spacer.png, 0 kB
Početak arrow Vesti arrow FESTIVAL STRIPA U KULTURNOM CENTRU ZRENJANINA
Glavni meni
Početak
O nama
About us
Vesti
Programi
Projekti
Produkcija
Tekstovi
Forum
Galerija slika
Linkovi
Rezervacija
Marketing
Iznajmljivanje
Javne nabavke
Mapa sajta
Kontakt
LICITACIJE
Velika salaMala salaMuzički klub

Pretraga
 
Posetioci
Statistika
Članovi: 2
Vesti: 861
Veb veze: 28
Posetioci: 8056148
RSS
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
FESTIVAL STRIPA U KULTURNOM CENTRU ZRENJANINA PDF Štampaj E-pošta

Od 27. do 29. avgusta Kulturni centar Zrenjanina organizovao je drugi put po redu Festival stripa. U petak, u holu Kulturnog centra Zrenjanina otvorena je izložba strip tabli najpoznatijih domaćih strip crtača Darka Perovića, Đorđa Milovića, Tihomira Čelanovića, Vujadina Radovanovića i Dražena Kovačevića...nakon otvaranja izložbe promovisan je i najnoviji broj časopisa «Stripolis» - časopisa autorskog i internacionalnog stripa. Autor projekta i ideje o objavljivanju časopisa «Stripolis» je Mr Branko Đukuć koji je zajedno sa Mišom Živanovim koji je osmislio grafički dizajn i Bojanom Stoisavljevićem koji je uradio grafičku obradu i oblikovanje časopisa doneo našem gradu prepoznatljiv kulturni brend. U toku tri festivalska dana organizovana je škola crtanja stripa i otvorena značajna pitanja u oblasti stripa u okviru debata, razgovora i promocija na kojima su govorili Bojan M. Đukić, Vladimir Vesović, Zoran Tucić, Tihomir Čelanović, Marko Stojanović, Đorđe Milović...trenutne aktuelnosti u svetu stripa predstavljene su i u okviru «Marketa kulture». Gosti su imali prilike da se druže i sa poznatim zrenjaninskim strip autorima poput Zorana Selene, Vladana Nikolića i Mirka Čolaka.
 
Image
 
Bojan Stoisavljević, mr Branko Đukić, Ankica Dostanić i Mišo Živanov

Kako saznajemo od Vladimira Vesovića, učesnika festivala i osnivača beogradskog Salona stripa, ilustratora, animatora, scenariste, urednika, pedagoga i mentora koji je uticao na obrazovanje i opuse oko 200 autora Srbije i bivše Jugoslavije uskoro možemo očekivati da se i realizuje inicijativa formiranja udruženja strip crtača u našoj zemlji u cilju unapređenja stripa kao devete umetnosti. Ono što govori o «Stripolisu» kao projektu od izuzetnog značaja za popularizaciju stripa i grada Zrenjanina kao jednog od centara ove umetnosti u Srbiji i okruženju, jeste činjenica da su Zrenjanin tokom festivalskih dana osim gostiju iz Leskovca, Niša, Beograda i Novog Sada, posetili i gosti iz Hrvatske i Crne Gore. Kao čast i priznanje «Stripolisu», od ove godine, na Salonu stripa u Beogradu, ustanovljena je i istoimena nagrada koja će se dodeljivati autorima od izuzetnog značaja za srpski strip.
 

 
< Prethodno   Sledeće >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Copyright © 2008 - Kulturni centar Zrenjanina - design + programming by BS Computer SA - www.BSComputer.com spacer.png, 0 kB