spacer.png, 0 kB
Početak arrow Programi arrow NAJAVA PROGRAMA DO 21. DECEMBRA 2018.
Glavni meni
Početak
O nama
About us
Vesti
Programi
Projekti
Produkcija
Tekstovi
Forum
Galerija slika
Linkovi
Rezervacija
Marketing
Iznajmljivanje
Javne nabavke
Mapa sajta
Kontakt
LICITACIJE
Velika salaMala salaMuzički klub

Pretraga
 
Posetioci
Trenutno je 1 gost na vezi
Statistika
Članovi: 2
Vesti: 862
Veb veze: 28
Posetioci: 8064741
RSS
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
NAJAVA PROGRAMA DO 21. DECEMBRA 2018. PDF Štampaj E-pošta

 
LIKOVNI KONKURS 30x30
UTORAK, 18. DECEMBAR

OTVARANJE LIKOVNOG SALONA 30X30

U utorak, 18. decembra u Kulturnom centru Zrenjanina otvara se XIII Likovni salon 30X30. U okviru likovnog salona predstaviće se radovi najuspešnijih učesnika ovogodišnjeg Likovnog konkursa 30X30 koji raspisuje Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa autorom projekta mr Milutinom Mićićem. U okviru ceremonije svečanog otvaranja proglasiće se i najuspešniji učesnici likovnog konkursa – dobitnici nagrada. Program počinje u 19 časova u izložbenom salonu KCZR.

-
SAOPŠTENJE ŽIRIJA
- SPISAK AUTORA


FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN

CIKLUS – “GLUMICE”

-          Svake srede i četvrtka u decembru

-          Mala sala Kulturnog centra Zrenjanina od 20h

-          Ulaz besplatan -

 

Novi ciklus Francuskog filmskog karavana – “Glumice” – ciklus posvećem dvema, gotovo mitskim ličnostima francuskog filma prikazivaće se u Kulturnom centru Zrenjanina, svake srede i četvrtka u decembru. Ciklus projekcija organizuje se u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji. Projekcije su u Maloj sali Kulturnog centra od 20 časova a ulaz je besplatan.

 Romi Šnajder, dugo zarobljena u simpatičnoj slici ličnosti Sisi,  ima iza sebe obimnu filmografiju koja sadrži neke od važnih francuskih filmova. Nakon 35 godina od njene tragične smrti u 42 godini, ona zauzima značajno mesto u francuskim srcima i ostaje upamćena po profesionalnosti i višestrukom talentu.

Žan Moro, ikona novog talasa, bila je takođe značajna ličnost filma. Igrala je kultne uloge, obeležavajući francusku muziku i pozorište. Prva francuska glumica koja se pojavila naga na filmu, feministkinja od početka, ostaće zauvek u istoriji francuskog i međunarodnog filma.

Romi Šnajder i Žan Moro su glumile samo jednom zajedno, u Procesu u režiji Orsona Velsa.

 

francuskifilm

-          Raspored projekcija:

 

SREDA, 12. I ČETVRTAK, 13. DECEMBAR

Film: Pakao – L’Enfer (2009, 94‘)

Režija: Anri-Žorž Kluzo

 Igraju: Romi Šnajder, Serž Ređijani Godine 1964,

 Anri-Žorž Kluzo počinje snimanje filma “Pakao” sa Romi Šnajder i Seržom Ređanijem koji priča priču o menadžeru hotela koji je bolesno ljubomoran na svoju ženu. Međutim, nakon tri nedelje, režiser se razboleo i snimanje je prekinuto. Ovo filmsko iskustvo je ugledalo svetlost dana 2005. godine kada su Serž Bromberg i Ruksanda Medrea prikazali 185 filmskih traka. Ovaj video zapis ima dva dela. Prvi prikazuje snimanje filma sa svedočenjima tehničara i glumaca poput Kosta-Grava i Katrin Alegre. Drugi se tiče samog filma. Žak Gamblan i Berenis Bežo preuzimaju uloge glumaca iz nedostajućih sce

 

SREDA, 19. I ČETVRTAK, 20. DECEMBAR

Film: Žil i Džim – Jules et Jim (1962,105‘)

Režija: Fransoa Trifo I

graju: Žana Moro, Oskar Verne, Anri Ser

Radnja filma se odvija u periodu od 1912. i 1933. godine, a glavni junaci su Nemac Žil i Francuz Džim. U Parizu, obojica se zaljubljuju u Ketrin, i trojac postaje nerazdvojno društvo odlučno u nameri da živi život punim plućima uprkos svetskom ratu koji besni oko njih. Kada Žil izjavi svoju ljubav Ketrin, Džim odluči da se povuče uprkos svojim vlastitim osećanjima. Žil i Ketrin se venčavaju i dobiju ćerku, međutim Ketrin je i dalje zaljubljena u Džima.

 

FILM: „KRALJ PETAR I: U SLAVU SRBIJE“

PROJEKCIJE U KULTURNOM CENTRU ZRENJANINA

U Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina -  10, 11, 12, 13 i 14. decembra u terminima od 18h i 20.30h , prikazivaće se najnovije domaće filmsko ostvarenje „Kralj Petar I: U slavu Srbije“ (2018, 85’).  Režiju potpisuje Petar Ristovski. Film je nastao  po romanu Čarape kralja Petra, Milovana Vitezovića objavljenog 1994. godine a po scenariju Mihajla Vitezovića, Vladimira Simića i Vladimira Ćosića. Glumačku ekipu koju čine Radovan Vujović, Danica Ristovski, Ivan Vujić, Aleksandar Vučković, Ljubiša Savanović, Svetozar Cvetković, Marko Baćović i Ivan Marković, predvodi naš proslavljeni glumac Lazar Ristovski, u ulozi Kralja Petra Prvog. Za film se navodi da u evropskim razmerama predstavlja jedan od najznačajnijih umetničkih projekata u godini obeležavanja pobede Saveznika u Prvom Svetskom ratu.

 


Sinopsis

-          Navodi se:
„Kralj Petar Karađorđević, kao mlad proteran je iz Srbije od strane suparničke dinastije Obrenovića. Nikada nije uspeo da napravi čvrstu vezu za zemljom iz koje je potekao, narodom čiji je potencijalni kralj, niti titulom koja mu po pravu pripada.
Kada se spletom istorijskih okolnosti Kralj Petar Karađorđević vratio u domovinu, uveo je parlamentarnu demokratiju na dvoru i započeo obnovu Srbije. Ali Srbiji se nije dalo da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi Svetski rat i Austro-ugarska pokazuje svu svoju nemilosrdnost. Tokom mučnog povlačenja srpske vojske preko albanskih planina, kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda, ona zavetuje samog kralja da mu preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj Marinka nalazi prekasno a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakujući u ime svih majki sve sinove – nevine žrtve rata. Srpska vojska uz strašne gubitke stiže do Krfa i ostrva Vido – ostrva smrti, ali i srpskog vaskrsnuća.”

Cena ulaznice: 250 dinara.

petar

https://www.youtube.com/watch?v=VMjYiD_D43I
 


 

PONEDELJAK, 10. DECEMBAR

PROMOCIJA KNJIGE I BESPLATAN SEMINAR

ZA TRUDNICE

Promocija knjige i besplatan seminar za trudnice – „Treba znati o dojenju“ Slađane Crvenkov, biće održana i održan u ponedeljak, 10. decembra u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, sa početkom, u 14h.

Slađana Crvenkov po zanimanju je viša medicinska sestra, autorka 5 stručno recenzovanih knjiga za trudnice i mame, stručni saradnik dečjih magazina i portala za trudnice, majke i bebe i organizatorka  besplatnih radionica kroz promociju knjiga za trudnice, unazad dve i po godine.

bebe

 

-          Program – seminar – razgovor o temi traje dva sata.

PONEDELJAK, 10. DECEMBAR

“PIKNIK U KLASICIZAM”

KONCERT ANSAMBLA “BEOGRADSKI BAROK”

Koncert - “Piknik u klasicizam” ansambla “Beogradski barok” biće održan u ponedeljak, 10. decembra u Baroknoj sali Gradske kuće. Ansambl će izvesti kamernu muziku Mocarta, Štamica i Betovena na istorijskim instrumentima pod umetničkim vođstvom Karoline Beter (travesto flauta). Koncert počinje u 19 časova a ulaz je besplatan. Koncert se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture I informisanja Republike Srbije.

barok

Umetnici će na kopijama istorijskih instrumenata izvesti program pod nazivom „а' = 430Hz - Piknik u klasicizam“  koga čine izabrane kompozicije kamerne muzike iz druge polovine 18. veka. Ovaj specifičan žanr kućnog muziciranja u malim sastavima je bio izuzetno popularan u 18. i 19. veku, a u pitanju su prava remek-dela Mocarta, Štamica i Betovena koja se kod nas retko izvode ili publika do sada nije imala prilike da ih čuje. Umetnički vođa programa je nemačko-srpska umetnica Karolina Beter koja je specijalista za izvođenje muzike na istorijskim flautama. Koncert se realizuje u organizaciji Kulturnog centra Zrenjanina a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Ulaz na koncert je slobodan.

Beogradski barok je muzički ansambl osnovan 2003. godine na inicijativu violiniste Predraga Novovića koji je živeo i radio u Švedskoj i grupe studenata koji su aktivno učestvovali u radu Novovićeve barokne radionice u Beogradu. Beogradski barok čine muzičari koji se bave istorijski informisanom izvođačkom praksom muzike 17. i 18. veka svirajući na kopijama instrumenata iz tog perioda, i jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji.

Ansambl je radio sa mnogim renomiranim muzičarima iz oblasti rane muzike i uspešno je nastupao na koncertima u zemlji i inostranstvu. Tokom poslednjih godina ansambl veoma aktivno nastupa u zemlji i nastoji da doprinese boljem razumevanju istorijski informisane izvođačke prakse muzike, edukaciji dece i nove publike, kao i širenju interesovanja za umetničku muziku uopšte.

Više informacija o aktivnostima Beogradskog baroka na: https://www.youtube.com/ (kanal Belgrade Baroque) и https://www.facebook.com/belgrade.baroque

 

UTORAK, 11. DECEMBAR

TRIBINA

U utorak, 11. decembra u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće održana tribina – “Javni dug i samostalno vođenje ekonomske politike”. Govori: Branko Pavlović, advokat. Tribina počinje u 19 časova.

-IZLOŽBA „SUSRET“

MIONE MARKOVIĆ

-          U izložbenom salonu KCZR do 13. 12. 2018.

Izložba „Susret“ Mione Marković otvorena je u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina do 13. decembra.  Slike koje autorka predstavlja zrenjaninskoj publici nastale su u periodu od 2015. do 2017. godine u Napulju.

Slike su nastale  u nekoliko poslednjih godina,  tačnije, od 2015. do danas, u Napulju. Za samo ime izložbe autorka je izabrala  naziv  “Susret” jer je osnovni  motiv slika, utkan u zagrljenim ljudskim figurama koje predstavljaju trenutak sastanka ili rastanka dve osobe. Temom zagrljaja počela je da se bavim još na završnim godinama studija u Beogradu,  ali sada po prvi put se posvećuje ovom motivu isključivo na malom formatu. Ova tema u autorkinim radovima je sazrevala i „ trpela“ metamorfozu. Autorka navodi da je na njeno slikarstvo, neminovno, uticala i njena okolina i promena sredine u kojoj živi, tako da se u slikama Mione Marković, može, gotovo jasno prepoznati uticaj italijanskog Arte povera ili pak Transavangarde...

 

Miona Marković je rođena 1979.  u Somboru,  2004. godine diplomirala je na Fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu na smeru zidno slikarstvo, u klasi prof Slobodana Đuričkovića. Upisala  se na specijaističke  studije na Accademia di Belle Arti u Napulju i 2007. odbranila završni rad ocenom 110 “Cum laude”. Od 2006. je članica ULUS-a a od 2009. godine dobila je status samostalnog umetnika. Od 2014. zahvaljujuci stipendiji od Italijanskog Ministarstva za Spoljne poslove, upisala  se na doktorkse studije na Fakultetu Sapienza u Rimu. Trentuno je na III završnoj godini studija i bavim se istraživačkim radom iz oblasti savremene istorije umetnosti kod mentora prof. Claudio Zambianchi. Do sada je imala preko 35 grupnih i 10 samostalnih izložbi.

 

-          Pogledajte fotografije sa otvaranja izložbene postavke i video prilog – kraći razgovor sa autorkom –

-          https://www.facebook.com/pg/CUBE-Production-281568342037267/photos/?tab=album&album_id=1022608237933270&__xts__%5B0%5D=68.ARBtR_eAsXj9YVrnQZhh-0paXSknjK3GTNAcAb36njworb93j3HW_fxJkcOqD9hL5f0S7qNUPkmghlws1t_OkCVkuhoGPiS8pMgdMrJbznq2ED_oEqZQeDsgvBx0DVVvZfqacGY98kqwE6KdOylaQfKmo0M_3wNivDZwPW2zKXqwYObu62_F3mXxugOSK-ftOSkxwNyoAoJ6K3Z_QdsAchpvY_IdOUP_zQy2GWSAWbwl9D9zRxLbotHT-6PofTbGEaZdXI6E5rsLzuu9JOhSvNP42z_b6towa760Oh7q4n6htYaEZMbp1o6ah2IxmJITZdxAsntWYgTMwXIFAnHA-d4UagfGOqGFo50ydZwxXYyE1PTJHTXgWBF96EIaRni2QfEjUfQNhn-KGmrUWZy1J2tY9mTHuHhRFQq-X13JiauGQedD8TzUUkBPPMuISzBiveQ3gLCNa_7Pq1DCb-5o&__tn__=-UC-R

 

https://www.youtube.com/watch?v=PKcGtz1OU1k&fbclid=IwAR02MoMygLM5ES2vwKzzlIlVtF5jk_IWDvnwuBMFV86Ff8nOzh06VUB8JGw

 

NEDELJA, 16. DECEMBAR

-          KONCERT KUD GIK “BANAT-PIONIR”

 U nedelju 16. decembra KUD GIK “Banat–Pionir” održaće svoj tradicionalni, godišnji, 42. po redu koncert. Koncert počinje u 18 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Predstaviće  se oko 120 izvođača, članova KUD-a sa željom da vam predstave na svoj, jedinstven, način jedan deo  folklornog blaga, koje čuvaju od zaborava.

folkolor

Iz KUD GIK “BANAT-PIONIR” poručuju:

“Poštovana publiko, dođite da nas podržite, da nas svojim aplauzima nagradite, date podstrek za dalji rad a isto tako date svoje primedbe i sugestije za naš rad u narednom periodu. Videćete deo onoga sa čime smo predstavili Srbiju, našu sredinu, naš grad i sami sebe na festivalima tokom ove 2018. godine. U Rusiji, Rumuniji, Kostolcu, Čačku, Aranđelovcu, Bašaidu, Mužlji, Češkoj, Crnoj Gori, Španiji, Žitištu i drugim mestima kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

Ceo program koji smo pripremili delo je Pionir-ovih stručno-umetničkih rukovodioca i saradnika: Tošić Zorana, Švarc Jasmine, Mučaj Viktora, naše solistkinje Jankov Jelene i Švarc Anđeline. Za muziku, kao i uvek, zadužen je Markov Nikola, ovoga puta uz pomoć nekih bivših članova orkestra KUD-a “PIONIR”. Ne zaboravljamo ni roditelje naše dece koji su dali svoj nesebični doprinos prilikom gostovanja društava iz inostranstva.  Za kostime je zadužena Jankov Miroslava.”

 

Ulaznica za koncert je 250 dinara a prodaju se na blagajni Kulturnog centra Zrenjanina, svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

 

PONEDELJAK, 17. DECEMBAR

“NOVOGODIŠNJI BALETSKI KONCERT”

-          KONCERT BALETSKE ŠKOLE

“DIMITRIJE PARLIĆ”

Baletska škola "Dimitrije Parlić"- Pančevo, izdvojeno odeljenje u Zrenjaninu, organizuje 17.12.2018. u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 17 časova - "Novogodišnji baletski koncert". Na programu su koreografije klasičnog i savremenog baleta, kao i primenjene gimnastike. Nastupaju učenici Niže Baletske škole. Cena ulaznice je 250 dinara.

koncert

 

UTORAK, 18. DECEMBAR

RADIONICA CENTRA „SRCE“

„PREVENCIJA SAMOUBISTVA KOD MLADIH“

U utorak, 18. decembra u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u 17 časova biće održana radionica: „Prevencija samoubistva kod mladih“. Radionicu će održati volonteri Centra za pružanje emotivne podrške i prevenciju samoubistva „Srce“ uz podršku Kulturnog centra Zrenjanina.

Cilj je da u okviru radionice zajedno diskutujemo o faktorima koji  utiču na mentalno zdravlje mladih, kao i o načinima kako da  doprinesemo njegovom unapređenju. Sam statistički podatak da je  samoubistvo drugi uzrok smrti među mladima nam govori da je prevencija  stvar svih nas.

 

Na radionici će se razgovarati o sledećem:
- Koje predrasude postoje o suicidu?
- Šta kaže statistka o samoubistvu u svetu i kod nas?
- Zašto se neko odluči za samoubistvo?
- Koji su znaci upozorenja?
- Kako pomoći?

 

-          Radionica traje sat vremena.

 

 

UTORAK, 18. DECEMBAR

OTVARANJE LIKOVNOG SALONA 30X30

U utorak, 18. decembra u Kulturnom centru Zrenjanina otvara se XIII Likovni salon 30X30. U okviru likovnog salona predstaviće se radovi najuspešnijih učesnika ovogodišnjeg Likovnog konkursa 30X30 koji raspisuje Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa autorom projekta mr Milutinom Mićićem. U okviru ceremonije svečanog otvaranja proglasiće se i najuspešniji učesnici likovnog konkursa – dobitnici nagrada. Program počinje u 19 časova u izložbenom salonu KCZR. 

salon

 

UTORAK, 18. DECEMBAR

-          JAVNA TRIBINA ZRENJANINSKOG KLUBA VINA

 

U utorak, 18. decembra u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće održana javna tribina Kluba vina Zrenjanin – „Berba 2018. – ’leta varljivog’“. Gost večeri je mr Tanja Drakulić dipl.inž.,enolog u osam vinarija širom Srbije, somelijer i vinski sudija.

Tribina počinje u 19 časova. 

Na tribini će se govoriti o izazovima u proizvodnji vina usled izuzetno teške, 2018,  godine za vinare koja će  se pamtiti po mnogim netipičnostima. Skoro bez prave zime, zatim kasni prolećni mraz, azijska mušica "Suzuki", tropske vrućine, berba se otegla od augusta do oktobra... Da li je ovo uvertira za klimatske promene, koliko su one kompleksne i predvidive u našim vinogradima, i šta činiti da se uklopimo u promenjeno stanje?

 

 

-          Pratite nas i putem naših FB stranica

 

https://www.facebook.com/kulturni.zrenjanina/

 

https://www.facebook.com/Kulturni-Centar-Zrenjanina-213749868664479/

 

 

Prijatelji Kulturnog centra Zrenjanina

Trgovački lanac PerSu

logo

 
< Prethodno   Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB