spacer.png, 0 kB
Početak arrow Programi arrow NAJAVA PROGRAMA DO 26. MAJA 2017.
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
NAJAVA PROGRAMA DO 26. MAJA 2017. PDF Štampaj E-pošta

ПОНЕДЕЉАК, 15. МАЈ

ИЗЛОЖБА АТЕЉЕА ЗА УЧЕНИКЕ

Изложба Атељеа за ученике отворена је до 29. маја у малом холу Културног центра Зрењанина. Изложбу чине радови настали у Атељеу. #Омладински пројекат „Атеље за ученике“ спроводи неформална група Моделари одеће из Зрењанина уз подршку Центра локалне демократије Суботица - Ресурс центра у оквиру програма „Млади су закон“. Пројекат финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије. Пројекат траје/реализује се од 16. 2. до 15. 5. 2017. #Мисија и циљ ове омладинске неформалне групе су: ширење вршњачког активизма у непосредном окружењу које чине млади људи у средњој школи ХПТШ „Урош Предић“ – Зрењанин и покретање низа активности које подразумевају, углавном - уметничко-занатске радионице, уређење простора, приредбе, изложбе, дружење и разговоре. Предвиђено је да се кроз такве активности  повежу са другим удружењима и неформалним групама, као и са млађим и старијим ученицима у другим школама, институцијама за стара и немоћна лица, институцијама културе, Клубовима родитеља и наставника и осталим групама са којима се може успоставити сарадња. У Атељеу за ученике ће се обезбедити доступан, бесплатан, слободан и безбедан простор за боравак и рад ових организованих група.

izlozbaucenika

 

 УТОРАК, 16. МАЈ

#ТРИБИНА

Трибина – „Курска битка“ биће одржана у уторак, 16. маја у малој сали Културног центра са почетком у 19 часова. Предавач је  Момир Ивановић, историчар. Модератор трибине је Мирослав Самарџић.

bitka

 

 
ПУТУЈУЋИ БИОСКОП 2017.

/ОД 17. МАЈА ДО 7. ЈУНА 2017./

ФИЛМСКИ КАРАВАН

„ФИЛМОВИ НА ПУТУ“

Културни центар Зрењанина у сарадњи са Гете институтом  у Србији (Goethe – Institut Serbien) организује филмски караван под називом – „Филмови на путу“. Неколико одабраних, најзначајнијих и најбољих филмова у немачкој продукцији и копродукцији наћи се „на путовању“ по бројним градовима Србије и Босне и Херцеговине, међу којима је и Зрењанин. Овај филмски караван носи назив: „Филмови на путу“ а обухвата филмове приказане на Берлиналу и филмове овенчане престижном немачком филмском наградом. Програм је жанровски разноврстан, од уребесних комедија преко узбудљивих биографија до драма. Од 17. маја до 7. јуна сваке среде и четвртака филмови се емитују у малој сали Културног центра Зрењанина. Пројекције су од 20 часова. Улаз је бесплатан. У наставку погледајте распоред пројекција и филмске синопсисе.

 

 

Путујући биоскоп 2017.

Распоред пројекција

17. мај „Поздрави из Фукушиме“,.

18. мај „Четири краља“,

24. мај „Бабаи“,

25. мај „Држава против Фрица Бауера“,

31. мај „Храбар подухват“,

1. јун  Who am I

7. јун  Fak ju Gete 1“

 

Поздрави из Фукушиме – Р. Дорис Дери (Немачка 2016, 104 мин, на немачком, енглеском, јапанском са српским титловима)

 

Улоге: Розали Томас, Каори Момои, Моше Којен, Нами Камата, Аја Иризуки...

 

У бекству од својих неостварених животних снова млада Немица Мари путује у Јапан. Тамо се прикључује организацији Clowns4Help, која у катастрофом погођено подручје Фукушиме жртвама троструке катастрофе из 2011. жели да донесе мало радости у нужна склоништа, у којима још увек живе претежно старији људи јер нису желели или нису могли да се иселе. Међутим, Мари ускоро себи мора да призна да за ову врсту посла није нимало способна. Непосредно пре тога, у намери да поново побегне, она среће својеглаву Сатоми, последњу гејшу Фукушиме, која је себи утувила у главу да се врати својој разореној кући у забрањеној зони. Мари помаже Сатоми у пословима око рашчишћавања. При том се млада и стара жена, које не могу бити различитије, полако зближују и обе се сукобљавају са духовима својих прошлости.

 

После филма Трешњин цвет – Ханами, Дорис Дери, која је написала и сценарио, се поново враћа у Јапан. Њена у црно-белој техници снимљена драма приповеда универзалну, поетску причу о остављању свега иза себе и наставку живота.

 

Реалност и фикција – гејша и подручје Фукушиме уништено од стране реалне катастрофе атомског реактора, који су у Немачкој дефинитивно запечатили излазак из атомске енергије.

 

 

 

„Четири краља - Р. Тереза вон Елц (Немачка 2015, 99 мин, на немачком са српским титловима)

 

Улоге: Мориц Лои, Јанис Нивенер, Јела Хазе, Паула Бер…

 

Јела Хасе (Ратница, Лолипоп чудовиште, Фак ју Гете) добила је награду Звезда у успону 2016. на Берлиналу 2016.

Бронзана Немачка филмска награда 2016.

 

Срцепарајућа драма о четворици младих, зрелих, повређених омладинаца који су принуђени да Божићне празнике проведу у психијатријској клиници за младе. Конфронтирани међусобно, са себи самима и неконвенционалним психијатром, доживеће Божић који никада неће моћи да забораве.

 

Како то да су четворица младића заједно, а не могу да изађу на крај са сопственом реалношћу? Тимбилдинг као вежба глуме пре него што почне снимање. . .

 

 

Бабаи – Р. Висар Морина (Немачка / Косово / Македонија / Француска 2015, 104 мин. – на албанском, немачком – у оригиналу са немачким и српским титловима)

 

Улоге: Вал Малоку, Астрит Кабаши, Адриана Матоши, Џевдет Јашари...

 

На Филмском фестивалу у Минхену 2015, у категорији Нови немачки филм (Neues Deutsches Kino), драма о избеглицама Висара Морине „Бабаи“ је однела три од четири најзначајније награде за таленте: за режију, сценарио и улоге оца и сина.

 

Десетогодишњи Нори и његов отац  Гезим заједно продају цигарете на улицама предратног Косова 90-их. О Норијевој мајци Гезим не жели да говори. Бег од прошлости спада у очеву снагу. Он жели да побегне са Косова, али без Норија. Међутим, син се супротставља и покушава свим средствима да га спречи у том науму. Долази до несреће. Престрављени отац односи Норија у болницу. По Норијевом изласку из болнице његов отац потајно одлази. Пун беса и одлучности Нори га прати на опасном путу и заиста га поново налази у Немачкој. Дечијом консеквентношћу га суочава са његовим неделом које не може да му опрости.

 

Залеђена стварност на Косову и у Албанији, бег у наводно бољу будућност - реалност у филму пуном тихих осећања и снажне чежње.

 

Држава против Фрица Бауера - Р. Ларс Крауме (Немачка, 2015, 105 мин, на немачком, енглеском, јидишу са српским титловима)

 

Улоге: Бургхарт Клауснер, Роналд Церфелд, Себастијан Бломберг...

 

Немачка филмска награда 2016. за најбољи играни филм, најбољи сценарио (Ларс Крауме), најбољу режију (Ларс Крауме), најбољу мушку споредну улогу (Роналд Церфелд), најбољу сценографију (Кора Прац), најбољу костимографију (Естер Валц).

 

Немачка, 1957. И док млада Савезна република жели да остави за собом време национал-социјализма, један човек се неуморно бори за то да починиоце изведе пред суд у сопственој земљи: 12 година по завршетку рата бескомпромисни Врховни државни тужилац Фриц Бауер добија обавештење о томе где се наводно крије Адолф Ајхман, некадашњи главни заповедник СС-а. Заједно са младим државним тужиоцем Карлом Ангерманом, Бауер почиње са истраживањем позадине. Међутим, долази до формирања отпора из највиших кругова. Почиње наизглед безизгледна борба против невидљивих противника, међутим, Бауер и Ангерман не одустају, знајући да ће потера за Ајхманом и пословно и приватно од њих захтевати све.

 

Реалност 50-их у фасцинантној филмској биографији са немачким звездама: Без личне борбе Фрица Бауера против свих отпора у младој Савезној Републици Немачкој не би било процеса поводом Аушвица. . .

 

 

 

Храбар подухват“ -  (Немачка, 2014, 95 мин, на немачком са српским титловима)

Режија: Кристијан Циберт

Сценарио: Ариане Шредер, Кристијан Циберт

Улоге: Флоријан Давид Фиц, Јулија Кошиц, Јирген Фогел...

Награде: Немачка институција за оцењивање филмова и медија доделила је овом филму предикат „нарочито вредан“.

 

Сваке године Ханес, његова жена Кики, пријатељски пар Доминик и Марајке као и женскарош Михаел предузимају бициклистичку туру. Циљ је увек неки други и сваки пут га одређује један од чланова групе. Ове године је ред на Ханеса који је изабрао Белгију, што код осталих бициклиста и није баш изазвало одушевљење. Међутим, тек после неког времена он им је открио прави разлог његовог избора: због неизлечиве нервне болести и либералних закона по питању еутаназије у суседној земљи, он жели да ову бициклистичку туру претвори у његово последње путовање. Пријатељи су шокирани, али не могу да прегласају Ханеса. Група креће на пут – и сазнаје много тога о вредности живота …

 

Who Am I – Ниједан систем није сигуран - (Немачка, 2014, 106 мин, на немачком са српским титловима)

Режија: Баран бо Одар

Сценарио: Баран бо Одар, Јантје Фризе

Улоге: Том Шилинг, Ељас М'Барек, Вотан Вилке Меринг...

Аусзеицхнунген: Немачка филмска награда 2015 за најбољу монтажу и сценографију

 

За своју околину стидљиви Бењамин је нико и ништа, због чега се често повлачи у дубине интернета. Тамо он може да буде шта год жели и нико не зна ко се крије иза његовог псеудонима. Дигитални маскенбал Бењамину не пада тешко, он је врхунски хакер. У харизматичном Максу он налази истомишљеника. Заједно са темпераментним Стефаном и параноидним Паулом оснивају хакерску групу "CLAY" (скраћеница за "Clowns Laughing@You"). У међувремену се у реалном животу једна жена, атрактивна Мари, интересује за Бењамина, тако да се он по први пут осећа важним. Међутим, хакерска забава се изненада претвара у збиљу оног тренутка када Савезна криминалистичка служба (BKA) и Еуропол покрећу истражне радње против CLAY-а. У самом врху: стручњакиња за сајбер криминал Хана Линдберг …

 

„Фак ју Гете“ - (Немачка, 2013, 113 мин, на немачком са српским титловима)

Режија: Бора Дагтекин

Сценарио: Бора Дагтекин

Улоге: Елијас М'Барек, Каролине Херфурт, Катја Риман…

 

После 13 месеци затвора преварант Зеки Милер трага за својим пленом из последњег пљачкашког похода и јавља се на конкурс као домар школе, испод чије спортске сале лежи закопан новац. Међутим, Зеки добија место као наставник на замени; принуђен је да се малтретира са наивном референткињом и проблематичном децом која чак ни не знају исправно да напишу „Fuck you Goethe“. Тако овај младић, а да није ни хтео, започиње своју педагошку каријеру. Урнебесна фарса Боре Дагтекина је био најуспешнији немачки филм 2013. године.

 

filmovi

 

ПЕТАК, 19. МАЈ

#Документарни филм “Мора да ово није све”

Документарни филм Уроша Максимовића – «Мора да ово није све» биће приказан у малој сали Културног центра Зрењанина у петак, 19. маја. Пројекција почиње у 20 часова. Улаз је бесплатан.

Дебитантско остварење младог редитеља Уроша Максимовића бави се хуманитарном аукцијом дресова коју је покренуо 23-о годишњи студент Јован Симић. Он је одлучио да своју колекцију дресова коју је скупљао годинама прода и тако помогне лечење мале Нађе Новаковић коју није познавао, а којој је било потребно 300.000 евра за лечење тешког облика леукемије, у Немачкоj, пресађивањем коштане сржи. Филм хронолошки прати догађаје, од самог Јовановог јављања Нађиним родитељима и његове идеје да скромно анимира људе из свог окружења, до тога да акција, после једног новинарског чланка постаје главна вест у Србији и прераста у нешто много веће што је ико могао да замисли, као и Нађин повратак у Србију и њено потпуно излечење. Први кадрови снимљени су децембра 2014. године у Фрајбургу где је Нађа била на лечењу, док је њен опоравак још био неизвестан након друге трансплантације, услед неуспеха у првом покушају, а последњи кадар филма снимљен је јуна 2015. године када су другари из Нађиног одељења и екипа филма заједно са Јованом Симићем направили велико изненађење Нађи и њеним родитељима при повратку са лечења из Фрајбурга. Филм се такође бави тиме на које је све препреке наилазио Јован организујући две аукције дресова у Београду и Новом Саду на којима је прикупљено 80.000 евра. У филму поред Јована и Нађиних родитеља учествују и Зоран Кесић, екипа серије Државни посао, Ненад Пагонис, новинар Дарко Николић, директор школе ОШ “Иво Андрић” Милан Пашић и многи други. Ми нажалост имамо много Нађи, али веома мало Јована, зато је прича о девојчици Нађи Новаковић и племенитом младићу Јовану Симићу морала да се забележи.

aukcija

 

 

СУБОТА, 20. МАЈ

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ЗРЕЊАНИНА У НОЋИ МУЗЕЈА

-          ИЗЛОЖБЕНА ПОСТАВКА ВЕРЕ ТАНАСИЋ

На позив колега из Народног музеја, наша установа од почетка учествује у манифестацији Ноћ музеја. Ове године,  посетиоци Културног центра Зрењанина, у периоду од 17 сати до 1 сат после поноћи, моћи ће да погледају изложбу радова младе уметнице, дипломиране сликарке – професорке ликовне културе, Вере Танасић. #Вера је члан Савеза удружења ликовних уметника Војводине. Учесница је многобројних колективних изложби националног и међународног карактера одржаних у Србији и иностранству. У Културном центру ће се представити необичним рељефним радовима, насталим као последица велике љубави према мозаику, којим се бави од средње школе. Одсуство колорита и рељефност изложених слика, које произилази из њене жеље да текстуру камена пренесе на платно, упечатљива је карактеристика њеног израза. Слике су настајале постепено од недефинисаних форми до конкретних облика који гледаоцу остављају слободу за асоцијације. Уметница је, у својим путовањима кроз чулно и речима неизрециво,  неке од својих радова надограђивала и додатно ширила, па су поједини радови добили форму диптиха и полиптиха. Културни центар се труди да промовише младе уметнике и њихов савремени израз, те је у складу са тим концептом настала сарадња између наше куће и ове младе уметнице. Верујемо да ће наша публика уживати у ономе што она има да нам покаже.

vera

УТОРАК, 23. МАЈ

#ПОСЕТА - АТЕЉЕ 212

ПРЕДСТАВА - „МРЕШЋЕЊЕ ШАРАНА“

У уторак, 23. маја Културни центар организује посету београдском Атељеу 212  на представу – „Мрешћење шарана“. Представа је урађена у режији Милана Нешковића а у њој играју: Светозар Цветковић, Христина Поповић, Ненад Јездић, Виктор Давић и др. Полазак је у 16.30 испред Културног центра. Цена: 1500 динара.

УТОРАК, 23. МАЈ

#ТРИБИНА

„ЕКОЛОГИЈА У СЛУЖБИ ЕНОЛОГИЈЕ“

Клуб вина Зрењанин у сарадњи са Културном центром у уторак, 23. маја организује јавну трибину – „Екологија у служби енологије“. У уводном делу трибине приказаће се француски документарни филм: „Наука и вино – Нови савез“. Програм почиње у 19 часова у малој сали Културног центра. #Филм траје непуних сат времена и детаљно описује кључне проблеме узгоја винове лозе у циљу добијања врхунских вина, шта наука данас може да помогне у томе и који су алтернативни правци. Дотиче се и контраверзне Биодинамике и оставља отворено питање будућности – Да ли је повратак природи могућ уз сву постојећу инфраструктуру савременог друштва? Да ли винска индустрија има слуха према екологији или је заробљена у проблемском кругу маркетинга? Круг се лагано затвара, тржиште све више тражи компоненте нетакнуте природе у производу. #Након филма отвара се дискусија на ову тему, где се очекује широко учешће присутних. „Клуб вина“ ће изнети низ интересантних информација. #На скуп су позвана и удружења органске производње и наравно сва удружења виноградара и винара наше регије.

vinari

УТОРАК, 23. МАЈ

#ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА

„ГОСПОДИН ПОСЛАНИК“

Позоришна комедија „Господин посланик“ биће изведена у уторак, 23. маја на великој сцени Културног центра Зрењанина са почетком у 20 часова. Реч је о наставку популарне комедије „Љубавници“. Комични локови у њој обећавају незаборавно вече смеха. Тескт и режију потписује – Раде Вукотић. Играју: Марко Живић, Катарина Марковић, Сташа Радуловић, Бојана Грабовац и Саша Јоксимовић. Цена улазнице је 600 и 700 динара.

 

 

ПЕТАК, 26. МАЈ

#ИЗЛОЖБА – „АРТ КВАДРАТ“

Међународна путујућа изложба „Арт Квадрат/Србија 2017“ Арт Центра из Београда биће отворена у петак, 26. маја у изложбеном салону Културног центра Зрењанина у 19 часова. Изложба је путујећег карактера и у оквиру ње биће представљено 55 радова – 55 аутора. Жири је ове године изабрао 55 радова који ће обићи 15-ак градова Србије. Поред стваралаца из Србије, своје радове изложиће и аутори из Босне, Израела, Холандије, Хрватске и Шпаније. #Свака галерија/изложбени простор у ком ће се излагати радови, организује гласање посетилаца а победник ће се прогласити на крају године – онај аутор који добије све највише гласова за свој рад. Изложба је отворена до 31. маја.

 

ПЕТАК, 26. МАЈ

#ПРЕДАВАЊЕ

У Културном центру Зрењанина у петак, 26. маја у малој сали са почетком у 19 часова биће одржано предавање на тему – „Значај веровања за здравље“. Предавач је Прим. др мед. Боро М. Вујасин. Улаз је слободан.

 

 

ПЕТАК, 26. МАЈ

#ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ

„ЗАВЕШТАЊЕ“

Документарни филм „Завештање“ (88') биће приказан у петак, 26. маја у малој сали Културног центра Зрењанина. Сценарио и режија: Иван Јовић. Продуценти: Terirem production, Cinnamon production. Пројекција почиње у 20 часова. #Улаз је слободан.

“Завештање”, документарни филм редитеља Ивана Јовића (публици познатог по играном остварењу “Исцељење”) састављен од сведочанстава људи који су преживели геноцид у Независној држави Хрватској у периоду од 1941. до 1945. године. У оквиру овог капиталног пројекта забележено је 450 сати материјала и чак 94 интервјуа по прилагођеним методама фондације Шоа, коју је основао познати редитељ Стивен Спилберг и која је успела да на исти начин сними велики број сведочанстава Јевреја који су прошли кроз пакао Холокауста. Документарни филм “Завештање” састоји се искључиво од емотивних и катарзичних сведочења преживелих, без коришћења архивског материјала (фотографије, историјски снимци) који су углавном начинили злочинци, јер је то њихова, дехуманизована визура страдалих. По овоме, филм је близак најзначајнијем филму о Холокаусту: вишечасовном остварењу Клода Ланцмана “Шоа”. Аутора овог филма пре свега интересују интимне исповести преживелих, експресија и емпатија, а мање изношење историјских чињеница о збивањима. У филму нема наратора који објективизује историјске догађаје, већ причу искључиво износе непосредни сведоци. Материјал за филм је сниман у периоду од 2012. и 2015. године у Србији  и Републици Српској. Преживели говоре о свом животу пре, током и после Другог светског рата, о страдањима којима су били изложени, људима који су им помагали, члановима породице, и поновној изградњи живота. Циљ аутора је да, користећи обиман материјал из архиве пројекта “Завештање”, омогући да до нових генерација допру гласови оних који никада нису имали прилике да испричају своју причу. У филму говоре последњи живи сведоци тешких догађаја из Другог светског рата, преносећи утихнуле гласове жртава до нашег времена. Као што је један од сведока рекао: „Хвала вам што сте ми омогућили да ово испричам, не само због себе, већ због свих оних који су страдали и никада нису били у могућности да испричају своју причу.” Забележена сведочанства испуњена су наталоженим искуством и мудрошћу. Према истраживањима која је обављен у склопу припреме овог филма,  у систему неколико удружења логораша у Србији и Републици Српској постоји евиденција о преживелима с тим што је тај број вероватно већи јер многи преживели нису никада регистровани у систему ових удружења.  Будући  да се радило о биолошки старој популацији (најстарија сведокиња је имала 103 године), снимање релевантног броја сведочанстава представљало је сталну трку са временом. Амбиција је да овај филм, поред изузетног документарног садржаја и снажног утиска постане и својеврсни видео-споменик заборављеним жртвама. Култура сећања, неговање памћења једног народа на сопствена страдања и на састрадавање са другим народима, према уверењу аутора, представља меру цивилизованости једног друштва.

ivan

 

 

БИОСКОПСКИ РЕПЕРТОАР КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ЗРЕЊАНИНА

БИОСКОП CINEMA KCZR

 

(ОД ПЕТКА, 19. ДО НЕДЕЉЕ, 21. МАЈА 2017.)

#ФИЛМ – „МАЛИ ШЕФ“ –

/Од петка, 19. до недеље, 21. маја/

У биоскопу Cinema KCZR у петак, 19, суботу, 20. и недељу, 21. маја у термину од 16 часова приказује се филм: „Мали шеф“/The Boss Baby. #Тим је био центар универзума својих родитеља све до тренутка док се није појавио „он“ нови члан њихове породице који носи одело и актовку. „Мали шеф“ је филмска прича о томе како долазак нове бебе утиче на породицу – која је испричана из угла једног маштовитог седмогодишњег Тима. Малог шефа у оригиналној верзији синхронизује Алек Болдвин док у домаћем издању поред Срђана Тимарова гласове позајмљују и Никола Браун, Ивана Кнежевић, Марко Марковић и Бранислав Платиша. Како се наводи реч је о емитивној комедији о важности породице. Цена улазнице је 250 динара.

 

#ФИЛМ – „ОСМИ ПУТНИК: КОВЕНАНТ“

/Од петка, 19. до недеље, 21. маја/

У биоскопу Синема КЦЗР од петка, 19. до недеље, 21. маја приказује се филм: „Осми путник – Ковенант“/Alien: Covenant. У петак у термину од 18 и 20.30, а у суботу, 20. и недељу, 21. маја у термину од 20.30 часова. Творац/режисер (Ридли Скот) популарне и радо гледане франшизе још једном се, у шестом наставку, враћа застрашујућој причи и монструозном створењу. Посада колонијалног брода – „Ковенант“ заробљена је на далекој планети и открива да свет који делује као изгубљени рај је уствари мрачна и опасна стварност. Играју: Мајкл Фасбендер, Кетрин Вотерсон, Џејмс Франко и др. #Цена улазнице је 250 динара.

ridli

 

#ФИЛМ – „СВЕ, БАШ СВЕ“

/Субота, 20. и недеља, 21. мај/

У биоскопу Синема КЦЗР у суботу, 20. и недељу, 21. маја на репертоару је романтична драма – „Све, баш све“/Everything, Everything. Филм се приказује у термину од 18 часова. # Снимљен по бестселеру Никол Јун. Режија: Stella Meghie. Играју: Amanda Stenberg, Nick Robinson, Ankika Noni Rose. #Главна јунакиња болује од ретке болести која је условљава да не може да напусти простор своје куће. Једино окружење су јој мајка - лекарка и медицинска сестра. Околности се мењају доласком нових комшија и њена прича тек тада почиње. Заљубљује се у момка који је спреман да жртвује све, баш све како би она бар један дан живела ван уобичајеног обрасца. #Цена улазнице је 250 динара.

tinejdz

 

 


 

 

Добро дошли!

 

 

 

 

 

Организатор задржава право измене програма.


 
< Prethodno   Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB