spacer.png, 0 kB
Početak arrow Programi arrow NAJAVA PROGRAMA DO 1. NOVEMBRA 2018.
Glavni meni
Početak
O nama
About us
Vesti
Programi
Projekti
Produkcija
Tekstovi
Forum
Galerija slika
Linkovi
Rezervacija
Marketing
Iznajmljivanje
Javne nabavke
Mapa sajta
Kontakt
LICITACIJE
Velika salaMala salaMuzički klub

Pretraga
 
Posetioci
Trenutno je 1 gost na vezi
Statistika
Članovi: 2
Vesti: 862
Veb veze: 28
Posetioci: 8064586
RSS
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
NAJAVA PROGRAMA DO 1. NOVEMBRA 2018. PDF Štampaj E-pošta

 

IZLOŽBA DUŠANA SAVKOVIĆA

-          „EMOTIVNE MAŠTARIJE“

Izložba radova Dušana Savkovića– „Emotivne maštarije“ otvorena je do 1. novembra u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Period nastanka ove izložbene celine je 2016/2017. Radovi su urađeni na platnu  u tehnici akril-ulje a u okviru postavke  izložene su i autorove skulpture kao i rad iz novog ciklusa umetnikovih dela.

Dušan Savković svojom autentičnom slikarskom interpretacijom vešto približava određene segmente života, postavlja pitanja ali i daje odgovore. Uvlači nas u svoj virtuelni svet prikazan apstrakovanim svedenim načinom slikanja. Osnova skoro svake slike je uglavnom crna i siva. Prikazi realno-nerealnih prostora ulaza i prolaza naglašava belom bojom koji nekada vode ka nebu a nekada ka unutrušnjosti zemlje. Često je prikazano lutanje po prostoru u kojima se srećemo sa najčešćim životnim i ličnim situacijama .... –

Dušan Savković je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Jovana Rakidžića 2011. godine a master studije završava 2013. Član je ULUS-a. Do sada je realizovao šest samostalnih izložbi i učestvovao na preko 40 kolektivnih izložbi i humanitarnih projekata u mnogim gradovima Srbije. Slike mu se nalaze u privatnim kolekcijama u SAD, Kanadi, Švedskoj, Nemačkoj, Grčkoj i širom naše zemlje. Živi i radi kao samostalni umetnik u Novom Sadu.

mastarije

 

PONEDELJAK, 22. OKTOBAR

PROMOCIJA KNJIGE

Promociju knjige  „Nebojša Popov – izazovi kritičkog mišljenja“ (grupe autora)  održaće se u ponedeljak, 22. oktobra u Maloj sali Kulturnog centra sa početkom u 19 časova. Na promociji govore: dr Božidar Jakšić, Dragan Stojković, Branislav Grubački i Slavko Golić.

Izdavačka kuća “Res publica” iz Zrenjanina objavila je zbornik radova “Nebojša Popov- izazovi kritičkog mišljenja” u čast ovog istaknutog sociologa, antiratnog aktiviste i velikog borca za slobodu i demokratiju koji je preminuo pre dve godine. Zbornik, koji je ugledao svetlost dana na 50-godišnjicu od studentskih protesta 1968. biće povod za diskusiju, a u Zrenjaninu će biti prikazan i dokumentarni film “Kako smo dospeli dovde?”, sastavljen od materijala snimljenih na promocijama istoimenih  knjiga u Beogradu, Zrenjaninu i Novom Sadu. U organizaciji događaja-promocije pored Novog optimizma učestvuje izdavačka kuća Res publika i Kulturni centar Zrenjanina.

 

DOMAĆI KRIMINALISTIČKI FILM

„JUŽNI VETAR“

Velika  Sala  KCZR

Od četvrtka, 25. do nedelje, 28. oktobra

Projekcije od 16h, 18.30h i od 21h

U Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina od četvrtka, 25. do nedelje, 28. oktobra u termina od 16h, 18.30h i od 21h prikazivaće se najnoviji domaći filmski  hit,  kriminalističkog žanra – „Južni vetar“ (2018, 90’) . Cena ulaznice je 250 dinara.

bikovic

Uz Miloša Bikovića, u glavnim ulogama su: Miodrag Radonjić, Dragan Bjelogrlić, Nebojša Glogovac, Miloš Timotijević, Srđan Todorović, Bogdan Diklić, Aleksandar Berček i dr... Film je režirao Miloš Avramović. Filmska fabula se kreće u okvirima života Petra Maraša, kradljivca automobila iz Beograda koji počinje da sređuje svoj život. Napušta roditeljski dom, useljava se u nov stan sa svojom devojkom Sofijom. Banda, čiji je član, koju predvodi iskusni car, uspešno posluje. Ima novca za sve i policija ih „ne gnjavi“ali, stvari počinju da se menjaju kada ukradu pogrešan automobil.....

https://www.youtube.com/watch?v=VD6d7_xEAq4

FILMSKI CIKLUS

-          „100 GODINA VELIKOG RATA“

-          Svake srede i četvrtka u Maloj sali KCZR

-          Ulaz je besplatan

 U Kulturnum centru Zrenjanina prikazuje se filmski ciklus „100 godina Velikog rata“. Svake srede i četvrtka u Maloj sali od 20 časova emtuju se klasici u žanru akcije i  drame sa ratnom tematikom i sa antiratnim porukama. Ulaz je besplatan.

 

-          RASPORED PREDVIĐENIH PROJEKCIJA

-          U narednom periodu

SREDA, 24. OKTOBAR

FILM: „MARŠIRAJ ILI UMRI“

U sredu, 24. oktobra u okviru ciklusa „100 godina Velikog rata“ prikazuje se film: „Marširaj ili umri“/March Or Die (Velika Britanija/SAD, 1977, 107’). Režiju potpisuje Dick Richards. Glume: Gene Hackman, Terence Hill, Catherine Deneuve, Max Von Sydow i dr.

Reč je o ratnoj drami u kojoj glavnog junaka progone mračna sećanja na Veliki rat u kojem je učestvovao. Angažovan je da štiti grupu arheologa pri iskopavanju u Maroku 20-tih godina 20. veka. Major Foster je pripadnik Legije stranaca koju napadaju ujedinjena arapska plemena. Sledi epska bitka...

 

ČETVRTAK, 25. OKTOBAR

FILM: „DŽONI JE DOBIO PIŠTOLJ“

Ratna drama - „Džoni je dobio pištolj“/Johnny Got His Gun (SAD, 1971, 111’) prikazuje se u četvrtak, 25. oktobra u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 časova. Ulaz je besplatan. Film je režirao – Dalton Trumbo. Uloge: Timothy Bottoms, Donald Sutherland, Kathy Fields, Marsha Hunt i dr.

 Radnja filma – Vojnik iz Prvog svestkog rata, koji je ostao slep, gluv i nem, tokom stravičnog napada artiljerijskog oružja, pronalazi jedinstveni način komunikacije sa svojim lekarima.....

 

SREDA, 31. OKTOBAR

FILM: „GALIPOLJE“

Film „Galipolje“/Gallipoli (Australija, 1981, 110’) prikazuje se u sredu, 31. oktobra u okviru ciklusa „100 godina velikog rata“.  Film je režirao Piter Vir. Glavne uloge tumače Mel Gibson i Mark Li. Žanrovski se određuje kao istorijska ratna drama.

Radnja se odvija u tri ključne faze i mesta dešavanja. Počinje u Australiji na atletskom takmičenju gde se dvojica mladića sprinetera susreću i dobrovoljno prijavljuju za učešće u Prvom svetskom ratu. Nakon toga radnja se odvija u Egiptu, gde su trupe stacionirane i u trećem delu filma, radnja opisuje i prati događaje vezane za Galipoljsku operaciju – bitku.

ratni film

IZLOŽBA RADOVA

ĐORĐA MARKOVIĆA

-          Od  26. oktobra do 8. novembra

Izložba „Analitički nacrti sadržaja kese za smeće“ – Đorđa Markovića biće otvorena od 26. oktobra do 8. novembra u izložbenom salonu - ispred Velike sale Kulturnog centra Zrenjanina.

Autor izložbe o svojim radovima navodi – „Serija crteža je izvedena na plavim papirima belim markerom. Estetika je uzeta od klasičnih, takozvanih blueprint-ova. Radovi prikazuju tehničke crteže kalemljenih artikala koji su se nalazili u mojim kesama za smeće pre njihovog odstranjivanja. Kao i kod blueprint-ova, ovi pikazi sadrže numeraciju određenih delova. Jedina razlika je što kod mojih crteža legendu sa brojevima popunjava moje okruženje ljudi. Svako od njih vidi neki deo na svoj način, što je i odgovor na često pitanje autora kako publika čita njegov rad. Legenda objašnjenja je od velikog značaja za buduće posmatrače, jer prikazi našem umu nisu toliko arhetipni, ali analizom postaju veoma poznati.”

 

Đorđe Marković rođen je 1986. godine u Novom Sadu. Master studije završio je 2012. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Likovni departman, smer Grafika. Osnovao je 2015. godine udruženje građana „Umivanje“ čiji je i predsednik. Bavi se grafikom, crtežom, vajarstvom, instalacijom, scenografijom, filmom, videom i likovnom pedagogijom. Radove je izlagao na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Takođe, autor je brojnih pozorišnih scenografija u zemlji i inostranstvu. Bio je angažovan na projektima finansiranim od Evropske Unije kao mentor na polju likovne umetnosti. Dobitnik je nagrade Erste banke za umetnost.

ČETVRTAK, 8. NOVEMBAR

KOLJA U ZRENJANINU

-          KONCERT

Gitarista i pevač Nikola Pejaković - Kolja će 8. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina koncertno promovisati novi album “4 Prsta”. Koncert počinje u 20 časova. Ulaznica za Koljin koncert košta 900 dinara. Ulaznice se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.
“Promovisaćemo novi album – ‘4 Prsta’, i novu postavu benda; svirati neke stare adute i neke nove pesme koje su nam važne…” - kaže Kolja.
Album "4 Prsta" je pozamašna zbirka od čak 19, u bluzu utemeljenih ali ipak žanrovski raznolikih, kompozicija. "4 Prsta", očekivano, donose sa strašću odsvirane bluzične stvari kakve su "Starost neće nikoga da čeka", "Došla si kasno" ili "Slika pokojnog druga", ali zatim zna da poleti u soul-pop "Nema me bez nje" ili uspori sa laganom "Uzmi ovu pesmu" i reflektivnom "Život je san", čak skrene u pevanje na engleskom u "Land of Hope" ili iznenadi sa tri, gudačima obojena, instrumentala.
"Ovaj album je pun muzike, duboko je zarezao u muzičku prošlost, svest i stanje mog producenta, gitariste i prijatelja Voje Aralice i mene, tako da ga ja, zaista, posmatram kao moj ključni i najbolji album... Želim da ova ploča dođe do ljudi i da se sluša. Ranije, nisam baš puno mario za to", ističe Kolja.
Koljin novi bend čine, pored Voje Aralice (gitara) i Ivana Aleksijevića (klavir), kontrabasista Milan Pavković i bubnjar Duca Ivanišević.

pejakovic

 

Prijatelji Kulturnog centra Zrenjanina

-          Trgovački lanac PerSu

logo

 


Dobro došli!

Organizator zadržava pravo izmene programa.

 

INFO PLUS

O ČASOPISU STRIPOLIS

Izdavač – Kulturni centar Zrenjanina

Glavni i odgovorni urednik – Vladimir Đurić

Urednik i autor projekta mr Branko Đukić

 

Časopis  „Stripolis“  formiran je pre tačno deset godina,  sa željom da se oblik verbo-vizuelnog  izražavanja kao  što je strip pomeri sa ivice ka središtu umetničkog dešavanja .

Časopis svojim grafičkim izgledom nostalgično  asocira na vremena   sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, i tako na indirektan način odaje poštu entuzijazmu i zapaženim rezultatima predhodnih generacija koje su delovali na polju stripa.

Iako je nastanak modernog stripa bio vezan za ekspanziju štampe, krajem devetnaestog veka, svest o tome da „Stripolis“  nastaje u periodu njene krize, a možda i njenog budućeg izdisaja, nije nam skrenula sa puta prvobitnu nameru da se časopis rodi baš u ovakvom, štampanom, obliku.

Ipak novo vreme omogućilo je i nove oblike komunikacija kakvi ranije nisu bile prisutni i mogući. Jedna od tih mogućnosti je uspostava direktnog kontakta sa autorima širom planete. Njihovi različiti pristupi i poimanja stripa učinili su da stranice „Stripolis-a“  budu ispunjene najoriginalnijim i do sada neviđenim  eksperimentima u jeziku stripa. Pomenimo samo minuciozni  grafizam Toka Feča, dobitnika prestižne nagrade fondacije „Kseriks“, apstraktne stripove Andreja Molotjua, profesora na „Indiana Univerzitetu“, stripove koji su posvećeni ljudima sa hendikepm autorke Juko Šimizu čije ilustracije krase stranice „Nju Jorkera“, „Tajma“, „Roling Stonsa“ i sličnih publikacija... Posmatrajući ove radove dolazi se do zaključka da široko područje jezika stripa još nije dovoljno istraženo, pogotovo ne u pogledu važnosti koju on ima za same stvaraoce, jer mnogi od njih su ovaj jezik iskoristili da bi spoljili svoje najintimnije emocije ne osvrćući se mnogo na zahteve koje diktiraju tržište i industrija.

U svakom broju objavljuju se teorijski tekstovi, intervjui i stripovi autora iz Srbije koji su 80-tih sticali publiku u tadašnjim strip magazinima, da bi zatim izgradili svetske karijere, poput Zorana Janjetova, Darka Perovića, Branislava Kerca, Ivice Stevanovića...

Takođe, jedna od misija „Stripolisa“, kao i samog stripa uostalom,  je da spaja generacije, pa su zastupljeni i autori stasali nakon 2000-te, na novom talasu stripa kod nas.

Interesantna je i znatna zastupljenost žena koje se bave stripom. Radovi Nine Bunjevac, Line Hoven, Nikol Klevlu, Ivete Fedorove, Sonje Oliviere, Eugenije Monti karakterišu poentilistička tehnika, pikturalna lepota i  koloristička slojevitost, čime doprinose različitosti likovnih poetika i žanrova autorskog stripa na kojem se insistira prilikom uređivanja ovog časopisa.

Nakon štampanja, časopis se šalje autorima i svim relevantnijim ljudima iz sveta stripa i na taj način se šire vesti o pozitivnim dešavanji u kulturi naše zemlje.

Tako je u proteklih deset godina „Stripolis“ stizao na adrese strip umetnika u većini zemalja američkog kontinenta, od Kanada do Argentine i Meksika, zatim širom Evrope, a onda i na bliskom istoku kao na primer u Iranu... Ovakav način saradnje je ujedno i jedinstven primer kako iz entuzijazma i ljubavi prema devetoj umetnosti, uz minimalna sredstva, iz jedne male sredine može da se pokrene nešto zaista vredno pažnje.

stripolis

СТРИПОЛИС

-          Часопис интернационалног и ауторског стрипа

-          Издавач – Културни центар Зрењанина

-          Цена – 600,00 РСД

casopis

 

Најновији, десети по реду и јубиларни број часописа „Стриполис“ доноси следеће стрипове:

-  НОВИ БРОЈ ОТВАРА

Стрип под називом „Дугом стазом“ чији је аутор Александар Хецл, један од најоригиналнијих цртача и илустратора на простору бивше Југославије. Ово његово дело објављујемо је као сиров материјал који још није виђен на нашим просторима, небисмо ли тако дочарали сву ликовну виртуозност мајстора. Такође објавњујемо и интервју са њим који је направио Зоран Ђукановић, а који је изворно објављен у YU стрип магазину” бр. 65-66, Београд, мај-јун 1984.

Стрип под називом  „Човек који је измислио време“ за који је сценарио написао Дрган Лазаревић , а ликовно га уобличио  Драган Боснић.

Стрип под називом „Бечки зоолошки врт Шенбрун“ за који су текст написали Рут Паули и Александер Пругер , а нацртао га је Милан Илић.

Стрип под називом „Мој комшија са Хаитија“ који је урадила Ивана Филиповић .

Стрип са насловом  „Еволуција“ чији је комплетан аутор Југослав Влаховић

Стрипови без наслова чији је комплетан аутор Тошо Борковић

Стрип који носи наслов „Мало овде, мало онде“ који је на две странице уобличио амерички аутор  Џорџ Прат .

Стип са насловом  „Гуске“

Лорена Канотиере  је комплетна ауторка овог стрипа. Лорена је рођена 1972. У Италији. Као стрип аутор почела је сарадњу са магазинима коа што су „Corrierino”, „Schizzo presenta”,  Mondo naif”, „Focus Junior”,  Corriere Della Sera”, “Internazionale”. Стрип „Гуске“ објавио је „Coconino Press“ 2011. Једногласном одлуком жирија на 2018 освојила је прву награду за стрип „Вердад“ који додељује Artémisia.

 

Часопис је одштампан на 168 страница А-4 формата, од којих су 70 у пуном колору, на 130 грамском кунздруку.

 

Информације о продаји на 566-712


 
< Prethodno   Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB