ју Гете) добила је награду Звезда у успону 2016. на Берлиналу 2016.

Бронзана Немачка филмска награда 2016.

 

Срцепарајућа драма о четворици младих, зрелих, повређених омладинаца који су принуђени да Божићне празнике проведу у психијатријској клиници за младе. Конфронтирани међусобно, са себи самима и неконвенционалним психијатром, доживеће Божић који никада неће моћи да забораве.

 

Како то да су четворица младића заједно, а не могу да изађу на крај са сопственом реалношћу? Тимбилдинг као вежба глуме пре него што почне снимање. . .

 

 

Бабаи – Р. Висар Морина (Немачка / Косово / Македонија / Француска 2015, 104 мин. – на албанском, немачком – у оригиналу са немачким и српским титловима)

 

Улоге: Вал Малоку, Астрит Кабаши, Адриана Матоши, Џевдет Јашари...

 

На Филмском фестивалу у Минхену 2015, у категорији Нови немачки филм (Neues Deutsches Kino), драма о избеглицама Висара Морине „Бабаи“ је однела три од четири најзначајније награде за таленте: за режију, сценарио и улоге оца и сина.

 

Десетогодишњи Нори и његов отац  Гезим заједно продају цигарете на улицама предратног Косова 90-их. О Норијевој мајци Гезим не жели да говори. Бег од прошлости спада у очеву снагу. Он жели да побегне са Косова, али без Норија. Међутим, син се супротставља и покушава свим средствима да га спречи у том науму. Долази до несреће. Престрављени отац односи Норија у болницу. По Норијевом изласку из болнице његов отац потајно одлази. Пун беса и одлучности Нори га прати на опасном путу и заиста га поново налази у Немачкој. Дечијом консеквентношћу га суочава са његовим неделом које не може да му опрости.

 

Залеђена стварност на Косову и у Албанији, бег у наводно бољу будућност - реалност у филму пуном тихих осећања и снажне чежње.

 

Држава против Фрица Бауера - Р. Ларс Крауме (Немачка, 2015, 105 мин, на немачком, енглеском, јидишу са српским титловима)

 

Улоге: Бургхарт Клауснер, Роналд Церфелд, Себастијан Бломберг...

 

Немачка филмска награда 2016. за најбољи играни филм, најбољи сценарио (Ларс Крауме), најбољу режију (Ларс Крауме), најбољу мушку споредну улогу (Роналд Церфелд), најбољу сценографију (Кора Прац), најбољу костимографију (Естер Валц).

 

Немачка, 1957. И док млада Савезна република жели да остави за собом време национал-социјализма, један човек се неуморно бори за то да починиоце изведе пред суд у сопственој земљи: 12 година по завршетку рата бескомпромисни Врховни државни тужилац Фриц Бауер добија обавештење о томе где се наводно крије Адолф Ајхман, некадашњи главни заповедник СС-а. Заједно са младим државним тужиоцем Карлом Ангерманом, Бауер почиње са истраживањем позадине. Међутим, долази до формирања отпора из највиших кругова. Почиње наизглед безизгледна борба против невидљивих противника, међутим, Бауер и Ангерман не одустају, знајући да ће потера за Ајхманом и пословно и приватно од њих захтевати све.

 

Реалност 50-их у фасцинантној филмској биографији са немачким звездама: Без личне борбе Фрица Бауера против свих отпора у младој Савезној Републици Немачкој не би било процеса поводом Аушвица. . .

 

 

 

Храбар подухват“ -  (Немачка, 2014, 95 мин, на немачком са српским титловима)

Режија: Кристијан Циберт

Сценарио: Ариане Шредер, Кристијан Циберт

Улоге: Флоријан Давид Фиц, Јулија Кошиц, Јирген Фогел...

Награде: Немачка институција за оцењивање филмова и медија доделила је овом филму предикат „нарочито вредан“.

 

Сваке године Ханес, његова жена Кики, пријатељски пар Доминик и Марајке као и женскарош Михаел предузимају бициклистичку туру. Циљ је увек неки други и сваки пут га одређује један од чланова групе. Ове године је ред на Ханеса који је изабрао Белгију, што код осталих бициклиста и није баш изазвало одушевљење. Међутим, тек после неког времена он им је открио прави разлог његовог избора: због неизлечиве нервне болести и либералних закона по питању еутаназије у суседној земљи, он жели да ову бициклистичку туру претвори у његово последње путовање. Пријатељи су шокирани, али не могу да прегласају Ханеса. Група креће на пут – и сазнаје много тога о вредности живота …

 

 

Who Am I – Ниједан систем није сигуран - (Немачка, 2014, 106 мин, на немачком са српским титловима)

Режија: Баран бо Одар

Сценарио: Баран бо Одар, Јантје Фризе

Улоге: Том Шилинг, Ељас М'Барек, Вотан Вилке Меринг...

Аусзеицхнунген: Немачка филмска награда 2015 за најбољу монтажу и сценографију

 

За своју околину стидљиви Бењамин је нико и ништа, због чега се често повлачи у дубине интернета. Тамо он може да буде шта год жели и нико не зна ко се крије иза његовог псеудонима. Дигитални маскенбал Бењамину не пада тешко, он је врхунски хакер. У харизматичном Максу он налази истомишљеника. Заједно са темпераментним Стефаном и параноидним Паулом оснивају хакерску групу "CLAY" (скраћеница за "Clowns Laughing@You"). У међувремену се у реалном животу једна жена, атрактивна Мари, интересује за Бењамина, тако да се он по први пут осећа важним. Међутим, хакерска забава се изненада претвара у збиљу оног тренутка када Савезна криминалистичка служба (BKA) и Еуропол покрећу истражне радње против CLAY-а. У самом врху: стручњакиња за сајбер криминал Хана Линдберг …

 

„Фак ју Гете“ - (Немачка, 2013, 113 мин, на немачком са српским титловима)

Режија: Бора Дагтекин

Сценарио: Бора Дагтекин

Улоге: Елијас М'Барек, Каролине Херфурт, Катја Риман…

 

После 13 месеци затвора преварант Зеки Милер трага за својим пленом из последњег пљачкашког похода и јавља се на конкурс као домар школе, испод чије спортске сале лежи закопан новац. Међутим, Зеки добија место као наставник на замени; принуђен је да се малтретира са наивном референткињом и проблематичном децом која чак ни не знају исправно да напишу „Fuck you Goethe“. Тако овај младић, а да није ни хтео, започиње своју педагошку каријеру. Урнебесна фарса Боре Дагтекина је био најуспешнији немачки филм 2013. године.

 

 

 

 

 

 

Добро дошли!

 

 

 

 

 

Организатор задржава право измене програма.


 
< Prethodno   Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB