spacer.png, 0 kB
Početak arrow Vesti arrow Promocija evropskih vrednosti i implementacije novih kulturnih formi u Srbiji
Glavni meni
Početak
O nama
About us
Vesti
Programi
Projekti
Produkcija
Tekstovi
Forum
Galerija slika
Linkovi
Rezervacija
Marketing
Iznajmljivanje
Javne nabavke
Mapa sajta
Kontakt
LICITACIJE
Velika salaMala salaMuzički klub

Pretraga
 
Posetioci
Statistika
Članovi: 2
Vesti: 862
Veb veze: 28
Posetioci: 8085823
RSS
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Promocija evropskih vrednosti i implementacije novih kulturnih formi u Srbiji PDF Štampaj E-pošta

Na inicijativu Kulturnog fronta iz Beograda, Millenniuma iz Kragujevca i Kulturnog centra Zrenajnina, u Srbiji započinje trogodišnji program kulturne razmene koji ima za cilj da stvori model promocije evropskih vrednosti i implementira novu evropsku kulturnu formu u Srbiji.

Predstavnici ove tri organizacije boravili su u Amsterdamu, gde su sa holandskim partenrom, neprofitnom organizacijom Felix Meritis, dogovorili detalje realizacije zajedničkog projekta koji će biti finasisran iz tzv. velikog MATRA programa Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Holandije.

Projekat „The City” („Grad”) ima za cilj da stvori novi kulturni model rada predstavljen u tzv. evropskim centrima za kulturu i debatu. Prvi takav centar će početkom septembra biti formiran u Beogradu, da bi do kraja programa, sličan model trebalo da nastane i u Kragujevcu i Zrenjaninu. Evropski centar za kulturu i debatu će imati za cilj promovisanje socijalne transformacije i evropskog sistema vrednosti (različitost, multikulturalnost, pravda, jednakost...), a formalno će organizovati redovne javne debate sa kredibilnim gostima iz zemlje i sveta, koje će pored posetilaca iz Beograda, imati prilike da čuju i Kragujevčani i Zrenjaninci.

Osim toga, centar ima zadatak i da bude generator ideja i inicijativa iz sfera umetnosti i socijalnog angažmana, da organizuje i promoviše kako događaje, tako i intersektorsku saradnju i dijalog. Uz formiranje Evropskog centra, projekat će imati i redovne godišnje festivale – REFRAKT (svakog maja) i Festival evropskog filma (oktobar – novembar), gde će se istovremeno u nekoliko gradova Srbije posetiocima predstavljati nova dostignuća iz sveta umetnosti. Veoma značajnu ulogu u projketu, koja se odnosi na podršku mladim liderima, imaće i „Letnja akademija” na kojoj će svake godine, selektovanih dvadesetak mladih ljudi iz regiona ex-Jugoslavije, imati priliku da slušaju ekskluzivne predavače iz sveta i zemlje, koji će im prenositi nova znanja i iskustva iz sfere politike, medija, kulture i ekonomije.

Pored direkne podrške procesu evropskih integracija Srbije, ovaj projekat će imati za cilj i da po principima decentralizacije (autonomija u radu; razmena ljudi, programa i ideja; tematske akcije...) umreži zainteresovane institucije i organizacije kulture i civilnog sektora iz zemlje, regiona i EU.
 
< Prethodno
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB